Και πάλι σε δράση κατά της Ελλάδας οι κερδοσκόποι, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον οίκο αξιολόγησης Moody ‘s, ο οποίος προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και μάλιστα σε μία περίοδο που τα νέα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είχαν δημιουργήσει θετικό κλίμα για την οικονομία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεώρησε ατυχή τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση.
Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων που ωστόσο δεν επηρεάζει την ελληνική οικονομία όσο αυτή βρίσκεται υπό τη προστασία του μηχανισμού στήριξης και δεν ανακάζεται να δανειστεί από τις αγορές. Η διαφορά απόδοσης που χωρίζει τα ελληνικά από τα γερμανικά ομόλογα έφθασε στις 650 μονάδες βάσης από 595 μονάδες βάσης την Δευτέρα. Νευρικότητα και σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει με οριακή πτώση. Πιο αναλυτικά:
Έκπληξη, έντονες αντιδράσεις, διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 από Α3.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αν και αναγνωρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους, εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.
Το αποτέλεσμα της απόφασης του οίκου αξιολόγησης ήταν η περαιτέρω διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων που άγγιξε τις 650 μονάδες, ενώ παρά τον αρχικό αρνητικό αντίκτυπο που είχε ως αποτέλεσμα έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και τελικά πτώση του δείκτη στο ΧΑΑ στο -0,69%.
Τα διεθνή χρηματιστήρια πάντως στην πλειονότητά τους έδειξαν να αψηφούν τη χθεσινή υποβάθμιση σημειώνοντας οριακή άνοδο, το ίδιο και το ευρώ που κράτησε την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο στο 1,22.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετη χρέωση 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατατίθενται ως ενέχυρο από τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την άντληση ρευστότητας.
Η επιβολή της επιπλέον χρέωσης σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας απο την ΕΚΤ θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από ότι θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου ο οίκος είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, απειλώντας να προχωρήσει εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.
Η Fitch διαβεβαίωσε, πάντως, από την πλευρά της ότι δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία junk στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο εκτιμά ότι αν και η αντίδραση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολική, αυτές θα συνεχίσουν να θέτουν υπό δοκιμασία την προσήλωση και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της έναντι του ενιαίου νομίσματος.
Όλι Ρεν: “Περίεργη
και ατυχή η απόφαση”
Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΕΕ που ήρθε μέσω του αρμόδιου επιτρόπου οικονομίας.
O Όλι Ρεν χαρακτήρισε “περίεργη και ατυχή” τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
“Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης”, πρόσθεσε και τόνισε ότι η απόφαση του οίκου “δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού”.
Όπως διευκρίνισε ο Όλι Ρεν μετά από σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς κ. Μπαρνιέ, η απόφαση της Moody’s ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
“Η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα του επιπέδου ανταγωνισμού στον τομέα αυτό όπου υπάρχει μία πολύ ισχυρή συγκέντρωση. Επίσης, θα εξετάσουμε τη διαφάνεια των χρησιμοποιουμένων μεθόδων και τις υφιστάμενες συγκρούσεις συμφερόντων (conflict of interest) στον κλάδο”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Γιούνκερ:
“Παράλογη” η απόφαση
Επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε “παράλογη” την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τονίζοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές “θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο”.
“Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η νέα υποβάθμιση. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο. Ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο τις αποφάσεις που ελήφθησαν”, δήλωσε ο Γιούνκερ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς “αυστηρούς” όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές. Προσωπικά πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο”. υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο
Οικονομικών
Έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η απόφαση δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα, της ελληνικής οικονομίας.
“Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, τονίζεται στην ανακοίνωση ενώ υπογραμμίζεται η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας”.
Απαράδεκτη και άδικη χαρακτήρισε την απόφαση η ΝΔ.
“Η απόφαση του οίκου “Moody΄s”, είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Και είναι απαράδεκτη γιατί είναι παντελώς αδικαιολόγητη και αδικεί τη χώρα μας. Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνών κερδοσκόπων. Η εξέλιξη αυτή, αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, που – εδώ και πολύ καιρό – έχει ζητήσει να υπάρξουν Ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.
“Η προώθηση του βάρβαρου μνημονίου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ δεν εξευμενίζει τις “αγορές”, αλλά δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση της άρχουσας τάξης. Η υλοποίησή του οδηγεί το λαό σε μαύρες μέρες και τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται εντός και εκτός ΕΕ και εγκυμονούν νέους μεγάλους κινδύνους”, τόνισε το ΚΚΕ.
Για άθλιο τρόπο κερδοσκοπίας μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση»
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ότι «δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα, ούτε επικείμενη οποιαδήποτε χρεοκοπία της χώρας».
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η υποβάθμιση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Όπως ξέρετε, έχει ήδη ανοίξει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην λεγόμενη Επιτροπή Ρομπέι, την Task Force για τις ρυθμίσεις – μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό επίπεδο της διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όλο θέμα των οίκων αξιολόγησης και με τον τρόπο που αυτοί είναι σε θέση να χειραγωγούν τις εξελίξεις.”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο συνεργασίας, υλοποιούνται κανονικά και ότι πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη έχει αρχίσει και διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. “Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας αυτές τις θετικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για την Ελλάδα, να τις ενισχύσουμε. Να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν για οποιονδήποτε λόγο τη δυναμική μας, την προσπάθειά μας, τη βούλησή μας.”, τόνισε.