Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Το νερό, νεράκι φαίνεται ότι θα πουν, το φετινό καλοκαίρι οι καταναλωτές στην ευρύτερη περιαστική περιοχή των Χανίων, καθώς τα αποθέματα είναι λιγοστά και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, ειδικά τις ημέρες
που καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ήδη, από πλευράς του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) έχει προταθεί στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Ακρωτηρίου και στη Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ) να προχωρήσουν άμεσα στη σύνδεση της τιμολογιακής πολιτικής της ύδρευσης με την κατανάλωση, προκειμένου να επιβραβεύονται όσοι χρησιμοποιούν με φειδώ το νερό και να καλούνται να πληρώσουν ακριβά όσοι το σπαταλούν, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσεων αναφορικά με τη διαχείριση του νερού, όπως παραδέχθηκε, μιλώντας τηλεφωνικά στα «Χ.Ν.», ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στον ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης.
«Έπρεπε να υπάρχει σχέδιο, αλλά δυστυχώς εκ των ενόντων αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα. Την ύπαρξη σχεδίου για περιόδους κρίσεων προβλέπει με σαφήνεια η οδηγία 60/2000 για τη διαχείριση των νερών. Κάνουμε προσπάθειες για να συνταχθεί αυτό το σχέδιο. Αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Πατρελάκης, «είμαι με τους διευθυντές της διαχείρισης των έργων και με τον διευθυντή των μελετών του ΟΑΔΥΚ και συζητάμε αυτό ακριβώς: πώς θα κάνουμε ένα ελαφρύ ή βαρύ σχέδιο, το οποίο πρέπει να ανακοινώσουμε και να εφαρμόσουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση».
Ο κ. Πατρελάκης παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει έλλειμμα αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις ανάγκες που δημιουργεί ο καύσωνας» και πρόσθεσε ότι «επειδή το έλλειμμα δεν κουμαντάρεται θα πάρουμε μέτρα άμεσα».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην κρισιμότερη περίοδο από άποψη κατανάλωσης, είναι μια από τις μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη στην κατανάλωση. Αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να καλυφθεί από τα υφιστάμενα υδροληπτικά έργα. Με δεδομένο ότι τα νερά των πηγών, λόγω της έλλειψης χιονιού, έχουν πολύ μικρή απόδοση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα, το οποίο πρέπει να το διαχειριστούμε».
Ο κ. Πατρελάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκρίνια από τη μεριά του Δήμου Ακρωτηρίου και της ΔΕΥΑΒΑ, όλων των Δήμων που υδρεύονται από το σύστημα του ΟΑΔΥΚ και είχαμε το πρωί μια σύσκεψη με τους παράγοντες της ΔΕΥΑΒΑ. Στη σύσκεψη αυτή τους είπα ότι πρέπει με δικιά τους ευθύνη να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στους καταναλωτές τους, ενώ αυτοί επέμειναν ότι πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους για να βάλουμε στο σύστημα. Επειδή έγινε μια εξοικονόμηση από τις διαρροές της λίμνης της Αγιάς διαπιστώσαμε ότι ένα πηγάδι στο Βλάτος, που είναι της τάξης των 300 κυβικών, μπορεί να αξιοποιηθεί για την ύδρευση. Το εξετάζουμε, πήραμε δείγματα και πήγαμε στο Χημείο για να δούμε αν είναι κατάλληλο το νερό, για να ενισχύσουμε την ύδρευση και από αυτό το πηγάδι. Αυτό, όμως, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης.
Ερωτηθείς αν θεωρεί αναγκαία την άμεση σύνδεση της τιμολογιακής πολιτικής με την κατανάλωση όσον αφορά στην ύδρευση, ο κ. Πατρελάκης απάντησε καταφατικά.
«Ακριβώς αυτό έχω προτείνει στη ΔΕΥΑΒΑ και στη ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου. Η ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου ανταποκρίθηκε γιατί κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για αύριο» (σήμερα). «Τους πρότεινα να κάνουν έκκληση στους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση στο 80% της περυσινής κατανάλωσης και μάλιστα όποιος κάνει αυτόν τον περιορισμό να ευνοηθεί τιμολογιακά, πληρώνοντας χαμηλότερη τιμή στις Επιχειρήσεις κατά 25%. Όμως σε αυτούς που θα καταναλώσουν το ίδιο με πέρυσι να διπλασιαστεί η τιμή, που τελικώς, με αυτό τον τρόπο, οι Επιχειρήσεις να εισπράξουν το ίδιο ποσό, αποθαρρύνοντας την υπερκατανάλωση και επιβραβεύοντας όσους ξοδέψουν λιγότερο νερό», δήλωσε ο κ. Πατρελάκης.
ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Ανεπάρκεια νερού
Το νερό στο Ακρωτήρι είναι είδος εν ανεπαρκεία τούτες τις ημέρες, τόνισε χθες, από την πλευρά του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Ακρωτηρίου, Μιχάλης Κυνηγός.
«Το νερό δεν φτάνει και απ’ ό,τι φαίνεται το καλοκαίρι θα πούμε το νερό, νεράκι», υπογράμμισε ο κ. Κυνηγός. Και συνέχισε: «Έτσι, λοιπόν, για δύο ημέρες καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και με μεγάλη αγωνία κρατήσαμε το σύστημα της υδροδότησης για να μην “κρεμάσει”, κάτι όμως που δεν είναι εφικτό σήμερα, διότι ο ΟΑΔΥΚ, που είναι ο μοναδικός προμηθευτής του Δήμου Ακρωτηρίου, δεν έχει νερό να στείλει. Εμείς, ως γεωγραφική περιοχή δεν έχουμε καμία πηγή υδροδότησης, δεν έχουμε καμιά γεώτρηση. Ζητάμε, λοιπόν, από τον ΟΑΔΥΚ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του νερού, να διαχειριστεί το έλλειμμα μεταξύ των Δήμων σύμφωνα με τις αρχές της λογικής και της δικαιοσύνης και όχι επειδή δεν έχει το Ακρωτήρι πηγές δικές του ή γεωτρήσεις δικές του να επιβαρυνθεί όλο το έλλειμμα».
Παράλληλα, όμως, ο δήμαρχος Ακρωτηρίου ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ανεχθούμε από τον ΟΑΔΥΚ να ρίξει στο δικό μας σύστημα υδροδότησης νερά από τις πηγές του Ζούρμπου, όπως είχε κάνει και παλιότερα, χωρίς να μας ειδοποιήσουν μάλιστα, γιατί αυτά τα νερά είναι ακατάλληλα, διότι έχουν πολλά χλώρια και κολοβακτηρίδια. Μπορούν να θέσουν αυτά τα νερά στο δικό μας σύστημα υδροδότησης, μόνο αν γίνει εξυγίανση των πηγών».
Ο κ. Κυνηγός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν δραστικά τις όποιες σπατάλες νερού, γνωστοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι «επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα διακοπών του νερού στους οικισμούς του Ακρωτηρίου, καθώς και ένα καινούριο τιμολόγιο. Οι καταναλωτές που θα περιορίσουν την κατανάλωση νερού σε σχέση με τα περυσινά τρίμηνα θα έχουν μία έκπτωση, αλλά οι καταναλωτές που σπαταλάνε το νερό και έχουν μία υπερβολική αύξηση στην κατανάλωση σε σχέση με τα περυσινά τρίμηνα θα πληρώνουν επιπλέον στον λογαριασμό του νερού. Είναι απλά πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν».
Ο κ. Κυνηγός τόνισε, επίσης, την ανάγκη εκπόνησης, από τον ΟΑΔΥΚ, ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσεων. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο πόδι», τόνισε.
Καταλήγοντας, γνωστοποίησε ότι «ζητήσαμε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, ως προέδρου του ΟΑΔΥΚ. Θα γίνει μία σύσκεψη, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, γιατί νιώθουμε ότι υπάρχουν νερά, υπάρχουν πηγές που έχουν νερά και οι οποίες θα μπορούν να μπουν στο σύστημα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Κριτική από
δημοτικούς
συμβούλους
Κριτική στη Δημοτική Αρχή Ακρωτηρίου, την οποία κατηγορούν για απραξία όσον αφορά στην κατασκευή έργων που αφορούν το νερό, ασκούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ακρωτηρίου, Αντώνης Γιαννακάκης, Παναγιώτης Γιαννακάκης και Γιάννης Μπροκαλάκης.
Σε χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο υποδομής (κεντρικά δίκτυα, δεξαμενές νερού, κ.λπ.) από τη ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου παρά το ότι ο πληθυσμός του Ακρωτηρίου αυξήθηκε σημαντικά και φυσικά και η ζήτηση του νερού.
Το αποτέλεσμα αυτής της παντελούς απραξίας στη δημιουργία έργων άρχισε να φαίνεται από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή του Ακρωτηρίου αύξησε την τιμή του νερού αμέσως μετά τις εκλογές μέχρι και 180%. Το ερώτημα που αιωρείται είναι όλα αυτά τα χρήματα που εισέπραξε τι έγιναν, αφού δεν πραγματοποιήθηκε κανένα έργο υποδομής.
Για τους παραπάνω λόγους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με αίτησή τους, συγκαλούν συμβούλιο με αυτό το θέμα, ώστε έστω και τώρα να προγραμματιστεί λύση για το σοβαρό αυτό πρόβλημα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ.
    ΑΦΟΡΜΗ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ.
    ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ,
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα