Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Σε τραγική κατάσταση είναι ο ΟΑΕΕ, το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται να πουλά περιουσιακά του στοιχεία για να μπορεί να καταβάλλει συντάξεις.
Αυτό επεσήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οικονομολόγος, Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα το Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Χανίων.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων των Νομών Χανίων και Ηρακλείου.
Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε, στις δηλώσεις του, ότι «ο ΟΑΕΕ είναι το χειρότερο αυτή τη στιγμή, από απόψεως ελλείμματος, ταμείο στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δεν είναι τωρινό, δεν έχει καμία δουλειά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το έλλειμμα του ΟΑΕΕ. Είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1999, όταν έγινε ο ΟΑΕΕ. Δεν είχε προβλεφθεί τότε αναλογιστική μελέτη. Την έκαναν χωρίς μελέτη την ενοποίηση και στη συνέχεια ανακύψανε αυτά τα προβλήματα. Ο ΟΑΕΕ, εδώ και μερικά χρόνια, πουλάει περιουσιακά στοιχεία, πουλάει ομόλογα, μετοχές, για να μπορεί να καλύπτει τα ελλείμματά του και να πληρώνει τις συντάξεις».
Ο κ. Ρωμανιάς υπογράμμισε, ακόμη, ότι «σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει 550 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα για το συνταξιοδοτικό του 2010 και άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα για τον κλάδο ασθένειας. Επομένως, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχει πάρει τα χρήματα που έχει προβλέψει ο κρατικός προϋπολογισμός και αυτή τη στιγμή δεν έχει άλλη λύση παρά να πουλήσει πάλι περιουσιακά στοιχεία για να μπορεί να καλύψει τις συντάξεις. Βέβαια, το πρόβλημα του ΟΑΕΕ πρέπει να λυθεί με τρόπο ριζικό. Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η χρηματοδότηση που πάει να του δώσει το κράτος είναι για λίγα χρόνια. Του δίνει, δηλαδή, ένα 0,4%, το οποίο καλύπτει και το 2014. Και πάλι, όμως, δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα ριζικότερα, διότι διαφορετικά το ταμείο αυτό θα κλείσει», κατέληξε ο κ. Ρωμανιάς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Παντελής Τάτσης δήλωσε ότι για τον ΟΑΕΕ «το τοπίο είναι δυσοίωνο και αυτό δεν έγινε απότομα. Ήρθε με διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το Ταμείο κατ? αρχήν, το οποίο το έφεραν σε μια δύσκολη κατάσταση να ανταποκριθεί στις συντάξεις και από ?κει και πέρα βρήκανε ευκαιρία οι λεγόμενοι ειδικοί να προσδώσουν, απάνω στους συνταξιούχους, θέματα, όπως είναι το κόστος της κοινωνίας, όπως είναι το προσδόκιμο ζωής που αυξήθηκε χάρη στην επιστήμη και κατέληξε να είναι κατάρα για τον συνταξιούχο».
Ο κ. Τάτσης σημείωσε ότι «οι συνταξιούχοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα και τα κυριότερα είναι η περιφρούρηση της σύνταξής τους, ως αγαθό που το κέρδισαν με χρόνιους αγώνες, αλλά και τα θέματα υγείας, τα οποία μπαίνουν σε προτεραιότητα. Για ένα συνταξιούχο πρώτο θέμα είναι να εξασφαλίσει τα φάρμακά του και μετά τα υπόλοιπα στη ζωή. Ο μέσος όρος σύνταξης σήμερα στον ΟΑΕΕ είναι τα 680 ευρώ. Όταν εμείς ζητάμε κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ αυτό δεν βγαίνει από το κεφάλι μας, αλλά βγαίνει με βάση υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους για να ζήσει ένα ζευγάρι σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται 1.120 ευρώ καθαρά. Θέλουμε κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ καθαρά, θέλουμε σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και να είναι δημόσιο. Πληρώσαμε για όλα αυτά και απαιτούμε τα κλεμμένα, αυτά τα οποία σφετερίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και οι παράγοντες γύρω από τον Οργανισμό (φαρμακοβιομήχανοι, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ.)», τόνισε ο κ. Τάτσης.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι με τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και με την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας «δεν συζητάμε για 13ο και 14ο μισθό, αλλά συζητάμε για 10ο, 11ο και 12ο, οι οποίοι έχουν φύγει από τον μικρότερο συνταξιούχο μέχρι τον πιο μεγάλο. Και όταν λέμε μεγάλο, στον ΟΑΕΕ ένα ποσοστό 12% λαμβάνει πάνω από 1.000 ευρώ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα