Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

«Ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης πραγματοποίησης του “Αγροτικού Αύγουστου” στο λιμάνι των Χανίων» τάσσεται, με χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων.
Από την πλευρά του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων έδωσε χθες στη δημοσιότητα «προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε συνοδευτικό του έγγραφο- τέσσερα έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, ότι η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε θέσει, από προηγούμενα χρόνια, θέμα αλλοίωσης του μνημείου του παλιού λιμανιού, εξαιτίας της διοργάνωσης εκεί της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος» και είχε ζητήσει τη μεταφορά της είτε στην ανατολική είτε στη δυτική τάφρο.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος» «επί σειρά ετών προβάλλει, πέρα από τα αγροτικά προϊόντα, τη λαϊκή παράδοση τον πολιτισμό του τόπου και προωθεί τον τουρισμό. Είναι δε ακόμη πιο επιβεβλημένη η διοργάνωση φέτος, που ο εσωτερικός τουρισμός έχει μεγάλη κάμψη. Ο τόπος και ο χρόνος διοργάνωσης είναι ο πλέον κατάλληλος καθότι το διάστημα αυτό το παλιό λιμάνι κατακλύζεται από Έλληνες κυρίως τουρίστες», σημειώνει η Ένωση.
Και προσθέτει: «Δεν αντιλαμβανόμαστε την αρνητική στάση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Λιμεναρχείου Χανίων. Σχετικά πρόσφατα, στις 17 Μαρτίου 2010, δοκιμάστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το σύστημα πυρόσβεσης στις προβλήτες δίπλα στα Νεώρια. Είναι ένα σύστημα που έγινε μετά από συζητήσεις με τον Λιμενάρχη και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου», τονίζει η Ένωση αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η σταδιακή καταστροφή από τη φθορά του χρόνου που υφίστανται τα Νεώρια, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, είναι αυτή που πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προβληματίζει, όχι οι πολιτισμικές εκδηλώσεις πέριξ αυτών. Εκτός βέβαια αν ενοχλεί το γεγονός ότι ο κόσμος προσερχόμενος εκεί σχολιάζει αρνητικά την απαξίωση των μνημείων αυτών από την Πολιτεία. Λες και δεν πέρασαν από το νησί μας τα Β’ και Γ’ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τώρα το ΕΣΠΑ, από τα οποία ωφελήθηκε κατά κύριο λόγο το Ηράκλειο όσον αφορά την ανάδειξη και αναστύλωση των μνημείων της βενετσιάνικης περιόδου. Αλλά βέβαια για να έρθουν τα κοινοτικά κονδύλια χρειάζεται η σύνταξη και η υποβολή μελετών», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων, που την υπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Κουκουράκης και η γενική γραμματέας Μαρία Κοκκινάκη.
ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Στα έγγραφα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο καταδεικνύεται ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε διατυπώσει και παλιότερα ενστάσεις για τον χώρο πραγματοποίησης της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος».
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο -με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2008- του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Άρη Παπαδογιάννη προς τον αρμόδιο, τότε, αντινομάρχη Χανίων, Κώστα Γύπαρη αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η παραχώρηση του χώρου του παλιού λιμανιού για τον «Αγροτικό Αύγουστο» «θα δοθεί για τελευταία φορά το 2008», καθώς και ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε επίσης «να ζητηθεί από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αναζητηθεί άλλος χώρος εκτός του ενετικού λιμένα για τα επόμενα χρόνια».
Σε άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 28 Ιουλίου 2009, που φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλη Ανδριανάκη, που εστάλη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το οποίο κοινοποιήθηκε και στον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Σε συνέχεια στη σχετική αλληλογραφία, που αφορά στο θέμα της εκδήλωσης «Αγροτικός Αύγουστος» στο χώρο το Βενετσιάνικου Λιμανιού των Χανίων, που παραχωρείται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως έχουμε γνωστοποιήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους ήδη με το σχετικό έγγραφο, η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στο χώρο του λιμανιού, που είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/02 οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτόν ελέγχεται από την Υπηρεσία μας. Με σχετικό έγγραφο προς τον κ. Νομάρχη Χανίων, που σας κοινοποιήσαμε, σας γνωστοποιήσαμε ότι η σχετική εκδήλωση θα πρέπει να έχει την άδεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, εφόσον θα διεξαχθεί στο χώρο της παλιάς πόλης. Επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ξανά στον ίδιο χώρο η εκδήλωση, εξαιτίας και της σε ετήσια βάση μεγέθυνσή της και της γειτνίασης της με σημαντικά μνημεία, που αλλοιώνει το μνημειακό χαρακτήρα του βενετσιάνικου λιμανιού. Με σχετικό έγγραφο σας ενημερώσαμε και πάλι για την αρνητική θέση της Υπηρεσίας μας, τη διαβίβαση της υπόθεσης στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων και προτείναμε ως εναλλακτικές λύσεις την πραγματοποίηση της στους επαρκέστατους χώρους είτε της ανατολικής, είτε της δυτικής τάφρου, που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από την 9/25-06-09 γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία σας κοινοποιούμε, με την οποία δεν εγκρίνεται το σχετικό αίτημα.
Διαπιστώσαμε ωστόσο στις 27-8-08 ότι, παρά τα όσα επισημάναμε, ο χώρος παραχωρήθηκε και πάλι και άρχισε χωρίς την άδεια του ΥΠΠΟ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η εγκατάσταση της έκθεσης, χωρίς καν να το γνωρίζει η Υπηρεσία μας και χωρίς κανένα περιορισμό ως προς την έκταση, που κάθε χρόνο είναι και μεγαλύτερη, λόγω της επιτυχίας του θεσμού. Δεδομένου ότι υπάρχει και η σχετική απόφαση, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην άμεση διακοπή των εργασιών. Λόγω ωστόσο της σημασίας της έκθεσης αυτής για την τοπική οικονομία και των τετελεσμένων γεγονότων, για τα οποία και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων είναι συνυπεύθυνο, σας καθιστούμε υπεύθυνους για οποιαδήποτε υπέρβαση σε σχέση με την κατάληψη του χώρου, αλλά και για την πιθανή επανάληψή της στον Ιδιο χώρο κατά το επόμενο έτος, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση της παλιάς πόλης Χανίων δε γίνεται με παρόμοιες τριτοκοσμικές διαδικασίες.
Σας γνωστοποιούμε εγκαίρως και αμετακλήτως ότι θα πρέπει αμέσως μετά την εκδήλωση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων να συντάξει μελέτη σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης και σε συνεργασία με την 28n ΕΒΑ και το Γραφείο Τειχών Χανίων για τη χωροθέτηση των εκδηλώσεων είτε στην ανατολική, είτε στη δυτική τάφρο, ώστε και η ίδια η εκδήλωση να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στον χώρο του μνημείου και οι σχετικές εγκρίσεις να εξασφαλιστούν έγκαιρα».
.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα