Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Πολλαπλά περιβαλλοντολογικά και οικονομικά οφέλη αναμένεται να προσφέρει η δημιουργία των τεχνητών υφάλων στον Κόλπο Κισάμου και την περιοχή του Λαφονησίου. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τεχνητοί ύφαλοι αυξάνουν τη βιομάζα της περιοχής, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αλιευτική απόδοση, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται ως χώροι προσέλκυσης καταδυτικού τουρισμού. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση της προμελέτης για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων στον Κόλπο Κισάμου και το Λαφονήσι που πραγματοποίησαν χθες οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη Νομαρχία Χανίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι την εκπόνηση της προμελέτης συγχρηματοδότησαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και οι Δήμοι Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, οι τεχνητοί ύφαλοι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καταφυγίων για την ιχθυοπανίδα σε περιοχές που δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί σχηματισμοί. Κατασκευάζονται από σκυρόδεμα και φυσικούς ογκόλιθους και αποσκοπούν στην αύξηση της αλιευτικής παραγωγής μέσω της προστασίας ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ινστιτούτου Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ Ντιβανάκ Πασκάλ, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου από την κατασκευή των τεχνητών υφάλων εκτιμάται ότι θα έχει διπλασιαστεί η βιομάζα της περιοχής αφού οι ύφαλοι προσφέρουν καταφύγιο για τους γόνους και τις νύμφες αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι τεχνητοί ύφαλοι προστατεύουν τα ψάρια από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές που προκαλούν σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα: “Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να αυξήσει την παραγωγικότητα των θαλάσσιων ζώων που έχουν έναν ειδικό τρόπο αναπαραγωγής. Μπορεί να γεννούν εκατομμύρια αυγά και νύμφες αλλά λόγω του τρόπου ζωής πεθαίνουν πριν να εγκατασταθούν σε έναν τόπο σε ποσοστό πάνω από το 90%”, σημείωσε ο κ. Ντιβανάκ και πρόσθεσε ότι η τεχνολογία των τεχνητών υφάλων είναι καινοτόμος για την Ελλάδα, αρκετά διαδεδομένη στην Ευρώπη, ενώ είναι γνωστή και εφαρμόζεται στην Ιαπωνία για πάνω από 10 χρόνια.
Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την παρουσίαση, ευχαρίστησε τα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ, και τη διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων που συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η προμελέτη: “Όπως είδαμε μέσα από την παρουσίαση, ο σκοπός είναι η προστασία του θαλάσσιου πλούτου, του γόνου και μέσα από αυτή την προστασία επιτυγχάνουμε και τον εμπλουτισμό του νερού με ψάρια, το οποίο είναι ένα ζητούμενο για τους αλιείς στην ευρύτερη περιοχή”.
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ακόμα ότι από εδώ και πέρα απαιτούνται μια σειρά από εγκρίσεις, ενώ, επεσήμανε, ότι υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης του έργου μέσα από το Πρόγραμμα Αλιείας του ΕΣΠΑ: “Θέλω να πιστεύω ότι οι δύο μελέτες και τα έργα θα είναι επιλέξιμα, και το επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε εμείς αλλά και η διάδοχος κατάσταση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δηλαδή, να εντάξει τα δύο έργα και να κατασκευαστούν οι δύο ύφαλοι: ένας στον κόλπο Κισάμου και ένας στην περιοχή του Ελαφονησίου που εκεί θα έχει και τουριστικό ενδιαφέρον”, είπε ο κ. Αρχοντάκης και συνεχίζοντας ευχαρίστησε τους Δήμους Κισάμου, Ιναχωρίου και Μηθύμνης που συνεργάστηκαν με τη Νομαρχία χρηματοδοτώντας τις δύο προμελέτες, ενώ υπογράμμισε ότι σε σχέση με τον τεχνητό ύφαλο που θα κατασκευαστεί στο Λαφονήσι ο Δήμος ήδη έχει χωροθετήσει την περιοχή που θα αξιοποιηθεί για καταδυτικό τουρισμό: “Χαίρομαι ιδιαίτερα που μέσα από αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία με τον Δήμο Ιναχωρίου προσεγγίζουμε τη στόχευση του Δήμου σε σχέση με τον σχεδιασμό της περιοχής. Θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, με τη Διεύθυνση Αλιείας και με τους Δήμους θα συνεχιστεί, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε αποφάσεις ένταξης για τα δύο αυτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ”. Ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των δύο μελετών και πρόσθεσε: “Βλέπω ότι προχωράει η υλοποίηση ενός σχεδίου που είχε ξεκινήσει την πρόταση και είχε συλλάβει το σχέδιο ο Δήμος Ιναχωρίου από το 2006. Νομίζω ότι έγινε το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα γιατί έχουμε μια δράση που αναπτύσσεται και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για μια δράση η οποία έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντικείμενο, οικονομικό αντικείμενο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την αλιεία και οικονομικό αντικείμενο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Είναι μια πλήρης δράση, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι συμβάλλει και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία”, είπε ο κ. Κουκουράκης και καταλήγοντας ευχαρίστησε τον νομάρχη Χανίων που ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Δήμου, τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αλιείας Γιώργο Παναγιωτάκη και τους μελετητές.
Ο δήμαρχος Μηθύμνης Γιώργος Μυλωνάκης ανέφερε σχετικά: “Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό είναι ένα σημαντικό έργο για τον κόλπο Κισάμου. Από εδώ και πέρα η δουλειά μας είναι πώς θα ενταχθεί το έργο και πώς θα υλοποιηθεί για να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Πάντως, είναι ένα έργο που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους ψαράδες της περιοχής και πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η προμελέτη να γίνει πράξη”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα