Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σημαντικό παράγοντα για τη σωστή επιλογή σχολής στις Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελεί η επιθυμία του υποψήφιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, οι τρεις στους τέσσερις φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή επέλεξαν βεβιασμένα αντικείμενο σπουδών.

Την ίδια ώρα, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής δημιουργούν πολλά προβλήματα στις αποφάσεις των παιδιών για την σχολή που θα επιλέξουν. Αυτό επεσήμαναν χθες οι υπεύθυνοι Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατα την διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για την συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ΚΕΣΥΠ σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου, του Γυμνασίου Σούδας και του Γυμνασίου Κολυμπαρίου.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
Για τις αλλαγές που έχουν γίνει φέτος, όσον αφορά τις σχολές, τις οποίες θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών, ο υπεύθυνος ΣΕΠ στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου κ. Κώστας Καλογεράκης, ανέφερε:” Υπάρχουν δύο νέα τμήματα στις στρατιωτικές σχολές: Ελεγκτών Αεράμυνας και Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων.
Επίσης έχουν γίνει αλλαγές σε κάποια τμήματα Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας που ήταν ενταγμένα στο Δ’ Πεδίο, τα οποία εντάσσονται τώρα και στο Ε΄ Πεδίο. Ακόμη, το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών εντάσσεται πλέον και στο Β’ Πεδίο εκτός από το Δ΄ Πεδίο”.
Όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων για το 90% των θέσεων κάθε σχολής, ο ίδιος επεσήμανε πως:” στο σύνολο των θέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχει μια αύξηση 460 θέσεων. Συγκεκριμένα από τις 480 θέσεις για τα ΤΕΙ, μείων 20 για τα ΑΕΙ, δημιουργείται ένα θετικό ισοζύγιο. Επίσης υπάρχει μια μείωση 28 θέσεων στις Παιδαγωγικές σχολές. Στην Πληροφορική τα Πανεπιστήμια έχουν μια μείωση 25 θέσεων, στα ΤΕΙ Εφαρμογών (Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους Αυτοματισμού, Ηλεκτρονικούς) έχουμε μία σημαντική αύξηση κατα 240 θέσεις. Επίσης αύξηση 13 θέσεων έχουμε στην Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου, στην Μαιευτική ΤΕΙ αύξηση 55 θέσεων, στα Λογιστικά αύξηση 29 θέσεων. Στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού φέτος έχουμε 436 θέσεις λιγότερες. Σημαντική μείωση 1.012 θέσεων καταγράφεται στην σχολή Αστυφυλάκων όσον αφορά των αριθμό εισακτέων για το 90% των θέσεων κάθε σχολής.
“Το γεγονός αυτό ίσως αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για τις βάσεις του Α’ Πεδίου”, εκτίμησε ο κ. Καλογεράκης.
Και πρόσθεσε ότι: “δικαίωμα διατήρησης της βαθμολογίας έχουν πλέον μόνο για δύο χρόνια οι απόφοιτοι Λυκείου, συνεπώς μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικό για το 10% των θέσεων. Επίσης, σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση της βάσης του 10, που αφορά τμήματα πολύ χαμηλής ζήτησης όπου έμεναν πολλές κενές θέσεις”.
Τα βασικά κριτήρια επιλογής σχολών από τους υποψηφίους είναι η επιθυμία, οι επαγγελματικές προοπτικές καθώς και η απόσταση από την πόλη που βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη.
“Η επιθυμία του υποψήφιου αποτελεί σημαντικό παράγοντα, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου οι τρεις στους τέσσερις φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές επειδή θεωρούν πώς έχουν επιλέξει λάθος αντικείμενο σπουδών. Την ίδια ώρα οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής δημιουργούν πολλά προβλήματα στις αποφάσεις των παιδιών για την σχολή που θα επιλέξουν”, κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα