Μέτρα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης θα εξετάσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συστάσεις για τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines). Στο πλαίσιο αυτό, θα ενθαρρυνθεί η ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών εντός της ΕΕ, ώστε η εποπτεία ένα καταστεί ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, ικανή να τροφοδοτήσει τη χάραξη πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλίσει τη συνολικότερη συνοχή σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης. Πάντως, ήδη στον θέμα της εποπτείας έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ των κρατών, καθώς κάποιες χώρες ζητούν την σύσταση ειδικού διευθυντηρίου, ενώ άλλες διαφωνούν με την πρόταση αυτή.
Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει έκθεση αναφορικά με τις στρατηγικές εξόδου στο δημοσιονομικό τομέα. Η προσέγγιση αυτή θα περιλαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα, τη διασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημοσιονομικής διάστασης των στρατηγικών εξόδου θα γίνει εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο το 2011.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθεί η πρόταση για την επιβολή ενός νέου φόρου στις Τράπεζες, ο οποίος θα μεταφέρει στα πιστωτικά ιδρύματα την ευθύνη και το κόστος μελλοντικής διάσωσής τους. Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλλουν ετήσιο φόρο τα έσοδα του οποίου θα αποτελέσουν τη βάση για τη χρηματοδότηση της διάσωσης τραπεζών που θα βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης στο μέλλον. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αποφασισθούν μέχρι τον Οκτώβριο έτσι ώστε να εφαρμοσθούν από τη 1/1/2011.
Στο Συμβούλιο θα παρουσιαστεί ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία αποτυπώνεται το χρονοδιάγραμμα εργασιών της για την υλοποίηση των βασικών μέτρων προτεραιότητας ως το τέλος του 2010. Η έκθεση εστιάζει στην έξοδο από την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη χρηματοπιστωτική εποπτεία, στη διαχείριση κρίσεων και στις δομές χρηματοπιστωτικών αγορών. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν:
– Στην εξασφάλιση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
– Στην επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
– Στην μείωση των ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ.
– Στη βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού περιβάλλοντος καθώς και εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης.
– Στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πηγών ενέργειας και στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
– Στη βελτιστοποίηση της στήριξης δράσεων για την έρευνα και καινοτομία.
Τέλος, το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει το σχέδιο συμπερασμάτων για τη Στρατηγική ΕΕ 2020. Η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Όσον αφορά στους στόχους της στρατηγικής ΕΕ 2020, υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέπεια μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων και για ενίσχυση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Απίθανο σενάριο
η διάλυση
Στο μεταξύ, μακρινό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ προσθέτει πως δεν συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των διευθυντών της.
“Δεν είναι η κεντρική μας άποψη, παραμένει μακρινός κίνδυνος” δήλωσε ο Μπράιαν Κούλτον. Ακόμη, απέρριψε το ενδεχόμενο εθελοντικής εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του μεγάλου χρέους. “Εθελοντική έξοδος είναι απίθανο να συμβεί” κατέληξε στις δηλώσεις του.