Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Με προεδρικά διατάγματα, που ήδη κοινοποιήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης. Οι νέες διατάξεις, που υλοποιούν στην ουσία
όσα προβλέπει το μνημόνιο, αφορούν την αύξηση του ορίου των απολύσεων και τα ποσά της αποζημίωσης
σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης, τα οποία μειώνονται.
Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος.

Στο 5% αυξάνεται το ποσοστό των απολύσεων για επιχειρήσεις πάνω από 150 εργαζόμενους έναντι 2% σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα θα μπορούν να απολύουν 6 άτομα τον μήνα. Πιο αναλυτικά:
Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, διαμορφώνουν οι αλλαγές, που προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες το Υπουργείο Eργασίας.
Τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προβλέπουν μείωση του ποσού των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης κατά 5%.
Καθοριστικός είναι ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης του εργαζομένου που «πέφτει» στον έναν έως τέσσερις μήνες και συμπαρασύρει και το ύψος της αποζημίωσης, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει προειδοποίηση του εργοδότη.
Για παράδειγμα, σήμερα ένας εργαζόμενος με 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση για 12 μήνες. Ωστόσο, σε περίπτωση που ενημερωθεί έναν χρόνο νωρίτερα για την απόλυση η αποζημίωση πέφτει στο μισό (δηλαδή 6 μήνες). Τώρα ο χρόνος προειδοποίησης μειώνεται δραστικά, κάτι που εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και την αποζημίωση (η οποία μπορεί να πέσει στο μισό).
*Για τις απολύσεις το Υπουργείο προτείνει:
– Να είναι ελεύθερες στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα (και σήμερα ισχύει αυτό).
– Να επιτρέπονται 6 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 άτομα.
– Το ποσοστό 5% από 2% στις επιχειρήσεις και μέχρι 30 άτομα σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους.
*Για τη μείωση των αποζημιώσεων
– Κλειδί ο χρόνος προειδοποίησης της απόλυσης.
– Ανώτατο όριο οι 4 μήνες για την προειδοποίηση της απόλυσης σε περιπτώσεις εργαζομένων με 20 έτη απασχόλησης και άνω.
– Μείωση στο 50% της σημερινής αποζημίωσης και με δόσεις.
*Για την αμοιβή νέων εργαζομένων
– Έως 21 ετών στο 80% της Συλλογικής Σύμβασης.
– Από 21-25 ετών στο 85%.
– Το υπόλοιπο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.
*Για την προσφυγή σε Διαιτησία
– Απαραίτητη η συμφωνία και των δυο μερών.
*Για τις συμβάσεις μαθητείας
– Για ετήσιες σε ηλικία από 15 – 18 ετών με το 70% του ημερομίσθιου.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν αλλαγές χωρίς υπεκφυγές ή πρωτοτυπίες ελληνικής έμπνευσης όπως σημειώνει ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για εκείνους που χάνουν την εργασία τους, όπως τονίζει η ΓΣΒΕΕ.
Αντισυνταγματικό
το Π.Δ. λέει η ΓΣΕΕ
«Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) το Προεδρικό Διάταγμα, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, για τις εργασιακές σχέσεις.
“Ό,τι δεν κατάφεραν επί 10ετίας οι βιομήχανοι το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της τρόικας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση. Το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί”, σχολιάζει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο έξαρσης των απολύσεων και αύξησης της ανεργίας, απαιτούνται μέτρα και πολιτικές αποθάρρυνσης (απαγόρευσης) και όχι ενίσχυσης (απελευθέρωσης) των απολύσεων.
“Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα, δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα, δεν μείωσαν τις τιμές των προϊόντων, δεν αύξησαν τις θέσεις εργασίας. Τα μόνα μεγέθη που αυξήθηκαν ήταν η κερδοφορία, η ασυδοσία των εργοδοτών και η ανεργία. Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν στη χώρα μας!”, τονίζει η Συνομοσπονδία.
Προσθέτει δε, ότι “απορρίπτει κατηγορηματικά το Προεδρικό Διάταγμα και το επιστρέφει στον αποστολέα του ως επιεικώς απαράδεκτο”, τονίζοντας ότι “οι ρυθμίσεις αυτές εκτός από αντεργατικές, αντικοινωνικές είναι και εξόφθαλμα αντισυνταγματικές και παράνομες. Γι? αυτό εκτός των άλλων, ετοιμάζουμε προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας”.
“Η θέση μας είναι μια και μοναδική: Δεν έχουμε τίποτα να αντιπροτείνουμε γιατί πολύ απλά αυτό το έκτρωμα δεν επιδέχεται καμιά διόρθωση και τροποποίηση παρά μόνο την συνολική απόρριψη. Η αγωνιστική και δυναμική απάντηση των εργαζόμενων θα «αποσταλεί» συστημένη στον υπ. Εργασίας και στους βιομήχανους”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα