Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΕΖΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
Πέταξαν λαθρεπιβάτες
στον Ατλαντικό
Ακρα,
Στα νερά του Ατλαντικού βρέθηκαν τρεις λαθρεπιβάτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, αφού δύο κινέζοι ναυτικοί τους εντόπισαν και τους πέταξαν από το πλοίο.
Δύο από τους λαθρεπιβάτες επέζησαν αφού πάλεψαν με τα κύματα στον ωκεανό για περίπου 12 ώρες πριν διασωθούν από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Γκάνας. Ο ένας από τους δύο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο λιμάνι Τακοράντι της Γκάνας με συμπτώματα υποθερμίας. Ο τρίτος λαθρεπιβάτης πνίγηκε λίγη ώρα αφότου τον πέταξαν στον Ατλαντικό, αφού δεν γνώριζε κολύμπι. Το πτώμα του δεν βρέθηκε.
Οι δύο επιζήσαντες ανέφεραν ότι ικέτεψαν για τη ζωή τους και πως οι περισσότεροι από τους ναυτικούς του πλοίου προσπάθησαν να εμποδίσουν αυτούς που ήθελαν να πετάξουν τους λαθρεπιβάτες στη θάλασσα.
Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώτο καπετάνιο και τον μάγειρα του κινεζικού εμπορικού πλοίου MS Run Ning 3 και κατάσχεσε το πλοίο.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Αντιδράσεις για
συναυλία Νεοναζιστών
Βιέννη
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η προγραμματιζόμενη για τις 26 Ιουνίου, συναυλία του αμφιλεγόμενου γερμανικού μουσικού συγκροτήματος “Κατεγκορί Τσε”, η οποία, έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, όπου αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, μεταφέρεται τώρα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας. «Το συγκρότημα τοποθετείται σαφώς στον νεοναζιστικό χώρο», δήλωσε χθες η βουλευτής των Αυστριακών Πρασίνων, Μαρία Μπούχμαγιερ, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δοθεί η δυνατότητα εμφάνισής του «σε έδαφος της Ανω Αυστρίας» και καλώντας συγχρόνως σε κινητοποίηση διαφόρων φορέων.
Αρχικά, και πριν υπάρξουν οι αντιδράσεις, η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Χένερσντορφ της περιοχής Φλαχάου στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, και όπως έχει ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του το ίδιο το γερμανικό συγκρότημα, η πραγματοποίηση της συναυλίας έχει μεταφερθεί σε τόπο στην Ανω Αυστρία, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται, όπως δεν κατονομάζονται στην ιστοσελίδα και οι λόγοι.
Σύμφωνα με τη βουλευτή των Πρασίνων, στην Ανω Αυστρία ετοιμάζονται ήδη ανάλογες διαμαρτυρίες και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως τονίζει η ίδια, ανεξάρτητα από το εάν το νεοναζιστικό συγκρότημα έχει «επισημανθεί» από την αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ή όχι, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί η εμφάνισή του.
Συγχρόνως, η ίδια απευθύνει έκκληση προς την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να ενημερώνει ανάλογα δήμους και κοινότητες, αλλά και εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ευαισθητοποιώντας τους πάνω σε τέτοια φαινόμενα, διότι, όπως τονίζει, μόνον με τον τρόπο αυτό θα μπορούν εκ των προτέρων να αποτρέπονται παρόμοιες ακροδεξιές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Η Αγκυρα “παγώνει”
τις σχέσεις με το Ισραήλ
Κωνσταντινούπολη
Σε διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ θα προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικής εφημερίδας, η οποία ισχυρίζεται πως η Άγκυρα δεν θα στείλει πίσω τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, τον οποίο ανακάλεσε μετά την αιματηρή επιδρομή ισραηλινών καταδρομέων στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές της σχέσεις με τον άλλοτε στενό της σύμμαχο, το Ισραήλ, μετά την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στις 31 Μαΐου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 9 φιλοπαλαιστίνιοι Τούρκοι ακτιβιστές.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Star” για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα στηρίζεται σε πηγές που δεν κατονομάζονται και βοηθός του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μην στείλει πίσω τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ αν το Ισραήλ δεν δεχθεί μια έρευνα του ΟΗΕ για το αιματηρό επεισόδιο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει προτείνει τη διεξαγωγή πλήρους διεθνούς έρευνας. Ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί τη δική του έρευνα και ότι στην επιτροπή που τη διεξάγει μετέχουν δύο ξένοι παρατηρητές.
“Πήραμε μια σειρά αποφάσεων που καλύπτουν την άσκηση στρατιωτικής, διπλωματικής και πολιτικής πίεσης και τη λήψη σχετικών μέτρων”, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις των ανώνυμων πηγών.
Επίσης, σύμφωνα με τη “Star”, πρόκειται να παγώσουν οι στρατιωτικές συμφωνίες, στις οποίες περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός αεροσκαφών και αρμάτων μάχης και πυραυλικά προγράμματα αξίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον θα σταματήσει και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κοινών γυμνασίων και της εκπαίδευσης πιλότων, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι κυρώσεις θα επιβληθούν στο Ισραήλ σταδιακά, καταλήγει η εφημερίδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα