Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

“Ρίχνουν” τις τιμές οι έμποροι των Χανίων, οι οποίοι προχωρούν σε δεκαήμερα προσφορών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη μείωση του τζίρου, που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Ηδη, έναν μήνα μόλις πριν την επίσημη έναρξη των θερινών εκπτώσεων, στις 15 Ιουλίου, στο 1/3 των καταστημάτων στα Χανιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους προσφορές, που ξεκινούν από 10 έως 30%.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Όπως επεσήμανε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Μαργαρώνης “ζητούμενο μετά τη μείωση του εισοδήματος και συνεπώς της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών, έπειτα από τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, ήταν να «πέσουν» οι τιμές στα εμπορικά καταστήματα. Ήδη η κατανάλωση στα καταστήματα των Χανίων έχει «πέσει» κατά 25 – 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργεί μηνιαίως ο Εμπορικός Σύλλογος, τον Μάιο καταγράφηκε πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 30%. Είναι η πρώτη φορά φέτος που καταγράφηκε τόσο υψηλό ποσοστό.
Η αγωνία που βιώνει ο εμπορικός κλάδος είναι πώς θα καταφέρουμε να στηρίξουμε την κατανάλωση και να καταφέρουμε την επιβίωση των επιχειρήσεων. Διότι το τελευταίο διάστημα έχουν μπει πολλά «λουκέτα» σε τοπικά καταστήματα, επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματικά οδηγούνται στην πτώχευση και τα χρέη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε επαγγελματικό και προσωπικό κόστος. Παράλληλα, αυτό έχει ως συνέπεια τη δημουργία και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως την αύξηση της ανεργίας. Αυτό που κρίνεται αναγκαίο είναι η στήριξη της αγοράς με μέτρα έτσι ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κατανάλωση.
Εκτός από τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, που αποτελεί ζητούμενο για τη μείωση τιμών, όπως είναι η μείωση ενοικίων, τιμολογίων ΔΕΚΟ, δημοτικών φόρων, χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούνται τα δεκαήμερα προσφορών”.
“Εκτός από την πραγματοποίηση των τακτικών εκπτώσεων δύο φορές τον χρόνο, στις 15 Ιουλίου με τέλη Αυγούστου και 15 Ιανουαρίου με τέλος Φεβρουαρίου, που προβλέπει ο νόμος, στο μεσοδιάστημα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε περίοδο προσφορών. Αυτό που ζητούμε ως Εμπορικός Σύλλογος από όλους τους συναδέλφους είναι, όταν θα έρθουν τα νέα προϊόντα, να τα κοστολογήσουν όσο μπορούν πιο χαμηλά, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρώνης.
Και πρόσθεσε: “Αυτή την περίοδο το 1/3 των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά προχωρούν σε γνήσιες προσφορές σε όλα τα προϊόντα όπως: ένδυση, υπόδηση, αξεσουάρ, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κ.ά.
Οι προσφορές αρχίζουν από 10 – 30%.
Επίσης, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε καλύτερες τιμές στο «ταμείο». Καλούμε τους Χανιώτες να ανταποκριθούν και να στηρίξουν τις ντόπιες επιχειρήσεις”.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τέλος, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία της αγοράς ο κ. Μαργαρώνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται:
Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του ΤΕΜΠΜΕ.
Να υλοποιηθούν οι δράσεις για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στην ακτοπλοΐα, ώστε να μειωθεί το μεταφορικό κόστος στη νησιωτική μας Ελλάδα.
Μείωση ενοικίων – δημοτικών τελών – λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Περαιτέρω ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Πραγματική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.
Αναζήτηση καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο ? παραοικονομία.
Μείωση φορολογικών συντελεστών στους συνεπείς φορολογούμενους.
Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναβάθμιση του ρόλου και της παρεμβατικής ικανότητάς της, ώστε να λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο διαφύλαξης της ομαλότητας στην αγορά.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης, όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν προσφορές αυτό το διάστημα, μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου: http://eschania.gr/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα