Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην πολιτικη ηγεσία
του Υπουργείου Εργασίας η ραγδαία αύξηση του δείκτη ανεργίας στη χώρα μας.
Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Θεόδωρος Τσέκος, ο οποίος βρέθηκε χθες στα Χανιά στο πλαίσιο της 5ης Διάσκεψης των 27 μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εταιρικότητα, επεσήμανε πως το Υπουργείο Εργασίας με στοχευμένες παρεμβάσεις επιχειρεί να αναστείλει τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας που δημιουργήθηκε ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Η Διάσκεψη που συνεχίζεται σήμερα στο ΚΑΜ, συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης “ΔΙΑΣΤΑΣΗ ? Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.” με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως τόνισε ο κ. Τσέκος “η Ευρώπη συνολικά και η Ελλάδα ειδικότερα με μεγαλύτερη επιβάρυνση, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κρίση. Κρίση η οποία ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, από σημαντικά λάθη τα οποία έγιναν στην διαχείριση του κοινωνικού πλεονάσματος όπως διαχειρίζεται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η κρίση έχει περάσει στην πραγματική οικονομία και είναι μια κρίση η οποία καλπάζει. Άρα είναι αναμενόμενο, σε πρώτη φάση, οι δείκτες της ανεργίας να επιδεινώνονται. Αυτό το οποίο πρέπει να επιχειρηθεί τώρα είναι να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις αναστολής του ρυθμού αύξησης και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Να μειώσουμε τον ρυθμό με τον οποίο η ανεργία μεγεθύνεται και να αρχίσουμε σταδιακά να την περιορίζουμε. Παράλληλα στοχεύουμε στην επόμενη ημέρα, στο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτικών οι οποίες θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα μπορέσουν να αντιστρέψουν αυτό το αρνητικό κλίμα το οποίο ζούμε”.
Όσον αφορά την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και τις προοπτικές που ανοίγονται, ο γενικός γραμματέας για τη Διαχείριση των Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτήρισε ως “σημαντικό όπλο” τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ειδικότερα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
“Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό περι τα 3 δισ. ευρώ που αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά ένα ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους. Οι πόροι αυτοί έχουν διασφαλιστεί και οι χρηματορροές έχουν ήδη αρχίσει να κυλούν και είναι απρόσκοπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απορρόφηση του συγκεκριμένου προγράμματος τον Οκτώβρη του 2009 ήταν στο 0,30% και αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 7% ενώ εκτιμάται οτι στα τέλη της χρονιάς θα προσεγγίζει το 20%. Έχει γίνει μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια επιτάχυνσης σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαστε αισιόδοξοι ότι το εργαλείο αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε με τον τρόπο και την ταχύτητα που πρέπει για να πετύχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα”.

Αναζήτηση πολιτικών ενάντια
στη φτώχεια
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ανάπτυξης του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Διάσταση, κ. Γιάννης Κουλιεράκης, επεσήμανε ότι “μέσα από την συνάντηση η Ευρωπαϊκή ένωση συλλογικά και κάθε χώρα επί μέρους, προσπαθεί να αντλήσει εικόνες και συμπεράσματα για το πώς μπορούν οι μέχρι σήμερα ασκούμενες ευρωπαϊκές πολιτικές, να στοχεύσουν: στην καταπολέμηση της φτώχειας, τη μείωση της ανεργίας και κυρίως πώς μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικές πολιτικές για την βελτίωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Παράλληλα, στόχος είναι να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας επιμέρους φορείς που ασκούν αυτές τις πολιτικές ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές. Εκτός από τις ανταλλαγές απόψεων που θα γίνουν κατα την διάρκεια της συνάντησης, θα παρουσιασθούν και αναλυθούν καλές πρακτικές που είχαμε στο νησί και την πόλη μας το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη στο χωριό Παλαιά Ρούματα του Δήμου Βουκολιών, για την παρουσίαση του Γυναικείου Συνεταιρισμού ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί από ένα προηγούμενο πρόγραμμα EQUAL. Επίσης, η παρουσίαση των τοπικών πρωτοβουλιών που διαχειρίστηκε η Περιφέρεια Κρήτης και προγράμματα, σ΄ ένα εκ των οποίων συμμετείχαμε ως φορέας κατάρτισης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων”.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΜ
Παρεμβάσεις
για την απασχόληση
Η 5η διάσκεψη των 27 μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εταιρικότητα και την Ευρωπαϊκή Δικτύωση που συνεχίζεται σήμερα στο ΚΑΜ, γίνεται με την παρουσία των εκπροσώπων των Διαχειριστικών Αρχών των Υπουργείων Εργασίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των Κέντρων Καινοτομίας από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας για τη Διαχείριση των Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Θεόδωρος Τσέκος, “η συνάντηση αυτή είναι ένας κρίκος στην προσπάθεια εκκίνησης ενός νέου αντίστοιχου μεγάλου προγράμματος που αφορά την χώρα μας και είναι οι τοπικές ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την απασχόληση. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται και στον ευρύ πληθυσμό και σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες που χρήζουν ειδικής προστασίας για την κοινωνική τους ένταξη. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την συνολική εποπτεία του Υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου, αναπτύσσει πολιτικές για την κοινωνική ένταξη, για την αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που η καλπάζουσα ανεργία στην χώρα μας δημιουργεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Δράσεις οι οποίες παρεμβαίνουν πολυδιάστατα μέσα από τα Προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την επιχορήγηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκεται για μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη παρέμβαση που προσπαθεί με ένα μείγμα πολιτικής που δοκιμάζεται στην πράξη, αξιολογείται και βελτιώνεται, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης” επεσήμανε ο κ. Τσέκος. Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι μία ακόμη σημαντική διάσταση της συνάντησης είναι η σύνδεση αυτών των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη με την τοπική κοινωνία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα