Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Μολυσμένο με καρκινογόνες διοξίνες παραμένει το έδαφος στο Βιετνάμ, 35 χρόνια μετά τους ψεκασμούς των Αμερικανών με τον “Πορτοκαλί Παράγοντα”, ένα τοξικό χημικό που χρησιμοποιήθηκε για να αποψιλωθεί η ζούγκλα στη διάρκεια του πολέμου.
Σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων Αμερικανοί και Βιετναμέζοι πολιτικοί και επιστήμονες, η απορρύπανση του εδάφους και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα στοίχιζε 100 εκατ. δολάρια, ενώ ακόμα 200 εκατ. δολάρια απαιτούνται για την περίθαλψη όσων εμφάνισαν καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και άλλες παθήσεις.
Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Βιετνάμ έχουν ομαλοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια, ωστόσο το θέμα του πορτοκαλί παράγοντα παραμένει ακανθώδες για τις σχέσεις των δύο χωρών.
To διάστημα 1962-1971, ο αμερικανικός στρατός ψέκασε στο Νότιο Βιετνάμ 75 εκατομμύρια λίτρα του πορτοκαλί παράγοντα και άλλων αποφυλλιστικών ουσιών, με στόχο να καταστρέψει τη ζούγκλα που έκρυβε τον εχθρό.
Ο ψεκασμός κατέστρεψε 20 εκατομμύρια στρέμματα ζούγκλας και 2 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών. Προκάλεσε επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βιετνάμ τις οποίες όμως αμφισβητούν οι ΗΠΑ.
Η νέα έκθεση της Ομάδας Διαλόγου ΗΠΑ-Βιετνάμ για τον Πορτοκαλί Παράγοντα εκτιμά ότι έως και 100.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε κίνδυνο από τις διοξίνες. Καναδοί ερευνητές ανέφεραν πέρυσι ότι τα επίπεδα διοξίνης σε ορισμένα δείγματα αίματος και μητρικού γάλακτος από εκτεθειμένες περιοχές υπερβαίνουν το όριο ασφάλειας κατά 100 φορές. Στο έδαφος, στα ιζήματα και στα ψάρια της περιοχής η συγκέντρωση διοξίνης είναι 300-400 φορές υψηλότερη από τα διεθνή ανώτατα όρια.
Η έκθεση δίνει προτεραιότητα στον καθαρισμό τριών πρώην αμερικανικών βάσεων στην περιοχή του Ντανάγκ όπου συσκευαζόταν και αποθηκευόταν ο πορτοκαλί παράγοντας.
Η Ομάδα Διαλόγου ελπίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καλύψει τουλάχιστον το 50% του κόστους απορρύπανσης και περίθαλψης. Το υπόλοιπο μισό θα μπορούσε να καλυφθεί από δωρεές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα