ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Αύξηση των θυμάτων
φοβούνται οι Γάλλοι
Παρίσι
Φόβους για αύξηση του αριθμού των νεκρών από τις χειρότερες πλημμύρες που σημειώθηκαν εδώ και 180 χρόνια στη νοτιοανατολική Γαλλία, εκφράζουν οι αρχές, με τον χθεσινό απολογισμό να αναφέρεται σε 22 θανάτους.
Στην πόλη Ντραγκινιάν, στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βαρ, στην οποία ζουν περίπου 40.000 άνθρωποι, η στάθμη των υδάτων στους δρόμους ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Η πόλη αυτή θεωρείται η περισσότερο πληγείσα από τις πλημμύρες με 11 νεκρούς. Σύμφωνα με τις αρχές του Βαρ, τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι.
«Η πτώση της στάθμης των υδάτων έχει αρχίσει, αλλά ακόμη υπάρχουν ζώνες στις οποίες δεν έχουμε πρόσβαση», δήλωσε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακ Μποντό, διευκρινίζοντας ότι τα σωστικά συνεργεία θα πρέπει να ερευνήσουν ένα-ένα τα αυτοκίνητα, τα τροχόσπιτα και τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι διασώθηκαν με ελικόπτερα από την απότομη άνοδο της στάθμης των υδάτων και περισσότεροι από 2.000 μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταφύγια από την αρχή των σφοδρών βροχοπτώσεων την περασμένη Τρίτη.
Μολονότι το ξέσπασμα κάποιων νέων καταιγίδων στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης ξύπνησε το φόβο στους κατοίκους της περιοχής για νέες πλημμύρες, απο χθές όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής τους υπερνικώντας τις αναρίθμητες δυσκολίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή χθες, έκανε λόγο για “μια άνευ προηγουμένου καταστροφή”, ενώ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσκεψη του προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Βαριές κυρώσεις
κατά του Ιράν
Βρυξέλλες
Στην επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, συμφώνησαν χθες οι ηγέτες της Ε.Ε., περιλαμβανομένων μέτρων για τον αποκλεισμό των επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων διύλισης.
Τα μέτρα υπερβαίνουν σημαντικά τις κυρώσεις που συμφώνησε ο ΟΗΕ στις 10 Ιουνίου και είναι σχεδιασμένα για να ασκηθεί πίεση στην Τεχεράνη για να επιστρέψει στις συνομιλίες για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το οποίο οι δυτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα εβδομάδων, θα επικεντρωθούν στο εμπόριο, τις τράπεζες και τις ασφάλειες, τον ιρανικό μεταφορικό τομέα, περιλαμβανομένης της ναυσιπλοΐας και της αερομεταφοράς φορτίων, και σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα θα απαγορεύουν «νέες επενδύσεις, τεχνική βοήθεια και μεταβιβάσεις τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών που σχετίζονται μ’ αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διύλιση, την υγροποίηση και την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Τα μέτρα υπερβαίνουν αυτά που είχαν προβλέψει μερικοί διπλωμάτες και είναι πιθανό να προκαλέσουν ισχυρή οικονομική πίεση στο Ιράν.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λυπάται βαθιά που το Ιράν δεν επωφελήθηκε από τις πολλές ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν για να άρει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», υπογραμμίζουν οι ηγέτες της ΕΕ. «Υπό τις συνθήκες αυτές, νέα περιοριστικά μέτρα κατέστησαν απαραίτητα», προσθέτουν. Διπλωμάτες δήλωσαν πως μερικές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλες επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, διατηρούσαν ανησυχίες για την ενίσχυση των κυρώσεων, όμως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τάχθηκαν γρήγορα υπέρ μιας έντονα διατυπωμένης δήλωσης.