Πώς θα ήταν άραγε τα Χανιά, αν οι οδοί Τζανακάκη και Χ. Γιάνναρη είχαν μετατραπεί σε πεζόδρομους, αν ο Δημοτικός Κήπος είχε γίνει ένας ενιαίος δημόσιος χώρος με το Πολεμικό Μουσείο και η Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς είχε επεκταθεί;
Οι προτάσεις αυτές ανήκουν στην Ομάδα Πρασίνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ που αποτελείται από έντεκα νέους αρχιτέκτονες οι οποίοι παρουσίασαν τμήματα από την έρευνά τους που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΤΕΕ/ΤΔΚ για τους δημόσιους-ελεύθερους χώρους κατα την διάρκεια των εκδηλώσεων p-public “Τα Χανιά αλλιώς”, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Η έρευνα που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες: Μαρία Ανδρουλάκη, Ειρήνη Αποστολάκη, Ειρήνη Βλαζάκη, Γιώργος Καλλιγέρης, Αντρέας Καλλιτεράκης, Στέλλα Καμαριανάκη, Γιάννης Κτιστάκης, Λίνα Μαναρώλη, Κυριακή Ντουνιαδάκη, Λητώ Ροδουσάκη και Άννα Τσιτωνάκη επικεντρώθηκαν στα σημεία: παραλιακό μέτωπο Χανίων, ρέματα, μεγάλα πράσινα και παλιά πόλη, παρουσιάζοντας το πώς θα μπορούσε να είναι η πόλη που ζούμε, τα “Χανιά αλλιώς” δηλαδή.
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΧΑΝΙΩΝ
Οι προτάσεις και οι αλλαγές σύμφωνα με την μελέτη, που αφορούσαν το παραλιακό μέτωπο, εκτείνονταν σε μια διαδρομή 9,35 Km από την Χρυσή Ακτή μέχρι τον Κουμπελή.
Βασικός στόχος η απρόσκοπτη διαδρομή πεζού – ποδηλάτη, που θα παρείχε δυνατότητες ποιοτικής αναψυχής, αθλοπαιδιών, τουρισμού, καθημερινής μετακίνησης μέσα από γραμμικές πορείες, συνδέσεις και κομβικά σημεία όπως: η Χρυσή Ακτή, ο Κλαδισός, η Νέα Χώρα, Παλιά Πόλη, το Κουμ Καπί, τα Ταμπακαριά, η Χαλέπα, η Αγία Κυριακή μέχρι τον Κουμπελή.
Οι αλλαγές σε κάθε διαδρομή προέβλεπαν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, ήπιες διαμορφώσεις, αναπλάσεις, διαδρόμους για πεζούς και ΑΜΕΑ, σύνδεση με αστικό ιστό και δυνατότητες εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
ΡΕΜΑΤΑ
Παράλληλα, η ομάδα αρχιτεκτόνων προχώρησε σε καταγραφή και παρουσίαση προτάσεων για τα ρέματα της πόλης όπως: το ρέμα Χαλέπας, του Αγίου Παντελεήμονα και του ποταμού Κλαδισού, με την σύνδεση και αξιοποίηση των δύο πρώτων ρεμάτων που θα πρόσφεραν δυνατότητες: απρόσκοπτης διαδρομής ποδηλάτων- πεζών, αποκατάσταση γεφυρών και δημιουργία χώρων πρασίνου – αθλοπαιδιών.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Στην κατηγορία “Μεγάλα Πράσινα” της Ομάδας Πρασίνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ περιλαμβάνονται μεγάλοι αναξιοποίητοι φυσικοί χώροι όπως οι Άγιοι Απόστολοι, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το Πρεβεντόριο.
Επίσης στην κατηγορία “Αστικό πράσινο” καταγράφονται αστικοί χώροι πρασίνου όπως: ο Δημοτικός Κήπος όπου, όπως επισημαίνουν οι νέοι αρχιτέκτονες, υπάρχει έλλειψη σχεδίασης των αξόνων κίνησης, προβλήματα προσβασιμότητας, επικίνδυνα σημεία, κατεστραμμένος εξοπλισμός.
Η Πλατεία 1866, ένας σχεδιασμένος δημόσιος χώρος, με προβλήματα καθαριότητας, μη λειτουργικός, με εσωστρεφή σχεδιασμό.
Το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας όπου καταγράφονται προβλήματα προσβασιμότητας, μη αναγνώσιμος σχεδιασμός και παρουσιάζει εγκατάλειψη.
Στην έρευνα παρουσιάστηκαν επίσης φυσικοί χώροι που παραμένουν σε αδράνεια “Αδρανή Πράσινα” όπως: Βίλλα Κούνδουρου, Γαλλική Σχολή, Δεξαμενή, Δικαστήρια, Πολεμικό Μουσείο, ΑΒΕΑ.
Οι προτάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση φύτευσης των περιοχών που βρίσκονται σε ανοικοδόμηση, την απόκτηση δημόσιου χαρακτήρα των κλειστών χώρων πρασίνου, σύνδεση παιδικής χαράς, σχολείου, χώρων άθλησης, σύνδεσης παλιάς πόλης και πάρκου κ.ά.
ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Για την παλιά πόλη οι παρατηρήσεις των αρχιτεκτόνων αφορούν τις Δυτικές και Ανατολικές οχυρώσεις, το Ανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης, το παραλιακό μέτωπο και προτάσσεται η ανάγκη ένταξης στην UNESCO, η προστασία και αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου με: δημιουργία ζώνης εκτόνωσης, περιμετρική κίνηση, ελεγχόμενη πρόσβαση και μελέτη χρήσεων.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΔΚ κ. Αντώνης Πιταριδάκης “η ομάδα των νέων αρχιτεκτόνων δούλεψε για αυτή την έρευνα εθελοντικά και πλαισιώθηκε από νέους μηχανικούς από όλη την Ευρώπη με θέμα τους ελεύθερους φυσικούς χώρους και την χρησιμότητα τους που μπορούν πιο ανθρώπινοι και ωφέλιμοι στον πολίτη. Ειδικά μια πόλη όπως τα Χανιά χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις. Οι αλλαγές που μελετώνται και κατατίθενται στο τραπέζι για την Πολιτεία, τους φορείς, για την ευαισθητοποίηση της ίδιας της κοινωνίας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια γιατί προέρχεται από νέους ανθρώπους, νέα μυαλά που είναι ανεπηρέαστοι από κάθε σκοπιμότητα, καταθέτουν και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς αλλά και τα παιδιά μας για μια ανθρώπινη πόλη”.
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας μηχανικός Αντρέας Θεοδωρίδης τόνισε ότι “το συνέδριο αυτό είναι ανοικτό για όλη την πόλη και όλους τους κατοίκους, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε επιτέλους κάποια πράγματα για τα αυτονόητα της πόλης. Για εμάς επιτυχία είναι η συμμετοχή του κόσμου και θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι κάποια πράγματα που συμβαίνουν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης , εδώ τα θεωρούμε αδιανόητα, ενώ δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός ρόλος να γίνεται αυτό”.
Η Ειρήνη Αποστολάκη από την Ομάδα Πρασίνου του ΤΕΕ-ΤΔΚ επεσήμανε ότι “στόχος μας ήταν να μελετήσουμε τους πράσινους χώρους της πόλης και ιδιαίτερα να ανιχνεύσουμε την δυνατότητα προτείνοντας την δημιοργία ενός πράσινου δικτύου που θα ενώνει τους δημόσιους χώρους της πόλης. Παράλληλα διεξάγαμε μια αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων και θέσαμε διαδραματικά κάποιους στόχους που θα θέλαμε να επιτευχθούν με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ελπίζουμε ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να κατατεθεί μια συνολική πρόταση στο ΤΕΕ και στο Δήμο”.