Ενα ταξίδι στο μακρινό και πλούσιο παρελθόν της Τυπογραφίας πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, στο πλαίσιο των δράσεων του εργαστηρίου με θέμα τη γραφή, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.). Οι δεκαπέντε φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι, μαζί με τους καθηγητές του Εργαστηρίου Λου Γιουρένεκ, Αντώνη Σκαμνάκη και Νίκο Λέανδρο, έφτασαν στο Μουσείο Τυπογραφίας λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Εκεί τους περίμενε η Μυρτώ Κοντομυτάκη, η οποία τους ξενάγησε στον χώρο και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των παραδοσιακών τυπογραφικών μηχανημάτων, όπως επίσης και για το σπάνιο υλικό από βιβλία και εφημερίδες που φιλοξενούνται στο Μουσείο.
Οι επισκέπτες έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις, βιώνοντας ένα ξεχωριστό ταξίδι από τον οικείο, σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά κόσμο της τυπογραφίας, στο μακρινό παρελθόν, όταν στις τυπογραφικές μεθόδους κυριαρχούσαν οι χρονοβόρες και κοπιαστικές διαδικασίες.
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Μεταφέροντας στα “Χ.Ν.” τις εντυπώσεις της από το Μουσείο Τυπογραφίας η φοιτήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο Κύπρου Αντωνία Γρηγορίου ανέφερε σχετικά: “Το Μουσείο το βρήκα καταπληκτικό. Έχει πολύ σπάνια μηχανήματα και μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την ιστορία της Τυπογραφίας. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πόσο χρόνο χρειαζόταν για να τυπωθεί ένα φύλλο μιας εφημερίδας παλαιότερα, ενώ σήμερα μέσα σε ελάχιστες ώρες μπορούν να τυπωθούν χιλιάδες φύλλα”.
Από την πλευρά της, η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου της Σερβίας, Μίλκα Ντομάνοβιτς, στάθηκε περισσότερο στην άριστη κατάσταση που βρίσκονται τα παλιά μηχανήματα αλλά και τον κόπο που κάποτε απαιτούσε η εκτύπωση ενός φύλλου εφημερίδας: “Είμαι ενθουσιασμένη από το Μουσείο και ειδικά με την κατάσταση που βρίσκονται τα παλιά μηχανήματα, τα οποία έφεραν επανάσταση στην Τυπογραφία. Με εξέπληξε ιδιαίτερα πόσο δύσκολο και σκληρό ήταν κάποτε για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα και πόσο εύκολο είναι σήμερα να τυπώσεις μέσα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές”.
Από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας η φοιτήτρια Ελτσίμ Ντεμιράζ δήλωσε εντυπωσιασμένη με τα δημοσιεύματα που ανακάλυψε σε παλιές κρητικές εφημερίδες, τα οποία αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ιστορικά γεγονότα: “Επίσης, μου άρεσε πολύ ότι είδα σπάνια μηχανήματα Τυπογραφίας σε πολύ καλή κατάσταση. Ειδικά για τους νέους δημοσιογράφους έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα δουν, να γνωρίσουν το παρελθόν της Τυπογραφίας και να μάθουν για τις διαδικασίες που κάποτε ακολουθούνταν”, είπε η Ελτσίμ.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη Ντέμη Κουτσοσταμάτη σημείωσε σχετικά: “Μου άρεσαν πάρα πολύ οι παλιές εφημερίδες κυρίως όμως μου έκανε εντύπωση η δυσκολία που είχε να εκτυπωθεί ένα βιβλίο ή μια σελίδα και πως έπρεπε ένα – ένα τα γράμματα να τοποθετηθούν στη σειρά. Σήμερα εξαιτίας της ευκολίας που υπάρχει νομίζω ότι γίνεται μεγάλη σπατάλη και αν χρησιμοποιούσαμε εκείνα τα μέσα σίγουρα θα το σκεφτόμασταν δύο φορές για να εκτυπώσουμε κάτι”.
Η δημοσιογράφος από την Καρδίτσα Ελίζα Μαργαρίτη Καρδίτσα δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα παλιά τυπογραφικά μηχανήματα κυρίως όμως -όπως είπε- από τις πολλές παλιές εφημερίδες που εκδίδονταν στα Χανιά.
“ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ
ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ”
O δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Μιχάλης Γουδής χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Μουσείο ως ένα πολύ ενδιαφέρον διάλειμμα από τη σημερινή εποχή του iPad και παράλληλα δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και τη λειτουργία του Ι.Ε.Τ. και του Μουσείου Τυπογραφίας: “Δεν το περίμενα ότι στα Χανιά θα βρούμε μια τέτοια προσπάθεια. Ανάλογα πράγματα δεν έχουμε δει στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το γεγονός ότι βρήκαμε ένα τέτοιο Μουσείο στα Χανιά σίγουρα αξίζει συγχαρητηρίων”.
Παρόμοια ήταν η έκπληξη που διατύπωσε η δημοσιογράφος από τα Γιάννενα Ράνια Μάργαρη: “Είναι μια υπέροχη προσπάθεια και μια πολύ καλή ιστορική ανασκόπηση. Το Μουσείο είναι πολύ προσεγμένο και είναι κάτι που δεν περιμέναμε να το δούμε στα Χανιά. Αγνοούσαμε την ύπαρξή του και σίγουρα αξίζει να το μάθουν και να το επισκεφθούν και άλλοι”, σημείωσε η Ράνια, ενώ η δημοσιογράφος από τη Λάρισα Κατερίνα Χρυσοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Το Μουσείο ήταν πραγματικά πάρα πολύ ωραίο. Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε κάτι ανάλογο και μου φάνηκε αρκετά εντυπωσιακό”. Όπως είπε και η Ντέμη με εντυπωσίασε ότι ήταν πραγματικά δύσκολο να εκτυπωθούν εφημερίδες…
Η δημοσιογράφος από την Αθήνα Κατερίνα Βουτσινά εστίασε περισσότερο στο ύφος της γραφής των παλαιότερων εφημερίδων: “Μου άρεσε πάρα πολύ που είδαμε κάποιες εφημερίδες πολύ παλιές και όχι μόνο ειδησεογραφικές αλλά και σατιρικές, όπου η δημοσιογραφία είναι πολύ διαφορετική από τη δημοσιογραφία που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Είναι πιο ποιητική και είναι κάτι που το βλέπεις μόνο στην Ευρώπη”.
Να σημειώσουμε τέλος ότι αμέσως μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας οι φοιτητές και νέοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τη Μονή Αγίας Τριάδας, όπου τους υποδέχτηκε ο ηγούμενος Αμφιλόχιος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο της Μονής όπου έγινε προβολή μιας αγγλόφωνης ταινίας, μοιράστηκαν δώρα, προσφέρθηκε τσικουδιά και κέρασμα στους επισκέπτες από τον ηγούμενο.
Σήμερα η διεθνής ομάδα των συμμετεχόντων στο εργαστήριο συγγραφής θα επισκεφθούν το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, τη μνημειακή ελιά των Βουβών και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, ενώ αμέσως μετά ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης θα παραθέσει γεύμα στους επισκέπτες.