ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους
Αγία Πετρούπολη
O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές» δήλωσε. «Θα ανέμενα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα ήταν ευχάριστη» είπε Αλεξέι Κουντρίν στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Διευκρίνισε πάντως ότι θα ήταν λάθος να περιγραφεί μια τέτοια κίνηση ως χρεοκοπία. «Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μίνι – χρεοκοπία, δεν θα έλεγα όμως ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξης. Θα είναι πιο πολύπλοκο» εκτίμησε. Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών. Με τις εκτιμήσεις του Κουντρίν δεν φαίνεται πάντως να συμφωνεί Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάρθωση του χρέους της, επισήμανε. Η ελληνική κυβέρνηση «ξεκινά να μεταρρυθμίζεται και να αλλάζει βαθιά την ελληνική οικονομία» είπε στο Φόρουμ η Λαγκάρντ. «Επομένως, για εμένα τουλάχιστον, αυτό είναι που μετράει» πρόσθεσε.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ύψη ρεκόρ ο δανεισμός από την Ε.Κ.Τ. τον Απρίλιο
Αθήνα
Ο δανεισμός των ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ αναρριχήθηκε, τον Απρίλιο, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 84,9 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του αφορά ρευστότητα που έχει αντληθεί με ενέχυρο κρατικά ομόλογα.
Τα ελληνικά ομόλογα έφθασαν να αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών ενεχυριασμένων στην ΕΚΤ στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα να απευθύνονται διακριτικές συστάσεις για μείωση της παραπάνω εξάρτησης. Μόνο μέσα στον Απρίλιο η αύξηση του δανεισμού από την ΕΚΤ έφθασε στα 17,8 δισ. ευρώ.
Σε συνάντηση που διενεργήθηκε πρόσφατα στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ στελεχών των τμημάτων αγορών κεφαλαίου των τραπεζών και στελέχους της ΕΚΤ, ο τελευταίος επισήμανε την υπερβολική εξάρτηση, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι λόγω των συγκυριών αποτελεί μονόδρομο. Υπενθύμισε στους παριστάμενους ότι ναι μεν η κεντρική Τράπεζα είναι εδώ και στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεν θα είναι όμως για πάντα, συστήνοντας να αρχίσουν να εξετάζουν τρόπους και ιδέες εναλλακτικής χρηματοδότησης.