Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Ντάκα
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν προχθές στο Μπαγκλαντές, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα για να καταστείλει τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στην υφαντουργία και τη βιομηχανία ιματισμού, οι οποίοι ζητούν αύξηση των μισθών τους.
Αρκετά εργοστάσια «λεηλατήθηκαν» στη βιομηχανική περιοχή Ασούλια, 30 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, αφότου οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με αίτημα τον τριπλασιασμό των μισθών τους, είπε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Σιρατζούλ Ισλάμ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαδηλωτές πυροβόλησαν αστυνομικούς και έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς, ενώ απέκλεισαν έναν βασικό οδικό άξονα για περίπου δύο ώρες.
«Περίπου 50.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την αύξηση των μισθών τους. Απαιτούσαν ελάχιστους μηνιαίους μισθούς 5.000 τάκα»(περίπου 70 δολάρια, ή 57 ευρώ), δήλωσε.
Ο κατώτατος μισθός στη βιομηχανία ρουχισμού είναι σήμερα 1.662 τάκα, βάσει συμφωνίας που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στον σύνδεσμο των βιομηχάνων και τα συνδικάτα με κυβερνητική διαμεσολάβηση το 2006.
«Ρίξαμε λαστιχένιες σφαίρες, ρίξαμε δακρυγόνα, χρησιμοποιήσαμε κανόνια νερού για να διαλύσουμε τους ταραξίες εργαζόμενους. Ορισμένοι εργαζόμενοι απάντησαν πυροβολώντας, και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό», είπε ο Ισλάμ.
Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο μετά από σχεδόν τρεις ώρες, πρόσθεσε ο Ισλάμ, αναφέροντας ότι 40 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Δεν ανέφερε πόσοι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.
Ωστόσο στέλεχος του Φόρουμ Ενότητας των Εργαζόμενων στο Ένδυμα είπε ότι τραυματίστηκαν πάνω από 100 διαδηλωτές, περιλαμβανομένου ενός με τραύματα από σφαίρες.
Τα επεισόδια προστίθενται στο κλίμα έντασης στην Ασούλια και στην Κάντσπουρ, τα δυο βασικά κέντρα της βιομηχανίας ιματισμού, όπου βρίσκονται εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως οι Wal-Mart, Tesco και H&M.
Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους στην υφαντουργία και στη βιομηχανία του ιματισμού, αλλά η πρόταση απορρίπτεται από το Σύνδεσμο Υφαντουργικών και Εξαγωγικών Βιομηχανιών της χώρας (BGMEA), που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες 4.500 εργοστασίων.
«Δε θα αποδεχθούμε μισθούς κάτω των 5.000. Το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή», δήλωσε συνδικαλιστής.
Ο πρόεδρος του BGMEA Άμπντους Σαλάμ Μουρσέντι δήλωσε ότι τουλάχιστον 76 εργοστάσια αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σάββατο λόγω των κινητοποιήσεων. «Οι ταραχές λόγω των εργασιακών διαφορών πλήττουν την διεθνή εικόνα του Μπανγκλαντές. Πλήττουν τη φήμη μας και μπορεί να φοβίσουν τους κορυφαίους διεθνείς αγοραστές», είπε.
Η βιομηχανία της υφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος παρήγαγε το 80% των προϊόντων που εξήχθησαν από το Μπανγκλαντές πέρυσι. Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας έφθασαν τα 15,56 δισ. δολάρια. Τα εργοστάσια του τομέα απασχολούν περίπου το 40% των εργαζόμενων στη βιομηχανία· στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες.
Τον Ιανουάριο, μεγάλες διεθνείς εταιρείες του τομέα της λιανικής, ανάμεσά τους οι Wal-Mart, H&M, η Γαλλική Carrefour και η Levi Strauss, έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση καλώντας τη να δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενους. Οι σημερινοί μισθοί, ανέφερε η επιστολή, είναι «κάτω από το όριο της φτώχειας», και το γεγονός αυτό «προκαλεί τις ταραχές» στη χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα