22.6 C
Chania
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025

ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

Να συμμετέχουν δυναμικά στην αυριανή απεργία καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, καλεί τους εργαζομένους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Ηδη αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν λάβει στα Χανιά τα σωματεία εργαζομένων στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών, οι οικοδόμοι και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην “υποταγή και τη σκλαβιά ή τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή” και προσθέτει: “Αν δεν ματαιώσουμε τώρα το έγκλημα κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου αύριο η αγριότητά τους θα θεριέψει. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επιβάλλουν ελάχιστο μισθό και μεροκάματο, ελάχιστη σύνταξη, ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι να καταλάβουν την αγριότητα και το βάθος της ταξικής επίθεσης. Στόχος της κυβέρνησης, του ΛΑ.Ο.Σ., που τη στηρίζει, της ΝΔ, που συναινεί, είναι να αυξάνονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Μπορούμε να τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους, αρκεί να το πιστέψουμε! Να μην παραδοθούμε”.
Συνεχίζοντας αναφέρει μεταξύ άλλων: “Τα μέτρα λαιμητόμος οδηγούν σε κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Μας οδηγούν σε μισθούς Κίνας και Βουλγαρίας. Ό,τι ακριβώς θέλουν τα μονοπώλια. Οι εργοδότες θα δίνουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν. Στην αύξηση των ορίων απολύσεων από 2% σε 5% για εταιρείες με πάνω από 150 άτομα (από 2% που ήταν για 200 άτομα). Για εταιρείες από 20 – 150 εργαζομένους από 4 εργαζομένους τον μήνα, αυξάνει στους 6. Επί της ουσίας, οι απολύσεις απελευθερώνονται. Στη μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις, στερώντας από τους εργαζομένους μια ελάχιστη γραμμή άμυνας. Σε μεικτό κατώτερο μισθό 592 ευρώ για όσους είναι 18 – 21 χρονών, από 740 που είναι τώρα και για εργαζομένους από 21 – 25 χρονών 629 ευρώ. Αυτό θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για τη συμπίεση των μισθών σε όλα τα επίπεδα”.
Το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φώτης Ρηγανάκος -σε συνέντευξη Τύπου χθες- σημείωσε μεταξύ άλλων: “Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη, ήρθε η ώρα του αγώνα, της έντασης της πάλης, είναι ώρα ευθύνης για όλους τους εργάτες και τις εργάτριες για το μέλλον των δικών τους και των παιδιών τους… Καλούμε όλους τους εργάτες να μαζευτούν στον χώρο δουλειάς τους και να πάρουν αποφάσεις ότι δεν πάει άλλο και ότι η μόνη λύση και προοπτική για την εργατική τάξη -για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες της και να αποκρούσει την αντιλαϊκή επίθεση- είναι ο δρόμος της ανυπακοής, της ρήξης με τα μονοπώλια και με τον ιμπεριαλισμό, ο δρόμος που μπορεί να ανοίξει την εργατική εξουσία, που ο εργάτης και η εργάτρια θα είναι αφέντες του ιδρώτα τους”.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων καταγγέλλει την κυβέρνηση και την εργοδοσία για “αντεργατική επίθεση” και προσθέτει: “Το δίλημμα που βασανίζει όλους τους εργαζομένους αυτές τις ημέρες, ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο που βρισκόμαστε είναι: Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζομένους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, απαγόρευση των απολύσεων, μέτρα προστασίας των ανέργων ή δεχόμαστε λόγω κρίσης να κάνουμε σκόντο αρκεί να έχουμε μια δουλειά, να «δουλεύουμε» με πανάθλιους μισθούς, ωράρια και εργασιακές σχέσεις, με τρομοκρατία και απολύσεις, όπως σχεδιασμένα προωθούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χέρι – χέρι με τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ, με το μνημόνιο που ψηφίσαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω;”.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμα “εμείς έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη και είναι καιρός να τη χρησιμοποιήσουμε. Όσο εμείς δεν αντιδρούμε τα αντεργατικά μέτρα θα παίρνονται το ένα μετά το άλλο. Όσες υποχωρήσεις και θυσίες και αν κάνουμε και μετά την κρίση πάλι σε μας θα στείλουν τον λογαριασμό, η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα επικρατεί. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι συνεχώς αυξάνεται, δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς, για τον ίδιο, την οικογένειά του, τα παιδιά του, τον συνάδελφό του, την τάξη του, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, το χτύπημα συνολικά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έκρηξη της ανεργίας, τη χειροτέρευση συνολικά των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης”.
Καταλήγοντας ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζομένους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Κάλεσμα στην κινητοποίηση

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις στις 23 και 29 Ιουνίου και στη συγκέντρωση στα Νέα Καταστήματα, στις 10 το πρωί, αύριο απευθύνει με απόφασή του το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Οπως σημειώνει:
“Στην πραγματικότητα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ θέλουν να φορτώσουν με απίστευτη βιαιότητα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν με το κοινωνικό κράτος και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα. Αυτό ονομάζουν «σωτηρία της εθνικής οικονομίας», «αποφυγή της χρεοκοπίας», «διέξοδο από την κρίση».
Σε αυτές τις συνθήκες το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς ένα ακόμη αντεργατικό πλήγμα. Πρόκειται για ένα «νόμο – έκτρωμα» σε μία «κοινωνία – εφιάλτη».
Δεν επιδεινώνει απλώς τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις αλλά ανατρέπει εκ βάθρων τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματα, με τη μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα και τελικά στην ατομική ιδιωτική ασφάλιση. Με δουλειά μέχρι θανάτου για συντάξεις ? επιδόματα κηδείας.
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων η σύνταξη και η ασφαλιστική προστασία γίνονται «απαγορευμένος καρπός», ενώ τα παιδιά μας, γίνονται η «γενιά των 500 ευρώ», η γενιά της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, που θα δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα για συντάξεις – ψίχουλα!
Ο κοινωνικός μεσαίωνας όμως δεν σταματά εδώ. Έρχονται ακόμη σκληρότερα μέτρα!”. Ακόμα τονίζει:
“Αντιπαλεύουμε τις επιλογές κυβέρνησης ΕΕ – ΔΝΤ και απειθαρχούμε στις πολιτικές τους.
Για να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα, τον «μηχανισμό στήριξης» και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση.
Για να μην ψηφιστεί το τερατούργημα του ασφαλιστικού. Για τα κοινωνικά, ασφαλιστικά μας δικαιώματα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα