Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΛΟΥ ΓΙΟΥΡΕΝΕΚ

Η συνεχής επιμόρφωση των δημοσιογράφων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση της δημοσιογραφίας. Προς την κατεύθυνση αυτή το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο ξεπέρασμα της κρίσης που διέρχεται ο Τύπος διεθνώς.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης Λου Γιουρένεκ στο περιθώριο των σεμιναρίων για τη συγγραφή που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και θα ολοκληρωθούν στις 27 Ιουνίου.
Ο κ. Λου Γιουρένεκ, μιλώντας στα “Χ.Ν.” κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, υπογράμμισε την ανάγκη των δημοσιογράφων για επιμόρφωση καθώς – όπως τόνισε – η συμμετοχή τους στην επίλυση των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων είναι πολύτιμη: “Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για επιμόρφωση και εκπαίδευση. Οι δημοσιογράφοι είναι σημαντικό να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τους χρειαζόμαστε για να ελέγχουν τις κυβερνήσεις και να λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα που είναι τόσο πολλά. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερο εκπαιδεύονται οι δημοσιογράφοι – και ειδικότερα οι νέοι δημοσιογράφοι – τόσο περισσότερο κάνουν καλύτερα, επαγγελματικότερα και ποιοτικότερα τη δουλειά τους, πιέζοντας για να δοθούν ορθότερες λύσεις”.
Ο κ. Λου Γιουρένεκ τόνισε, μάλιστα, ότι στις σημερινές συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης οι ευθύνες του Τύπου είναι μεγαλύτερες αφού οι άνθρωποι του Τύπου έχουν ως αποστολή να εξηγούν στο κοινό τι συμβαίνει, να καταδεικνύουν τους υπαίτιους και συγχρόνως να πιέζουν τις επίσημες αρχές να δώσουν διεξόδους στις κοινωνίες και απαντήσεις στα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ο ρόλος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου είναι σημαντικός, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι μέσω των δραστηριοτήτων του μπορεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης που διέρχεται ο Τύπος διεθνώς: “Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου μπορεί να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες στο να αναπτυχθούν νέοι τρόποι δημιουργικής δημοσιογραφίας και παρουσίασης ειδήσεων. Η λειτουργία του προωθεί τη συζήτηση και τη δημιουργική σκέψη και αποτελεί ένα πεδίο για την ανάπτυξη ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του Τύπου”.
Τέλος, αναφερόμενος στα σεμινάρια συγγραφής με τίτλο Crete Writing Workshop που γίνονται στο Ι.Ε.Τ. με πρωτοβουλία καθηγητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Τ., ο κ. Λου Γιουρένεκ τόνισε ότι τα οφέλη για τους 15 φοιτητές και νέους δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ, τη Σερβία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα που συμμετέχουν είναι πολλά: “Οι διαλέξεις σχετικά με το περιβάλλον και τον πολιτισμό προσφέρουν σε αυτούς πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις πάνω σε σημαντικά θέματα. Δεύτερον, μαθαίνουν να γράφουν καλύτερα και τρίτον είναι μια εξαιρετική διαπολιτιστική εμπειρία στο πλαίσιο της οποίας νέοι άνθρωποι από 5 διαφορετικές χώρες γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν σχέσεις”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα