Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΙΕΤ

Να γίνουν πρεσβευτές του Κρητικού πολιτισμού κάλεσε ο Νομάρχης Χανίων τους 14 φοιτητές δημοσιογραφίας που συμμετέχουν στο διεθνές εργαστήριο συγγραφής με τίτλο «Crete Writing Workshop», το οποίο υλοποιείται από το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Πρόκειται για 5 νέους δημοσιογράφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Τουρκία, 1 από τη Κύπρο και 6 από την Ελλάδα οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες εθιμοτυπική επίσκεψη στην Νομαρχία Χανίων μαζί με τους καθηγητές του εργαστηρίου, Λου Γιουρένεκ, διευθυντή του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Νίκο Μπακουνάκη, αν. καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκο Λέανδρο, αν. καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντώνη Σκαμνάκη, εκλεγμένο επίκ. καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημάνθηκε κατα τη διάρκεια της επίσκεψης, οι νέοι φοιτητές δημοσιογραφίας που προέρχονται από πέντε διαφορετικές χώρες εκτός από την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, μπορούν ταυτόχρονα να γνωρίσουν το βάθος και το εύρος του Κρητικού πολιτισμού.
Όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Λου Γιουρένεκ, “η Κρήτη και τα Χανιά είναι ένας πολύ όμορφος και φιλόξενος τόπος. Είμαι ενθουσιασμένος που βρισκόμαστε εδώ καθώς μπορούμε να αναπτύξουμε πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες. Είμαι Αμερικανός υπήκοος αλλά η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Ελλάδα και πραγματικά νοιώθω τυχερός που μπορώ να μάθω περισσότερα πράγματα από κοντά για την ιστορία της Ελλάδας και της Κρήτης. Στο θερινό εργαστήρι συγγραφής συμμετέχουν πολλοί νέοι και έξυπνοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες που συναντιώνται μεταξύ τους, γνωρίζονται και κάνουν φιλίες. Παράλληλα, μαθαίνουν για την ιστορία της Κρήτης ενώ κατα την διάρκεια του εργαστηρίου διδάσκονται περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα. Πολλοί από τους φοιτητές θέλουν να ασχοληθούν με την δημοσιογραφία και έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ τους. Ο χώρος του Ινστιτούτου είναι πολύ ευχάριστος με όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου Ινστιτούτου και ήδη το πρόγραμμα των επισκέψεων στα Χανιά και την Κρήτη είναι αρκετά “γεμάτο”για δέκα ημέρες. Γι’ αυτο θεωρούμε ότι το εργαστήρι θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία”.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και αν. καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου τόνισε ότι τα σεμινάρια έχουν σχέση με την γραφή σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος.
“Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές επισκέψεις σε ενδιαφέροντα μνημεία και τόπους της Κρήτης και φιλοδοξούμε μέσα από αυτό να δώσουμε την αίσθηση της διαπολιτισμικής προσέγγισης που σήμερα αποτελεί και μεγάλο ζητούμενο των κοινωνιών”.
Ο κ. Νίκος Λέανδρος, αν. καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου επεσήμανε ότι “οι φοιτητές είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι, καθώς βρήκαν τον χώρο του Ινστιτούτου πολύ μοντέρνο, αφού τους επιτρέπει να εργαστούν σωστά με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές ευκολίες. Ταυτόχρονα, η εμπειρία της Κρήτης είναι εξαιρετική και η φιλοξενία μοναδική. Ωστόσο, το σεμινάριο δεν προσπαθεί να δείξει απλώς τις ωραίες παραλίες αυτού του τόπου αλλά κυρίως να δώσει το βάθος και το εύρος του Κρητικού πολιτισμού, κάτι που πρέπει να προωθήσουμε περισσότερο και να προβάλλουμε ως χώρα.
Παράλληλα το εργαστήρι συγγραφής ενθαρρύνει τον διάλογο, την συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από πέντε διαφορετικές χώρες.
Στόχος μας είναι να επαναλάβουμε αυτό το σεμινάριο και αν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση από την πλευρά των Πανεπιστημίων που ήδη συμμετέχουν, όπως αυτό της Βοστώνης, ειδικά μετά από την πρώτη πολύ θετική εμπειρία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υποστήριξη και από την τοπική κοινωνία διότι χρειάζεται να προβάλλουμε ως χώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας”, τόνισε ο κ. Λέανδρος.
Ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης αφού καλοσώρισε στα Χανιά τους 14 φοιτητές δημοσιογραφίας τόνισε τον σημαντικό και πολλαπλό ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου: “Τα Χανιά, η Κρήτη, είναι ένας ιδιαίτερος τόπος που προσφέρει πάρα πολλές εναλλακτικές επιλογές. Οι επισκέψεις σε διάφορα σημεία του νομού μπορούν να συνδυαστούν με το αντικείμενο της έρευνας των φοιτητών και του εργαστηρίου συγγραφής. Η προσπάθεια που κάνει το Ινστιτούτο Τύπου και ο Γιάννης Γαρεδάκης είναι εξαιρετική, διότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα δημιουργήσει όχι μόνο σωστούς και ηθικούς δημοσιογράφους αλλά παράλληλα οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας, και θα γίνουν φίλοι των Χανίων, της Κρήτης αλλά και εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού”, ανέφερε.
Ο Νομάρχης Χανίων, αφού εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες του Ινστιτούτου, προσέφερε στους 14 φοιτητές ένα folder με έντυπα, χάρτες και dvd του νομού που έχει εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίηκηση Χανίων.
Από την πλευρά του ο εκλεγμένος επίκ. καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Σκαμνάκης επεσήμανε την σημαντική συμβολή του Νομάρχη Χανίων στην διαδικασία ίδρυσης του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. “Η συμβολή του κ. Αρχοντάκη ήταν αποφασιστικής σημασίας και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί από όποιο μέσο και να βρίσκεται”, σημείωσε.
Πριν την επίσκεψη τους σην Νομαρχία Χανίων, οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τη σημασία του ελαιολάδου από τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου.
Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τη μνημειακή ελιά των Βουβών και το Μουσείο Ελιάς Βουβών.

Επίσκεψη στο ίδρυμα
“Ελευθέριος Βενιζέλος”

Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, η ομάδα των νέων δημοσιογράφων θα επισκεφθεί το ίδρυμα: “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Επίσκεψη και
στο Ινστιτούτο Ελιάς
Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών επισκέφθηκαν χθες οι νέοι δημοσιογράφοι και οι φοιτητές Δημοσιογραφίας με τους καθηγητές τους, που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τον Δ/ντή του Ινστιτούτου Δρ. Κων/νο Χαρτζουλάκη για τις δραστηριότητές του, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελαιοκομίας και τη συμμετοχή του σε διεθνή προγράμματα αλλά και την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Παράλληλα οι Δρ. Ι. Μετζιδάκης και Ε. Στεφανουδάκη τους ενημέρωσαν για τις τεχνικές καλλιέργειας φιλικές στο περιβάλλον, την ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Ταχ. Δ/νση: Αγροκήπιο, 731 00, Χανιά, Fax: 2821 0 93963 E-Mail: secretariat@nagref-cha.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα