Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ως διάταξη του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό θα κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο οι αλλαγές θα περνούσαν με προεδρικό διάταγμα, προκάλεσαν αντιδράσεις -όχι μόνο στην αντιπολίτευση- αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή είχε εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είχε συγκεντρώσει στο πρόσωπό του τα πυρά των διαφωνούντων. Της απόφασης του πρωθυπουργού προηγήθηκε επιχείρηση πειθούς των βουλευτών της συμπολίτευσης από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο την Παρασκευή όσο και χθες με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή» φέρεται να είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Παμπούκη, χθες το πρωί, λίγο πριν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τα εργασιακά.
Κρίσιμη μέρα η σημερινή, οπότε ο υπουργός Εργασίας θα μιλήσει στην Έπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών όλων των κομμάτων, από τους οποίους δέχεται επίθεση για το Προεδρικό Διάταγμα.
Το απόγευμα χθες ο κ. Λοβέρδος είχε την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τόνισε με νόημα: «Πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτονομία, όμως ξέρουμε και τι διακυβεύεται».
Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τυχόν αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ επιμένει ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος κινείται στα πλαίσια του μνημονίου και σε καμία περίπτωση δεν το υπερβαίνει.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η ψήφιση του εργασιακού και του ασφαλιστικού είναι καθοριστική για την εφαρμογή του μνημονίου και σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές θα πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Να φέρει το Π.Δ.
στη Βουλή
ζήτησαν ΚΚΕ και ΛΑ.Ο.Σ.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν χθες η γγ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Και οι δυο ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει το σχετικό διάταγμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
“Για πρώτη φορά Προεδρικό Διάταγμα μπαίνει σε διαβούλευση στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία πριν πάει το κείμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει καμία θέση να γίνει αυτό Προεδρικό Διάταγμα. Πρέπει να το στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή, σαν στοιχείο του νόμου για το Ασφαλιστικό”, τόνισε η κα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: “Βεβαίως, πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να καταψηφιστεί, να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην μπλέκει την όλη κατάσταση, κάτω από φόβο και πανικό για τη γενική κατακραυγή”.
Κληθείσα να σχολιάσει τις φήμες για ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει τη λογική της κυβέρνησης και τη λογική του μνημονίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς έξω από τα πράγματα
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το Π/Δ για τα εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι “δεν πρέπει κατά καμία έννοια κάποιοι να αποπειρώνται να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρέχουσα σοβαρή πολιτική κατάσταση”.
“Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ευθύνες που δεν δείχνει ότι μπορεί να αναλάβει ολοκληρωτικά και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μείνει αμέτοχος από αυτές τις πολιτικές ευθύνες”, δήλωσε.
“Η κυβέρνηση, φοβούμενη ακόμη και τη συζήτηση εντός της Βουλής, επέλεξε την οδό των Προεδρικών Διαταγμάτων. Είναι φανερό πως φυγομαχεί. Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγανάκτηση και την κοινωνική δυσαρέσκεια”, σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.
Υπόμνημα στο ΣτΕ
απέστειλε η ΓΣΕΕ
Εν τω μεταξύ η ΓΣΕΕ απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις που -όπως υποστηρίζει- αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο είναι ένα νομικό κείμενο, γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο με επισημάνσεις ανά ρύθμιση.
Για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας. Τονίζεται μάλιστα, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφασή της έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μονομερούς προσφυγής.
Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κάτω της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται στο υπόμνημα προς το ΣτΕ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.
Αναφορά σε κοινοτικές οδηγίες γίνεται όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτός της προστασίας των κοινοτικών οδηγιών και του εθνικού δικαίου.
Αντισυνταγματική κρίνεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα