Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

Βαρσοβία
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση του δευτέρου γύρου των εκλογών στην Πολωνία, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου, στον οποίο ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι απέκτησε προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο ασκών χρέη προέδρου της χώρας και πρόεδρος του πολωνικού Κοινοβουλίου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, 58 ετών, του φιλο-ευρωπαϊκού κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), εξασφάλισε το 41,22% των ψήφων, έναντι 36,74% του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
«Η διαφορά είναι μόλις 5%. Το αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο», ήταν χθες ο τίτλος της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna.
Η εφημερίδα Polska The Times υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2005, ο φιλελεύθερος υποψήφιος και σημερινός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε επικρατήσει του αδελφού του Γιάροσλαβ, του Λεχ Κατσίνσκι, με 36,33% των ψήφων έναντι 33,1%, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο.
Οι πολωνικές εφημερίδες επισημαίνουν την αναπάντεχη επίδοση του υποψήφιου της αριστεράς Γκρεγκόρ Ναπιεράλσκι (13,7%), ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη “γραμμή” για τον δεύτερο γύρο στους ψηφοφόρους του, η ψήφος των οποίων θα είναι βαρύνουσα.
«Είναι μια αντιπολιτευτική ψήφος απέναντι στον συντηρητισμό των δύο κύριων αντιπάλων. Ο Ναπιεράλσκι δεν φοβήθηκε να επικρίνει την εκκλησία», τονίζει η Gazeta Wyborcza.
Σύμφωνα με την Polska The Times, θα μπορούσε να συνοδεύσει την εκλογική του υποστήριξη κατά τον δεύτερο γύρο με όρους που οι δύο υποψήφιοι θα ήταν δύσκολο να αποδεχθούν, όπως η χρηματοδότηση από την πολιτεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή η υιοθέτηση από την Πολωνία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Το 2007, η Πολωνία εξασφάλισε, όπως και η Βρετανία, την εξαίρεση για την ίδια του Χάρτη από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, υπό την πίεση του κόμματος των αδελφών Κατσίνσκι, το οποίο απειλούσε να μην επικυρώσει το σύνολο της Συνθήκης.
«Με δεδομένες τις θέσεις (των δύο υποψηφίων), μια συμφωνία με τον Κομορόφσκι είναι περισσότερο πιθανή», εκτιμά η Polska The Times.
Πάνω από το 52% του εκλογικού σώματος εκτιμάται ότι προσήλθε στις κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος βρήκε τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τον Απρίλιο στη Ρωσία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα