Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αλλαγές στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά ανακοίνωσε, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη «διόρθωση» που -σύμφωνα με πληροφορίες- ανακοίνωσε ο υπουργός, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας στους έξι μήνες -από τους τέσσερις, που προέβλεπε το Π.Δ.- και στους δύο μήνες -από έναν που προέβλεπε το Π.Δ.- για εργαζομένους με λιγότερα χρόνια, προκειμένου ο εργοδότης να μπορεί να καταβάλλει τη μισή αποζημίωση.
Ακόμη ανακοίνωσε επέκταση του δικαιώματος αυτασφάλισης με επιβάρυνση του εργοδότη για εργαζομένους άνω των 55 ετών -και όχι άνω των 57 όπως αναφέρεται στο Π.Δ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες που απολύουν εργαζομένους άνω των 55 ετών, θα πρέπει να πληρώνουν το 50 – 80% (αναλόγως της ηλικίας του εργαζομένου) του κόστους της αυτασφάλισης των απολυμένων.
Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι η διαφορά μεταξύ του μισθού που προτείνει το Π.Δ. για τον νεοεισερχόμενο μέχρι 25 ετών και του κατώτατου μισθού, θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές ούτε στα όσα προβλέπονται για την προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης.
Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά με απόφαση του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.
Η αναβολή αυτή οφείλεται και στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και τρόικας επί κρίσιμων σημείων του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Εντονο κλίμα
Αρκετές αλλαγές στις προωθούμενες ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για το εργασιακό ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Ειδικότερα, προτάθηκε το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να μειωθεί από 5% σε 4% και να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων σε έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.
Επίσης προτάθηκε ό,τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους.
Ακόμη διατυπώθηκε η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, ο αντίλογος στην πρόταση αυτή ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ρωτήθηκε ποιο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5%, καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.
Σημαντική πρόταση που διατυπώθηκε αφορούσε την «ανακύκλωση» των εργαζομένων. Προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου.
Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά «δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα “μεγαλοκαρχαρίες”».
Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο μεταξύ, μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα και που αναμένεται να έχουν διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή.
Για κρυφτούλι της κυβέρνησης και επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από το εργασιακό και ασφαλιστικό που πρέπει να σταματήσουν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός “υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη διαδικασία με το Π.Δ. για το Εργασιακό μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες της ΝΔ, των υπολοίπων κομμάτων και των κοινωνικών φορέων και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί χρήσιμο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδυάζεται με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.
ΤΟ ΚΚΕ
“Οι ελιγμοί και τα απειλητικά διλήμματα της κυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενος έχει καθήκον να υπερνικήσει την κάθε μορφής τρομοκρατία και να πάρει μέρος στην αυριανή πανεργατική απεργία. Μόνο έτσι η οργή για το μακελειό στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό θα εκφραστεί σε δύναμη κατά του αντιδραστικού μνημονίου κυβέρνησης – τρόικας – μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού και αντεπίθεσης”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο ΛΑ.Ο.Σ.
Την πρόθεση του κόμματός του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Ψηφίσαμε το μνημόνιο γιατί ψηφίσαμε για να υπάρχει η Ελλάδα. Αν δεν ψηφιζόταν θα τρώγαμε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Κανένα μέτρο δεν ψηφίζω γιατί θα μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα», είπε στο “Θέμα FM” ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εκχωρήσει στην τρόικα περισσότερα από όσα διεκδικούσε η ίδια για τον εαυτό της» και πρότεινε μια συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα