Κωνσταντινούπολη
Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα 17χρονο κορίτσι, έχασαν χθες το πρωί τη ζωή τους, μετά από βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, εξεράγη κατά τη διέλευση οχήματος που μετέφερε στρατιωτικούς στην Κωνσταντινούπολη. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στο οδόστρωμα και πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού. Τα θύματα είναι τέσσερις στρατιωτικοί και μία νεαρή 17 ετών, κόρη ενός στρατιωτικού.
Λίγες ώρες αργότερα, Κούρδοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Η οργάνωση “Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν” (TAK), η οποία πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποιεί τους πολίτες να απέχουν από στρατιωτικούς στόχους σε ανακοίνωσή της, η οποία μεταδόθηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat.
Η ΤΑΚ έχει αναλάβει την ευθύνη και για προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις που βρίσκονται εκτός της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το PKK πολεμάει τον τουρκικό στρατό.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΕΕ
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε χθες την τρομοκρατική επίθεση και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο Τούρκος Μεβλούτ Καβούσογλου, δήλωσε ότι «τέτοιες αιματοχυσίες δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηριστούν νίκη».
«Η πρόσφατη αναβίωση της τρομοκρατικής βίας στην Τουρκία είναι ένα σοβαρό ζήτημα ανησυχίας» προστίθεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής των υπουργών του Οργανισμού, Αντόνιο Μιλόσοσκι από την ΠΓΔΜ.
ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Το χθεσινό περιστατικό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δολοφονία 12 στρατιωτών από τις επιθέσεις του ΡΚΚ, έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία και έχουν ανατρέψει τις πολιτικές προτεραιότητες, θέτοντας σε κίνδυνο το δημοκρατικό άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προήδρευσε συνάντησης στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ για να συζητήσουν το θέμα των επιθέσεων.
Tο σοκ που προκάλεσε ο θάνατος των στρατιωτών και οι συναισθηματικές αντιδράσεις που κυριάρχησαν στις κηδείες των θυμάτων έχει ενισχυθεί από τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις.
Μαρτυρίες ανώτατων στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Γκιουρμπούζ Καγιά, αναφέρουν ότι οι στρατιωτικές υπηρεσίες είχαν σαφείς πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά δεν αντέδρασαν καθόλου. Πληροφορίες της εφημερίδας TARAF αναφέρουν ότι στην ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό από τον στρατηγό σημειώθηκε ότι οι επιδρομές του ΡΚΚ είχαν εντοπισθεί δυόμισι ώρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης τους, αλλά κανένας δεν κινήθηκε εναντίον τους. Οι αρμόδιοι στρατιωτικοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για λαθρέμπορους που κινούνταν στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.
Η εξήγηση αυτή αυξάνει τις υποψίες ότι οι επιθέσεις ήταν σκηνοθετημένες για να συμπέσουν με την πολιτική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο αντίκτυπος των κηδειών των 12 στρατιωτών, έφτασε μέχρι το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου συγκροτήθηκαν διαδηλώσεις εθνικιστικών ομάδων που διαμαρτύρονταν για την παρουσία Κούρδων πολιτικών αντιπροσώπων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αναλυτές που πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα θεωρούν ότι η επίθεση που εκδηλώθηκε στο Χακιάρι, στα σύνορα με το Ιράκ, είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον του κυβερνητικού κόμματος και αναρωτιούνται αν αποτελεί σύμπτωση το ότι η επίθεση αυτή ήλθε σε μιά χρονική στιγμή που αναμένεται η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που απειλεί να ακυρώσει τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι πιέζουν για να εξασφαλίσουν πρόωρες εκλογές με την ελπίδα ότι η κοινωνική αντιπολίτευση θα βρει σε αδυναμία την κυβέρνηση και θα καταφέρει να περιορίσει την εξουσία της», λένε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν διαβεβαίωσε ήδη σε δημόσιες εμφανίσεις του το Σαββατοκύριακο ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε στο φαύλο κύκλο της βίας» και «δεν πρόκειται να βυθιστούμε στην ηττοπάθεια».
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ, όπως διαδίδουν πολλοί από τους αντιπάλους της κυβέρνησης, θέλοντας να συνδέσουν τις επιθέσεις με την γενικότερη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Τουρκία.
Ο αρχηγός του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε ήδη από την κυβέρνηση «να αποκηρύξει το δημοκρατικό άνοιγμα» και «να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην περιοχή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε την κυβέρνηση «να δείξει την αποφασιστικότητα της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Αντίθετα οι εφημερίδες που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή και δημοκρατική αλλαγή της Τουρκίας, απευθύνουν με μεγάλους τίτλους εκκλήσεις στους πολιτικούς και τους διανοούμενους, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία το “δημοκρατικό άνοιγμα”.
«Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα είναι καταστροφή», γράφει η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας που στηρίζει την κυβέρνηση.