Από την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, θα μπορούν να υποβάλλουν στο Δημαρχείο της περιοχής τους αίτημα σύνδεσης με τον βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων οι δημότες του Δήμου Θερίσου. Το δίκτυο, που θα ενεργοποιηθεί, καλύπτει -σε πρώτη φάση- μια απόσταση 23 χλμ., ενώ τα τέλη σύνδεσης κυμαίνονται ανάλογα την περίπτωση από 7,5 έως 8,5 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερίσου.
Τη σύμβαση υποδοχής και επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Θερίσου στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων υπέγραψαν, χθες, στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μιχάλης Ντάλλας και ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος, αφού προηγουμένως η σχετική σύμβαση είχε επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερίσου.
Μετά την εξέλιξη αυτή και από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, θα μπορούν οι δημότες του Δήμου Θερίσου να προσέρχονται, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Θερίσου (υπεύθυνη είναι η κα Χριστίνα Περάκη τηλ.: 2821079140 – 2 και 99219) απ? όπου θα παραλαμβάνουν τα σχετικά έντυπα και πληροφορίες, ούτως ώστε στη συνέχεια να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνδεση του ακινήτου τους με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα στην περιοχή τους.
Όπως διευκρινίστηκε -σε πρώτη φάση- η σύνδεση με το δίκτυο θα είναι προαιρετική, ενώ δεν θα καλύπτει τις περιοχές Βαρύπετρο, Αγιά, Κυρτωμάδω και Θέρισο.
Ωστόσο, με εξαίρεση το Θέρισο, στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται να υπάρξει δυνατότητα σύνδεσης μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το ποσό για τα τέλη σύνδεσης εφάπαξ απολαμβάνοντας μια έκπτωση 10% ή διαφορετικά να πληρώσουν έξι, τρίμηνες, δόσεις.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ… ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μιχάλης Ντάλλας το συγκεκριμένο έργο αποτελεί “ένα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας γεγονός”, αφού -όπως τόνισε- “η αξιοποίηση και ολοκληρωμένη διαχείριση ενός τέτοιου έργου υποδομής, δηλαδή της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων με πόρους του Ταμείου Συνοχής, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη και καλύτερη φροντίδα του ευρύτερου χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος της περιοχής μας”.
Ωστόσο, για να καλυφθεί ολόκληρος ο Δήμος Θερίσου θα πρέπει να γίνει επέκταση του δικτύου αλλά και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού.
Ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος διευκρίνισε σχετικά ότι -σε πρώτη φάση- θα μπορούν να συνδεθούν όσοι δημότες έχουν δίκτυα μπροστά από τις ιδιοκτησίες τους και πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογούνται έπειτα από αυτοψία που θα διενεργούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμου Θερίσου και Δ.Ε.Υ.Α.Χ.: “Σε αυτή τη φάση μπορούν να συνδεθούν δημότες όπου υπάρχουν δίκτυα. Επεκτάσεις θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο και την επέκταση του βιολογικού για την οποία έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις”, ανέφερε ο κ. Τσαπάκος και συμπλήρωσε ότι ο Δήμος έχει ήδη ώριμες μελέτες για τη σύνδεση και του υπόλοιπου Δήμου, οι οποίες -όταν ανοίξει το ΕΣΠΑ- θα υποβληθούν για να χρηματοδοτηθούν τα έργα.
Σε ό,τι αφορά δε τα τέλη σύνδεσης τόνισε ότι καθορίζονται βάσει του που βρίσκεται μια ιδιοκτησία, αν έχει φρεάτιο, το πλάτος του δρόμου κ.ά. και κυμαίνεται από 7,5 έως 8,5 ευρώ ανά τ.μ. σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερίσου.
Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης ανέφερε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα το δίκτυο που θα ενεργοποιηθεί είναι περίπου 23 χλμ. και πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό το δίκτυο δεν καλύπτει όλο τον Δήμο Θερίσου: “Είναι σε πλήρη εξέλιξη, αρκετά ώριμη μελέτη και με περιβαλλοντικούς όρους, η οποία ολοκληρώνεται μέσα στο τρέχον εξάμηνο και μπορεί να καλύψει το σύνολο των διαμερισμάτων του Δήμου Θερίσου εκτός από τον οικισμό του Θερίσου. Αυτό θα προσπαθήσουμε από φέτος, αν είναι δυνατόν, να το εντάξουμε αλλιώς θα είναι στην αρμοδιότητα του νέου Δήμου και της νέας ενιαίας Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ”.
Ο κ. Στεργιάννης τόνισε ότι το κομμάτι του δικτύου που θα εξυπηρετήσει τον υπόλοιπο Δήμο θα έχει μήκος περίπου 20 χλμ. και διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να γίνει επέκταση του δικτύου διότι ο βιολογικός έχει ακόμα μικρή ανεκτικότητα: “Ήδη με κάποιες μικρές εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη (σ.σ. εννοεί στον βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) θα καλύψουμε σταδιακά κι αυτούς που θα μπούνε. Γι? αυτό και δεν είναι ακόμα υποχρεωτική η σύνδεση. Μετά όμως τη μίνι επέκταση και τη μεγάλη επέκταση (σ.σ. του βιολογικού) την οποία διεκδικούμε από φέτος θα μπορούν να καλυφθούν και τα 20 χλμ. στον Δήμο Θερίσου και τα 40 χλμ. στον Δήμο Ακρωτηρίου”.