Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο Ο.Η.Ε.

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου παραμένει μια σημαντική αδυναμία στην επίλυση των διεθνών διαφορών του Ο.Η.Ε.
Παρ? όλα αυτά, ο Οργανισμός, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο στα χέρια της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης. Αυτό επεσήμανε ο πρώην αντινομάρχης και πολιτευτής, νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων, κ. Κώστας Γύπαρης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών που διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χανίων χθες το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως τόνισε ο κ. Γύπαρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, “η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας διεθνής εορτασμός της επετείου της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945. Την ημέρα αυτή ολόκληρη η ανθρωπότητα γιορτάζει τις ομοιότητες αλλά και τις πλούσιες πολιτισμικές διαφορές των ανθρώπων που συνθέτουν την μοναδικότητα μας”.
“Η κοινωνία όμως των Εθνών, παρόλα τα θετικά προμηνύματα και τις προσπάθειες, δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει την αποστολή της. Αυτή η διαπίστωση έγινε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, με την απαρχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου…
Ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτύχει ο Ο.Η.Ε σε πολλούς τομείς, από την προστασία των μειονοτήτων μέχρι και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών, από την διαχείριση κρίσεων, μέχρι τις παγκόσμιες συμφωνίες αφοπλισμού και από την προστασία του περιβάλλοντος έως το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως θεματοφύλακα της Διεθνούς έννομης τάξης και ως εκ τούτου συμμετέχει δραστήρια στα επιμέρους όργανά του, και ενισχύει την δράση του σε όλους τους τομείς”, επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ανέφερε ότι “ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε το 1945 μέσα από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με μεγάλα όνειρα και προοπτικές.
Όμως δεν είναι σίγουρο αν μπόρεσε να πετύχει τους στόχους που έβαλε το 1945 οι οποίοι ήταν: η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών του κόσμου, η συνεργασία για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κάποια από αυτά πέτυχε περισσότερο και σε κάποια άλλα λιγότερο. Θεωρούμε ότι αυτά τα σημαντικά θέματα που αφορούν την διεθνή κοινότητα πρέπει πάντα να συζητιούνται από όλους μας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα