Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

ΤΟΥ ΧΑΝΙΩΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΡΑΚΗ

Στην Αθήνα του μεσοπολέμου μας μεταφέρει με το νέο του βιβλίο, με τίτλο “Δωροθέα ντε Ροπ: Πάθος και υπερηφάνεια” (εκδ. Ψυχογιός), ο Χανιώτικης καταγωγής συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης. Το βιβλίο παρουσίασαν χθες στα Χανιά, στο βιβλιοπωλείο “Special Friends”, ο συγγραφέας και η ομότεχνή του Λένα Μαντά.
Η κα Μαντά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η “Δωροθέα ντε Ροπ” αποτελεί ένα συγκλονιστικό ερωτικό, διπλωματικό και αστυνομικό θρίλερ στην Αθήνα του 1934, που δείχνει ότι όσο και αν αλλάζουν οι εποχές οι άνθρωποι παραμένουν πάντα ίδιοι: “Είμαι απίστευτη «φαν» της γραφής του κ. Πολυράκη. Θεωρώ ότι με κάθε βιβλίο του καταφέρνει να γίνεται και καλύτερος”, σημείωσε η κα Μαντά και πρόσθεσε: “Θα έλεγα ότι η γραφή του κ. Πολυράκη έχει ένα απίστευτο ήθος για την εποχή μας και καταπιάνεται με θέματα που, ενώ δεν είναι σύγχρονα, κατορθώνει να προσαρμόζει τη γραφή του στο πνεύμα της εποχής την οποία περιγράφει με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι το βιβλίο έχει γραφτεί από κάποιον άνθρωπο, ο οποίος έζησε σε εκείνα τα χρόνια”.
Συνεχίζοντας η κα Μαντά τόνισε ότι στο βιβλίο του κ. Πολυράκη η ιστορία είναι ο καμβάς που πάνω του ο συγγραφέας κεντάει τον μύθο, ενώ παράλληλα περνάει στον αναγνώστη πολλές πληροφορίες για την εποχή: “Ωστόσο, βλέπουμε κάτι το οποίο μιλάει για τη δεκαετία του ?30 του προηγούμενου αιώνα να αγγίζει το σήμερα και να μας δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται”, είπε η κα Μαντά διευκρινίζοντας ότι πέρα από την ατμόσφαιρα της εποχής που εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι η συμπεριφορά και τα συναισθήματα των ανθρώπων παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο.
Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε γοητευμένος από την εποχή του μεσοπολέμου και αποκάλυψε ότι το αρχικό ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν ένα δημοσιεύμα σε μια εφημερίδα: “Πριν από 2 χρόνια διάβασα ένα άρθρο σε μια εφημερίδα με τίτλο «Δωροθέα ντε Ροπ: Ένα ερωτικό και διπλωματικό θρίλερ στην Αθήνα του 1934»… Εκεί έγραφε την αληθινή ιστορία της, η οποία μου κίνησε το ενδιαφέρον”, είπε ο κ. Πολυράκης μιλώντας στα “Χ.Ν.” και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο και άρχισε να ψάχνει πληροφορίες για την εποχή του μεσοπολέμου και την πρωταγωνίστρια: “Η εποχή εκείνη πάντα εξασκούσε πάνω μου μια γοητεία που θα την έλεγα μαγνητική, γιατί ήταν μια εποχή ρομαντισμού, εντόνων κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων και αυτό είναι συναρπαστικό για εμένα”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας περιγράφοντας την περιπέτεια της έρευνας μέσα από την οποία “έχτισε” μυθιστορηματικά την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου στο βιβλίο του.
Ο κ. Πολυράκης επεσήμανε ακόμα ότι ανεξάρτητα με την εποχή που ένας συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία του, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι βασικές αρχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς παραμένουν σταθερές, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “όσο και αν αλλάζουν οι εποχές οι άνθρωποι μένουν ίδιοι”.
Ερωτηθείς για το μέλλον του βιβλίου με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα τόνισε ότι “θα είναι τραγικό αν κάποια στιγμή το βιβλίο θα πάψει να υπάρχει ως βιβλίο” και πρόσθεσε: “Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει. Το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να το επηρεάσει γιατί θα είναι πιο φθηνό, θα μπορεί να το δει πιο εύκολα κανείς… Όμως κάποιος που πραγματικά αγαπάει τα βιβλία αποκλείεται να καταφύγει σε αυτό το μέσο ανάγνωσης… Σίγουρα δεν θα πεθάνει το βιβλίο”, είπε ο κ. Πολυράκης υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος, παρά την “εισβολή” των υπολογιστών στη ζωή μας, επιμένει να γράφει με πένα.
Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου βρέθηκε ξανά κοντά στον γενέθλιο τόπο του και τους Χανιώτες, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι αφορμή για τη χθεσινή βιβλιοπαρουσίαση στάθηκε η επιθυμία του να ξεναγήσει τον εγγονό του στις ομορφιές και την πλούσια ιστορία της Κρήτης…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα