Νέα Υόρκη
Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μέχρι το 2015 και επιστροφή, το 2012, της ζήτησης για φυσικό αέριο στα προ διετίας επίπεδα αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την έκθεση «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου 2010» που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στη πρώτη συνδυασμένη έκθεση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δύο αγορών, η IEA εκτιμά ότι, λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης στην Κίνα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να διαμορφωθεί η αύξηση της κατά μέσον όρο στο 1% το 2015, ή κατά 940.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από 1,62 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (αύξηση κατά 1,9%) το 2010. Η συνολική ζήτηση θα αγγίξει σε πέντε χρόνια τα 91,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με 86,39 εκατομμύρια φέτος. Αυτά περιλαμβάνονται στο «υψηλότερου αναπτυξιακού ρυθμού» σενάριο της IEA, το οποίο βασίζεται στις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010 και μετά. Σε αυτό το σενάριο, η IEA αναμένει ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αρχίσει να συρρικνώνεται από το 2011 και θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 5,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σήμερα.
«Αν και καινούργια πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αρχίσει να είναι διαθέσιμη από το 2014, αναμένουμε πιο στενά περιθώρια ισορροπίας παγκοσμίως, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα υποχωρήσει κάτω από το 5% της παγκόσμιας ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σχετικής σταθερότητας των τιμών, τον περασμένο χρόνο», υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΕΑ.
Αναφερόμενος στο δεύτερο σενάριο, αυτό του βραδύτερου ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας (3%), ο επικεφαλής της IEA Νομπούο Τανάκα επεσήμανε ότι «μια μεγαλύτερη προσοχή στις αποδοτική χρήση πετρελαίου και στη διαφοροποίηση των καυσίμων για τις μεταφορές μπορεί να διατηρήσει την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα σε επίπεδα πλησιέστερα στα σημερινά 5 με 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και να οδηγήσει σε βραδεία αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ». Σε αυτό το σενάριο αναμένεται αύξηση 1%, κατά μέσον όρο, της ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015.