Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ

Η αρχιτεκτονική των νέων Δήμων πρέπει να εμπεριέχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν καθημερινά τον πολίτη. Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στα “Χ.Ν.” ο οικονομολόγος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος δήλωσε ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον διευρυμένο Δήμο Πλατανιά. Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς χρειάζονται ρήξεις με το παρελθόν…

1. Είναι γεγονός ότι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης για την “εμπλοκή” στα κοινά και παράλληλα μη συμμετοχής μιας μεγάλης μερίδας ενεργών πολιτών στο αυτοδιοικητικό “γίγνεσθαι”. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Γιατί προτίθεστε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον νέο Δήμο Πλατανιά;

“Είναι γεγονός ότι μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας είναι απογοητευμένη και δεν επιθυμεί την εμπλοκή της στα κοινά. Τα σκάνδαλα, οι παλινωδίες των κομμάτων, έχουν δημιουργήσει μια διαχρονική απαξίωση μερίδας πολιτικών, που έχει οδηγήσει και στην απαξίωση της πολιτικής γενικότερα. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει για αρκετό καιρό και έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών αρνητικά.
Χρειάζεται να υπάρξουν ρήξεις και αυτές να πείσουν τον πολίτη ότι είναι πραγματικές, για να επανέρθει η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.
Η πρόθεσή μου να εμπλακώ στα Αυτοδιοικητικά πράγματα έχει ως αφετηρία την πρόκληση του καινούργιου και τη δυνατότητα να μπορείς να οργανώσεις κάποιες δομές από μια αφετηρία αρχής. Επίσης η δυνατότητα συνεργασιών, που είναι προαπαιτούμενες, με ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση αλλά και η πρόσκληση μέσα και από τη δική μου συμμετοχή σε νέους ανθρώπους, να ασχοληθούν με όλα όσα μας αφορούν και διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας”.

2. Διαφαίνεται το ενδιαφέρον για αρκετές υποψηφιότητες στον νέο Δήμο Πλατανιά, πώς βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;

“Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς δημότες για την περιοχή τους. Από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο αξιόλογοι υποψήφιοι να είναι σε διαφορετικούς συνδυασμούς και να χαθούν συνεργασίες σε πρόσωπα που θα ήταν απαραίτητες την «επόμενη» μέρα.
Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν συνέργιες και συνεργασίες που να βασίζονται σε αυτοδιοικητικές αρχές και ανάγκες, με σκοπό να υπηρετούν τον δημότη με διαφάνεια και να σέβονται τη διαδικασία της συνεργασίας”.

3. Ποιες λύσεις πρέπει να αναζητηθούν ώστε η “επόμενη” μέρα να είναι δημιουργική και με προοπτικές για τους νέους συνενωμένους δήμους; Τι πρέπει να γίνει με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των νέων δήμων;

“Σίγουρα πρέπει να αναζητηθούν και να βρεθούν οι πιο λειτουργικοί τρόποι με τους οποίους θα οργανωθούν οι νέοι Δήμοι. Οι δημότες, από τη μια, πρέπει να αισθάνονται ότι ο Δήμος είναι μια Υπηρεσία, που είναι δίπλα του. Να λειτουργούν σε κάθε συνενούμενο δήμο, δομές που θα λύνουν πολλά καθημερινά θέματα χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβασή του στην έδρα του Δήμου. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει νέο οργανωτικό μοντέλο του νέου Δήμου που θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, θα διατρέχει δηλαδη και τους 4 συνενούμενους Δήμους.
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος πρέπει να έχει πλέον και χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Να σχεδιάζει και υλοποιεί έργα, με απευθείας ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να προγραμματίζει συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία θα είναι ενταγμένα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό και θα ικανοποιούν αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής”.

4. Πώς θα χαρακτηρίζατε την νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου βαθμού που δημιουργείται με το νέο καθεστώς;

“Είναι πιστεύω μια νέα και διαφορετική προσέγγιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται είναι πολλές. Οι ευθύνες που μετατίθενται επίσης. Εχει μεγάλη σημασία να οργανωθεί σωστά από την αρχή ο νέος Δήμος έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις δυνατότητες που του παρέχονται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Προαπαιτούμενο βέβαια είναι οι νέοι πόροι που προβλέπονται όπως ποσοστό από τον Φ.Π.Α., Φόρο εισοδήματος κ.λπ., να αποδίδονται εγκαίρως στους νέους Δήμους και στο σύνολό τους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με πολλές δυνατότητες για μια πιο άμεση και τοπικά στοχευμένη ανάπτυξη, καθώς και μια αποκεντρωμένη λειτουργία αλλά επαναλαμβάνω πώς πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα εργαλεία όπως και οι πόροι”.

5. Είστε οικονομολόγος, πώς θεωρείτε ότι φτάσαμε στη σημερινή δύσκολη οικονομική εποχή που διανύουμε; Μπορεί να αντιστραφεί η πτωτική πορεία και πώς;

“Η σημερινή πραγματικότητα είναι δυστυχώς αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών. Για πάρα πολλά χρόνια το Ελληνικό κράτος δανειζόταν τεράστια ποσά τα οποία δεν βοήθησαν στην αλλαγή και στο εκσυγχρονισμό της παραγωγικής υποδομής αλλά στην ουσία κατευθύνθηκαν στην κατανάλωση και σε επενδύσεις χωρίς προστιθέμενη αξία.
Επίσης μεγάλες επενδύσεις που στοίχισαν δισ. ευρώ, όπως οι υποδομές των Ολυμπιακών αγώνων, απαξιώθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε.
Παράλληλα τομείς όπως τεχνολογίας και έρευνας δεν έτυχαν ανάλογης αξιοποίησης μέσα από ένα γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό κράτος.
Για την αναστροφή της πτωτικής πορείας χρειάζεται διαφοροποίηση πολιτικών και στήριξη κλάδων οικονομίας για την έναρξη μιας μεσοπρόθεσμης διαδικασίας”.

6. Από τη θέση του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, πώς βλέπετε να προδιαγράφονται τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική συγκυρία, μετά την 1η του Γενάρη, όσον αφορά τον κοινωνικό ιστό και την ανεργία;

“Δυστυχώς η πρόβλεψη δεν είναι ευοίωνη. Η κρίση η οποία έχει συμπαρασύρει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, θέλει αρκετό διάστημα για να αντιστραφεί. Το πιθανότερο είναι η ανεργία να αυξηθεί και άλλο, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και τη διατήρηση για κάποιο διάστημα της ύφεσης στην οικονομία γενικότερα. Με δεδομένο ότι η ανεργία είναι μια από τις χειρότερες μορφές κοινωνικής και οικονομικής διάκρισης πιθανόν να έχουμε συμπτώματα διάρρηξης του κοινωνικού ιστού με κοινωνικές εκρήξεις και ότι αυτό συνεπάγεται.
Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος σε στοχευμένες ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι σε μεγάλες ηλικίες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά. Επίσης πρέπει να αναπτυχθούν ενεργητικές πολιτικές απασχολήσεις”.

7. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε ο πολίτης – δημότης να επανακτήσει την πίστη στην αξιοπιστία των θεσμών και να συμμετάσχει στην ανάδειξη των αιρετών τους;

“Νομίζω ότι ο δημότης πρέπει να ακούει λιγότερα και να βλέπει περισσότερα. Να σταματήσει η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Να νοιώθει και να γίνεται συμμέτοχος στη λειτουργία του Δήμου.
Να συμμετέχει σε διαδικασίες. Επίσης τα προβλήματά του -όταν αφορούν τις Υπηρεσίες του Δήμου- να βρίσκουν λύση άμεσα και να νοιώθει γενικότερα, τον Δήμο ως ένα θεσμό που είναι για τον δημότη και την καθημερινότητα του”.

Ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης είναι προϊστάμενος στην Τράπεζα της Ελλαδος, οικονομολόγος Mcs, μέλος στο Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Επειδή ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει απαξιωθεί και χρειάζεται ανθρώπους σαν και εσένα για να ανακτήσει το κύρος που πρέπει, αγαπητέ Γιάννη, σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

    Μαρίνος, φίλος του Μάρκου Μαλανδράκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα