Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σήμερα αναμένεται να γίνουν τελικά τα… αποκαλυπτήρια του νέου ασφαλιστικού συστήματος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστούν ταυτόχρονα οι αλλαγές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. “Δεν θέλω να κοροϊδέψω κανέναν. Μας περιμένουν ακόμη δύσκολα χρόνια έντονης προσπάθειας και επιμονής”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, μετά την “ώρα του πρωθυπουργού” στη Βουλή.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα “αγκάθια” και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η ατζέντα της χθεσινή συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου περιελάμβανε την κατάρτισης τριετών προϋπολογισμών, το Ταμείο στήριξης των τραπεζών και ζητήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βούλησή του είναι να γίνουν τώρα όλες οι μεγάλες αλλαγές. Εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα αλλά πρόσθεσε ότι τα περισσότερα οδυνηρά μέτρα είναι τώρα στην αρχή.
Για το Ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διαφυλάξει ότι το κράτος θα είναι σε θέση να καταβάλλει συντάξεις σε βάθος χρόνου και υποσχέθηκε ότι οι αλλαγές θα γίνουν με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη.
Για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι στόχος είναι ένα εργασιακό περιβάλλον που και προστατεύει, στηρίζει και δίνει ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους, τους νέους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και βοηθά την Ελλάδα να γίνει πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ενδεχόμενο διαρροών στην ψηφοφορία, υπογραμμίζοντας πως “η κυβέρνηση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Και δεν έχει σίγουρα τίποτε να φοβηθεί από τον διάλογο που μας κάνει πάντοτε πιο ισχυρούς”.
 Η τρόικα έχει ζητήσει να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και να πάρει οριστική και μόνιμη μορφή η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και να περικοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις των αγάμων θυγατέρων του δημοσίου.
 Στο “μέτωπο” του εργασιακού ο θεσμός της διαιτησίας παραμένει από τα μεγαλύτερα “αγκάθια”.
 Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πήρε, υπό την πίεση των βουλευτών για ήπιες διορθώσεις πρότεινε οι διαιτητές, να αναλαμβάνουν έπειτα από ομόφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών.
 Η ΓΣΕΕ διαφωνεί με οποιαδήποτε άλλη αλλαγή αφού πιστεύει ότι αφήνεται απροστάτευτος ο εργαζόμενος, αν αλλάξει ο θεσμός της διαιτησίας.
Καταγγελίες για το Μνημόνιο
από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, σημαντικές διαφορές μεταξύ του ελληνικού σχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ και του σχεδίου που έχει συνταχθεί στα αγγλικά καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, Βασ. Μουλόπουλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Μιχ. Κριτσωτάκης καταγγέλλουν ότι το κείμενο του μνημονίου στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό από την ελληνική έκδοση, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.
Όπως καταγγέλλουν, η αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», στην παράγραφο 2 ii, προβλέπει τα εξής επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:
1. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 – 2060.
2. Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.
3. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων. Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας.
Τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση για πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού και της Βουλής. «Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως αφελείς ιθαγενείς, καθώς η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση», αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής ερώτησης.
Τέλος, ρωτούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω μέτρα τα οποία αναφέρονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου, αν προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ενδεχόμενη νέα αυτή κοινοβουλευτική εκτροπή και αν σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα