Βρυξέλλες
“Οι δύο πλευρές μου διεμήνυσαν ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εμείς εμπιστευόμαστε τις δύο πλευρές και ελπίζουμε να βρεθεί λύση το συντομότερο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στέφεν Φανάκερε, η χώρα του οποίου παραλαμβάνει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ισπανία την 1η Ιουλίου.
Ο Στ. Φανάκερε σημείωσε ακόμη πως «όταν και οι δύο πλευρές μας λένε, αφήστε μας να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε λύση μόνοι μας, εγώ ως παρατηρητής πρέπει να περιμένω».
Επίσης ο κ. Φανάκερε εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εάν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο κ. Φανάκερε προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται εντατικές εργασίες με στόχο την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ είπε ότι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας αποτελεί προτεραιότητα με την ανάληψη από το Βέλγιο ενός συντονιστικού ρόλου για την προώθηση και υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ώστε να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή η αντίδραση της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Βασικοί άξονες της πολιτικής, ανέφερε, θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική διακυβέρνηση και η δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας η έναρξη συζήτησης για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, στις εκκλήσεις που διατυπώνονται από ορισμένες κοινοτικές πρωτεύουσες για αλλαγή της Συνθήκης και επιβολή πολιτικών κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συνεχιζόμενη ακυβερνησία στο Βέλγιο μπορεί να επηρεάσει το έργο της βελγικής προεδρίας, ο Ιβ Λετέρμ εμφανίστηκε κατηγορηματικός, δηλώνοντας πως όλα θα κυλήσουν ομαλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο και υπενθύμισε ότι υπάρχει ανάλογο προηγούμενο το 1997, όταν και πάλι το Βέλγιο είχε ασκήσει την προεδρία της Ε.Ε. εν μέσω κυβερνητικής κρίσης.