Επιμέλεια:
ΒΑΣ. ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ
Το περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, τεύχος 1001, 20ης Ιουνίου 2010, ήταν αφιερωμένο στις «Διακοπές», των Ελλήνων και πρέπει να το διάβασαν ή να το ξεφύλλισαν πάνω από 600.000 αναγνώστες της εφημερίδας. Δείτε τον πρόλογο του αφιερώματος και θα καταλάβετε γιατί το φιλοξενούμε σήμερα, πρώτο θέμα:
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ. Δηλαδή τι έχει να ζηλέψει η χώρα μας από τους διάσημους τουριστικούς προορισμούς; Εντάξει, ας λείπουν τα πικρά σχόλια για το ευρώ. Βρήκαμε 12 αγαπημένους μας ελληνικούς τόπους και τους συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Το Ελαφονήσι με την Ταϊτή, τη Χαλκιδική με την Καραϊβική, την Κέρκυρα με την Τοσκάνη, τον Μπάλο με τις Μαλδίβες, το Πήλιο με το Τιρόλο, τη Λίμνη Πλαστήρα με την Ελβετία, τη Μάνη με το Σαν Τζιμινιάνο της Ιταλίας, τη Μύκονο με την Ίμπιζα, τη Ρόδο με τη Μάλτα, τον Βίκο με το Γκραν Κάνιον, την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με τις Σεϋχέλλες και τη Μονεμβασιά με την Πούλια της Ιταλίας. Γράφουν οι Βάσω Κανελοπούλου, Τίνα Κουλοφάκου, Άρης Μαλανδράκης και Ευαγγελία Φραντζόγλου».
«Να μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού» έλεγε πριν από δύο δεκαετίες ένας Παπανδρέου. Παρότι ο επόμενος της δυναστείας αντέστρεψε την προτροπή, εμείς επιμένουμε. Εντάξει, κομμένες οι διακοπές στο εξωτερικό, αλλά τα μπάνια μας, δεν θα τα χάσουμε! Διαλέξαμε 12 υπέροχους ελληνικούς προορισμούς, «δίδυμους» με γωνιές του πλανήτη που μπορούμε ελεύθερα να ονειρευόμαστε, αλλά τίποτα παραπάνω. Ας πούμε, ονειρεύεσαι τις Σεϋχέλλες, ξυπνάς στη Βοϊδοκοιλιά. Καθόλου άσχημα!
Προορισμός 01: Ελαφονήσι ή Ταϊτή;
Ακολουθεί ο προορισμός 02 :
Χαλκιδική ή Καραϊβική; Πράσινο; Όσο θες! Γαλάζιο; Σ? όσες αποχρώσεις αντέχεις. Ορίζοντα; Όσο φτάνει το μάτι σου. Κοσμική κίνηση και μπιτς μπαρ; Όσο τραβάει η ψυχή σου. Και χωρίς διαβατήριο και υπερατλαντικές πτήσεις!
Προορισμός 03:
Κέρκυρα ή Τοσκάνη;
Ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους, μας καλεί να ζήσουμε τη μαγεία της ένωσης των Ενετών με τους Έλληνες. Νερά, τοπία, μνημεία, άνθρωποι και φαγητό που μοιάζουν σαν να βγήκαν από παραμύθι.
Προορισμός 04 :
Μπάλος ή Μαλδίβες;
Οπτική και αισθητική πανδαισία για λίγους και εκλεκτούς (και ανθεκτικούς επίσης), η παραλία του Μπάλου στη βορειοδυτική Κρήτη είναι ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, αμόλυντο από τον άνθρωπο που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.
Προορισμός 05:
Πήλιο ή Τιρόλο;
Προορισμός 06:
Λίμνη Πλαστήρα ή Ελβετία;
Προορισμός 07:
Μάνη ή Σαν Τζιμινιάνο;
Προορισμός 08:
Μύκονος ή Ιμπίζα;
Προορισμός 09:
Ρόδος ή Μάλτα;
Προορισμός 10:
Βίκος ή Γκραν Κάνιον;
Προορισμός 11:
Βοϊδοκοιλιά ή Σεϋχέλλες;
Προορισμός 12:
Μονεμβασιά ή Πούλια;
Και φτάνουμε στη σελίδα 86 του ειδικού τεύχους της «Κ.Ε.» στην οποία ξεκινάει τις «Διακοπές εκτός παραλίας», με κείμενα:
του Αρίστου Γιαννόπουλου, «Στα Όρη, στα βουνά, θα περάσουμε καλά».
της Βάσως Κανελλοπούλου, «Μόνος ή με γκρουπ;»
της Βάσως Κανελλοπούλου, «Τουρισμός στον πλανήτη»
του Γιώργου Χριστοδουλόπουλου, «Έχω χωριό γεμάτο νότες».
του Άρη Μαλανδράκη, «GRAN ΜELIA, Η ναυαρχίδα της πολυτέλειας».
Συμπέρασμα :
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα Χανιά ή καλύτερα η Δυτική Κρήτη, διαθέτει τις περισσότερες φυσικές ομορφιές, ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς.
Διαθέτει το μεγαλύτερο σύνολο ακτογραμμής, μεταξύ των 52 νομών της χώρας, που φτάνει στα 355 χιλιόμετρα.
Είναι ένας ευλογημένος τόπος, απ? άκρη σ? άκρη, από τα βόρεια έως το Λιβυκό και από τα Φαλάσαρνα μέχρι τη Γεωργιούπολη.
Οφείλουμε να τον προστατεύσουμε και να τον σεβαστούμε. Μπορούμε; Ναι! Αρκεί να το θέλουμε όλοι μαζί.
Και αυτά ενδιαφέρουν:
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα καλύπτονται τα έξοδα των τουριστών που δεν μπορούν να αναχωρήσουν για τη χώρα τους, λόγω εκτάκτων γεγονότων, όπως απεργίες κ.α.
Η επίσπευση αυτή έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στον Πειραιά και αλλού.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο γενικός γραμματέας του υπ. Πολ. & Τουρισμού κ. Γ. Πουσσαίος, βρισκόταν στην Κω, στα πλαίσια διημερίδας με θέμα : «Ο θαλάσσιος τουρισμός στο Αιγαίο, στη μετά την άρση του καμποτάζ εποχή και ο ρόλος της Κω σε ένα δίκτυο νησιών και προορισμών.
Προτεραιότητα, λοιπόν, για το υπ. Τουρισμού ο θαλάσσιος τουρισμός και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Αρκεί να λυθούν τα θέματα που ταλανίζουν τους εκάστοτε υπουργούς από το 1954 μέχρι σήμερα.
Ειδικό σήμα για την ελληνική μεσογειακή διατροφή εξήγγειλε, προ ημερών, πως πρέπει να δημιουργηθεί, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Και τόνισε ? στην ημερίδα για την προώθηση των ομώνυμων προϊόντων που διοργανώθηκε στο Ζάππειο ότι:
– «Γίνεται προσπάθεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση του τόπου καταγωγής και της χώρας προέλευσης ενός προϊόντος, ώστε τα στοιχεία αυτά να αποτελέσουν όπλα για την προώθησή του ? «Δεν μπορείς να ζητάς ελληνική σαλάτα, χωριάτικη σε κάποια πόλη της Ευρώπης και να σου την προσφέρουν με ντομάτες Ισπανίας, αγγουράκια Ισραήλ, λάδι Ιταλίας ή και Μαρόκου και κρεμμύδια Τουρκίας».
Αυτό το γνωρίζατε; Το χρονικό διάστημα από 15/4/10 έως και 21/4/10 είχαν ακυρωθεί 1.177 πτήσεις από και προς ελληνικά (δέκα) αεροδρόμια, λόγω της τέφρας: – Αερολιμένας Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Ζακύνθου.
Βρετανοί και Γερμανοί προτιμούν να κάνουν τουρισμό στην Αμερική, λόγω του φθηνού δολαρίου, γράφει ο υπέρτιτλος και με μαύρα και έντονα γράμματα: «Πλήγματα από την Ευρώπη», ο τίτλος της σελίδας 19 του ένθετου ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».
Ημερομηνία;
30 Μαρτίου 2008!
Θυμάστε εκείνη τη χρονιά;
Στο «κλείδωμα» της σελίδας αυτής, χαμηλά δηλαδή, το επόμενο θέμα, για τον Τουρισμό κι αυτό, είχε τίτλο:
«Ξεπουλούν δίκλινα με 12-18 Ευρώ τη διανυκτέρευση»
Τι σημείωνε ιδιαίτερα αυτό το κείμενο;
«Ακόμα πιο άγρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο χώρο των ενοικιαζομένων δωματίων».
Πόσο στοίχισε η κατασκευή της διαμόρφωσης και διακόσμησης του κτηρίου του Ελληνικού περιπτέρου στην Παγκόσμια Έκθεση του 2010 στη Σαγκάη της Κίνας (EXPO 2010;)
Γύρω στο 1.800.000 Ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. που αναλογεί στη προσφορά του αναδόχου με τη συμφερότερη πρόταση.
Το σημειώνουμε, στα πλαίσια των συχνών επισκέψεων που γίνονται προς την Κίνα, για την ΕΧΡΟ 2010 , κυβερνητικών αποστολών, εμπορικών αντιπροσωπειών.
( Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τον ΟΠΕ ? Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου ? για την 7η Σεπτεμβρίου 2009).
Η Ουρανούπολη ως πύλη του Αγίου Όρους, ως τουριστικός προορισμός και ως τόπος με έντονη αλιευτική δραστηριότητα, ήταν επιτακτικά αναγκαίο να διαθέτει σύγχρονο λιμάνι.
Και προχωρά με έργα, ύψους 3,6 εκατ. Ευρώ, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οδικού τμήματος της Τρυπητής ? Ουρανούπολης, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. Ευρώ, που δημοπρατείται σύντομα.
Στην Ουρανούπολη, λοιπόν:
Αξιόπιστο λιμάνι που θα εξυπηρετεί τέσσερις χρήσεις : αλιευτική, εμπορική, επιβατική και τουριστική.
Σαράντα πέντε χιλιάδες Ευρώ, περίπου θα δαπανήσει ο Ε.Ο.Τ. για να βρει τον κατάλληλο «μάστορα» που θα του «σχεδιάσει και θα του δημιουργήσει ενιαία ταυτότητα των περιπτέρων του ΕΟΤ, στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού».
Η Πλατεία Νέων Καταστημάτων, πιστεύει και ελπίζει η Δημοτική Αρχή, ότι θα βρει τη «χαμένη της αίγλη» όπως γράφεται στον Τύπο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα πρέπει και το δια ταύτα είναι αρκετά και σύνθετα.
Δεν είναι η ανάπλαση του κυρίως κορμού της μόνο.
Ούτε η πεζοδρόμησή της.
Πού θα πάνε τα ΤΑΧΙ;
Θα δημιουργηθούν βοηθητικοί χώροι για να φιλοξενηθούν τα τραπεζοκαθίσματα, όπως ειπώθηκε;
Υπάρχει πρόβλεψη για την αποκομιδή των σκουπιδιών και την κατάργηση των κάδων που στερούν την αναμονή ατόμων ακόμη και στις στάσεις αστικών και τουριστικών λεωφορείων;
Θα περιμένουμε τα σχέδια υλοποίησης και θα επανέλθουμε.