Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΕΣΣΑ
Εάν το κόμμα της ΝΔ, που πρέπει να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό για το φαύλο παρελθόν του και το φταίξιμό του για όσα τραβάει σήμερα, θέλει να κλείσει τους λογαριασμούς του με ένα συνέδριο, ξεμπερδεύοντας ανώδυνα, τότε φαίνεται, ότι οι κομματικοί δεν σκέπτονται τίποτ? άλλο εκτός από τους εαυτούς των και το κόμμα τους. Πιστεύουν, ότι με κάθε συνέδριο φτιάχνουν κι από ένα κομμάτι του παζλ στην ιστορία τους, που ποτέ δεν θα ταιριάξει το ένα με τ? άλλο, για να δώσει μια ολοκληρωμένη και ενιαία εικόνα. Κάθε συνέδριο, λοιπόν, έχει την ιστορία του.
Τον Μάιο του 1979 έχουμε το πρώτο και τελευταίο συνέδριο του ιδρυτή του κόμματος Κ. Καραμανλή στην Κασσάνδρα, όπου παρευρέθησαν μεγάλα ονόματα, Αβέρωφ, Ράλλης, Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης κ.ά. με σύνθημα τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό.
Το 2ο έγινε στη Βόλβη τον Φεβρουάριο του 1986, όταν η ΝΔ είχε χάσει τις εκλογές για δεύτερη φορά και βρισκόταν 5 χρόνια στην αντιπολίτευση. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, ότι η Ν.Δ. είναι συνέχεια της ΕΡΕ και της ΕΚ και ότι ήταν λάθος η εκλογή Σαρτζετάκη.
Το 3ο έγινε ξανά στην Κασσάνδρα τον Απρίλιο του 1994 μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την εμφάνιση της ΠΟΛΑΝ του κ. Σαμαρά. Τότε ενεφάνη η υπεροχή της κ. Μπακογιάννη με 324 ψήφους έναντι 300 του κ. Καραμανλή, όπου εδόθη το νέο στίγμα του κόμματος, ότι είναι “ριζοσπαστικό φιλελεύθερο” και όχι “σοσιαλιστικό νεοφιλελεύθερο”. Ομοίως ενεκρίθη όπως ο διορισμός του αρχηγού του κόμματος είναι αποκλειστικής αρμοδιότητος του “Πολιτικού Συμβουλίου” που καταργήθηκε απ? το 3ο έκτακτο συνέδριο τον Οκτώβριο του 2009.
Το 4ο έγινε τον Μάρτιο του 1997, όπου εξελέγη αρχηγός ο κ. Καραμανλής στον 2ο γύρο με το 69,16% (ψήφοι 2.350) έναντι του κ. Σουφλιά, που πήρε 30,84% (ψήφοι 1.048), όπου ψηφίστηκε το καταστατικό δια βοής και οι αποτυχόντες Σουφλιάς, Εβερτ και Πολύδωρας έκαναν λόγο για “φαινόμενα αλαζονείας”.
Το 5ο Συνέδριο στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2001 είχε μεθοδευθεί για την επιστροφή του κ. Σουφλιά με την αλήστου μνήμης προσφώνηση του κ. Καραμανλή προς τον κ. Σουφλιά “Γιώργο, καλώς όρισες στο σπίτι σου”.
Το 6ο στην Ανθούσα έγινε τον Ιούλιο του 2004, όπου ο κ. Καραμανλής ως πρ/ργός πλέον δήλωσε, ότι η ΝΔ είναι παράταξη του μεσαίου χώρου. Απ? αυτό το συνέδριο απουσίασαν οι Μ. Εβερτ και Κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κ. Σαμαράς. Η κ. Μπακογιάννη άφησε αιχμές για το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ λέγοντας, ότι “η στροφή προς το κέντρο και τον μεσαίο χώρο, δεν σημαίνει αποϊδεολογικοποίηση του κόματος και ψάρεμα σε θολά νερά”. Φαίνεται πώς από τότε είχε κατά νουν να κάνει δικό της κόμμα.
Το 7ο έγινε στο Φάληρο 6-8 Ιουλίου 2007 για να κάνει απολογισμό ο κ. Καραμανλής του έργου του τα 3,5 χρόνια και να εκλεγούν 150 νέα μέλη της ΚΕ, τα οποία με τα άλλα 350 θ’ αποτελούν τους 500, που θα μπουν στο μηχανισμό των κρατικοδίαιτων. Εκεί εμετρήθηκαν οι δυνάμεις της κ. Μπακογιάννη, του κ. Μεϊμαράκη, του κ. Σπηλιωτόπουλου κ.α. που δελφινολογούσαν με διακριτικότητα.
Το 8ο, που έγινε στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, 25-27 Ιουνίου, όπου παρευρέθη ο υπερεκτιμημένος αλλά εξαφανισθείς κ. Καραμανλής, μπορούσε να αναβληθεί. Να περίμεναν να περάσουν μερικοί μήνες, αφ? ότου παρέδωσαν την εξουσία και να μην έρχονταν να προκαλούν, με φραστικές μεγαλαυχίες, ότι ξεκινάμε με “ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα”, ότι “είμαστε λαϊκό και όχι ταξικό κόμμα” θέσεων και αρχών(!) “κόμμα των αξιών και των αξίων” και ότι “φτιάχνουμε τη νεολαία, για να πάρει στα χέρια της τη νέα Ελλάδα”! Προσπαθούν να σώσουν το κόμμα απ’ την απαξίωση. Δεν αντιλαμβάνονται, ότι όση αυτοκριτική και να κάνουν για τα σφάλματά τους, δεν γίνονται πλέον πιστευτοί, πόσο μάλλον όταν βγαίνουν ανερυθριάστως, να υποστηρίζουν το έργο τους, ότι είχε? θετικά αποτελέσματα!
Τι πιστεύουν, δηλαδή, ότι μπορεί να ξεχάσει ο κόσμος την ανικανότητα των πολιτικών, που διοίκησαν με αήθεια, μετερχόμενοι ανεπίτρεπτα μέτρα και αθλιότητες, νάρχονται τώρα και να μας λένε λόγια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο; Κρύπτεται ποτέ η στρουθοκάμηλος, που όταν βλέπει τον κίνδυνο χώνει το κεφάλι της στην άμμο, όπως αυτοί πίσω από το δάχτυλό τους; Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται με λαϊκισμό. Συνεχίζει να εκνευρίζεται και να φωνασκεί. Απαιτείται κάποια σύνεση!