Αθήνα
Μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ. αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πόρισμα που εξέδωσε ολοκληρώνοντας το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή, όλα τα κόμματα ?πλην της ΝΔ- τόνιζαν την αναγκαιότητα σύστασης Προανακριτικής. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους: Αλ. Κοντό, Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη και Κ. Κιλτίδη. Για την παραπομπή απαιτούνται 150 ψήφοι.
Υπομνήματα και αιχμές
Με υπομνήματα τοποθετήθηκαν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Αλέξανδρος Κοντός Ο κ. Ρουσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».
«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σε αυτή την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του.
Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ντίνος Ρόβλιας, έσπευσε να προκαταλάβει τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», υποστηρίζοντας πως η πρόταση του κόμματός του για την παραπομπή των έξι πρώην υπουργών, δεν πράττει κάτι τέτοιο:
«Η υπερψήφιση δεν σημαίνει ποινική καταδίκη. Όσο όμως δεν κατασκευάζουμε ενόχους ποινικού δικαίου, δεν έχουμε και δικαίωμα να περιφρονήσουμε στοιχεία του αποδεικτικού υλικού» ανέφερε.
«Να ψηφίσουν οι συνάδελφοι κατά συνείδηση – όχι όμως κατά κομματική συνείδηση» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας.
Ο ίδιος αμφισβήτησε ευθέως τις αγαθές προθέσεις της πλειοψηφίας, τονίζοντας πως, εάν ήθελε το ΠΑΣΟΚ πραγματικά να αποφύγει την συγκάλυψη, η πρότασή του θα περιελάμβανε και τους πρώην δικούς του υπουργούς, Γ.Δρυ και τον Απ.Φωτιάδη -ένα επιχείρημα που ακούστηκε από το σύνολο των εισηγητών της αντιπολίτευσης.
Από πλευράς ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως νοιώθει «ντροπή και αγανάκτηση» για την στάση του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως η πλειοψηφία «δεν έχει το ανάστημα να επεκτείνει την διερεύνηση της υπόθεσης στην περίοδο Σημίτη».
Το ΚΚΕ, συμφωνεί με την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού, Μπασιάκου, Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη (όχι όμως με την παραπομπή Κιλτίδη), ενώ θεωρεί πως συντρέχουν λόγοι παραπομπής και για τους κκ Δρυ και Φωτιάδη.
«Θυμάμαι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει στην Ολομέλεια ‘πάμε σε Προκαταρκτική κι ας είναι και ο Δρυς και ο Φωτιάδης’ ανέφερε ο Θ.Πλεύρης του ΛΑΟΣ.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ διαφωνεί με την παραπομπή του Γ.Βουλγαράκη και του Κ.Κιλτίδη.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, υποστήριξε με τη σειρά της, πως «δεν θα πρέπει να γίνονται κομματικοί διαχωρισμοί» στην παραπομπή πολιτικών προσώπων.
Ο Π. Δούκας
«Βρίσκομαι εδώ, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, εκφράζοντας την πικρία του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, περί παραπομπής του σε Προκαταρκτική («Προανακριτική») Επιτροπή, για την συμμετοχή του στην υπόθεση της λίμνης Βισθωνίδας.
«Η Επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς της Μονής και των λεγόμενων «εμπλεκομένων» και να φανεί αν πήγε ένα ευρώ και σε ποιόν. Αν δεν το έψαξε αρκετά, πώς βγάζει τέτοιο πόρισμα; Με αέρα κοπανιστό; Αν το έψαξε και δεν βρήκε, γιατί δεν το λέει ρητά; Το ΠΑΣΟΚ δεν παρήγγειλε καμία έκθεση πραγματογνωμοσύνης από κάποιον σοβαρό ανεξάρτητο μη κομματοκρατούμενο οργανισμό, για να τεκμηριωθεί η μη σωστή τιμολόγηση των ακινήτων. Δεν έψαξε τα τηλεφωνήματα που έγιναν από πλευράς μοναχών, προς οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή μη, από το 1995 και μετά. Γιατί από το 1995 ήρθε ελικόπτερο να πάρει την Τιμία Ζώνη από τη Μονή. Δεν έψαξε το πότε ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή η υπόθεση, που άρχισε το 1998, όταν θεωρείτο υδροβιότοπος η περιοχή. Και δεν έλαβε υπόψη της τις απαντήσεις. Για κάθε θέμα που με αφορά, έδωσα τρεις και τέσσερις εξηγήσεις, και δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα η απάντησή μου» διαμαρτυρήθηκε ο κος Δούκας.
Κατατέθηκε η αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου
Στο μεταξύ, την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.
Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί του εποικιστικού αγροκτήματος στο Δήμο Βεγορίτιδος, καθώς και 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Τονίζεται, δε, ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αγωγές.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:
«Κατατέθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου από την Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η πρώτη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Μόνης Βατοπεδίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).
Με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητά την αναγνώριση της κυριότητάς του, τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα και την επιδίκαση 10 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Η αγωγή ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011. Θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου».
Κλήση σε απολογία
έλαβε ο Ιω. Αγγέλου
Κλήση σε απολογία για σήμερα, Τρίτη, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού, στον πρ. διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγέλου απαγγέλθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του, από μάρτυρες και κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».
Το πρωί, εξάλλου, απολογήθηκε ενώπιον της κ. Καλού, ο πρώην γγ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.
Σε υπόμνημα, που είχε καταθέσει στους εισαγγελείς, όταν είχε κληθεί στο πλαίσιο της πρακαταρκτικής με την ιδιότητα του υπόπτου, ο κ. Σκιαδάς είχε επικαλεστεί υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει για την υπόθεση των ανταλλαγών, ενώ υποστήριζε πως αρμόδια αρχή, τόσο για τις εκτιμήσεις των επίμαχων εκτάσεων, όσο και για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.