Τορόντο
Για μείωση των ελλειμμάτων αλλά χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της G20, οι οποίοι συνεδρίασαν προχθές στο Τορόντο.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρήκαν έναν κοινό τόπο στο θέμα που αντιπροσωπεύει το κύριο σημείο τριβής ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν να μειώσουν το χρέος τους και στις ΗΠΑ, που θέλουν να υποστηρίξουν την κατανάλωση για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο καναδός οικοδεσπότης επιθυμούσε να υπάρξει δέσμευση σε αριθμούς: να μειωθούν κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και να μειωθεί το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ πριν από το 2016. Ο συμβιβασμός αυτός υπάρχει στην τελική ανακοίνωση της G20 προς μεγάλη ικανοποίηση των Ευρωπαίων.
Τα σχέδια μείωσης των ελλειμμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ενδιαφερόμενης χώρας, για να μη θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, προστίθεται στο κείμενο.
Ικανοποιημένη η ΕΕ
Η ΕΕ θεωρεί νικηφόρα τη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας ότι οι θέσεις της υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων και αναδυόμενων οικονομιών στον πλανήτη.
«Το αποτέλεσμα της Συνόδου αντανακλά μία ευρεία σύγκλιση προς την ευρωπαϊκή προσέγγιση», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Είναι περισσότερο από ό,τι περίμενα, είναι μία επιτυχία», εξέφρασε την ικανοποίησή της ενώπιον των δημοσιογράφων η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. «Έχουμε επίσης, τον όρο μείωση του ελλείμματος ευνοϊκή για την ανάπτυξη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νέα έννοια είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν μήπως η υπερβολική λιτότητα στην Ευρώπη πνίξει την ανάπτυξη.
«Όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν είναι αυτοσκοπός», προειδοποίησε πάντως στο τελος της Συνόδου Κορυφής ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ.
Πιέσεις ΗΠΑ στην Κίνα
Η Αμερική δεν μπορεί να πληρώνει για να εξασφαλίζει την ευημερία του κόσμου και θα παραμείνει σταθερή εναντίον κάθε αθέμιτου πλεονεκτήματος αποκτά μία χώρα, δήλωσε στο Τορόντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσκαλώντας την Κίνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της.
«Έπειτα από χρόνια υπερβολικά υψηλού χρέους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν και δεν θα πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του κόσμου, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος στης συνόδου κορυφής της G20.
Και «κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δρόμος του προς την ευημερία είναι στρωμένος με εξαγωγές προς την Αμερική», πρόσθεσε κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην Κίνα.
Μετά τις πιέσεις στο Τορόντο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας καθόρισε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία χρόνια την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος γιουάν απέναντι στο δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πως η βασική ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα είναι 6,7890 γιουάν/δολάριο, έναντι 6,7896 γιουάν την Παρασκευή, τονίζεται σε ανακοινωθέν της.
Παρόλο που η ανατίμηση είναι μικρής έκτασης, αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ισοτιμίας με το δολάριο από την εποχή της μεταρρύθμισης του κινεζικού συστήματος ισοτιμιών το 2005.
Δηλώσεις Ντ. Στρος Καν
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν υποβάθμισε στις δηλώσεις του από το Τορόντο το βασικό διακύβευμα κατά τη Σύνοδο της Ομάδος G20 ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σημασία.
«Το ζήτημα για εμάς είναι ένα ψευδοπρόβλημα. Κατ? ουσίαν τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το να υπάρξει κάποιο θέμα: η κατάσταση, η διαφορετική θέση κάθε χώρας για το προϋπολογισμό από τις άλλες. Το ζήτημα δεν είναι εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Στρος-Καν στη συνέντευξη Τύπου. Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Ορισμένως, πέραν αυτού, κάποιοι θα πρέπει επιπροσθέτως να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους», δήλωσε.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν για να εξασφαλισθεί η ευημερία στον κόσμο», ο Στρος-Καν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση πως είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αληθεύει, αυτοί είναι οι Ασιάτες».
«Εκεί που κατανοώ τον Ομπάμα είναι στο ότι 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μας καταθλίβει όλους», τόνισε ο ίδιος. Όμως, ο Στρος-Καν προσθέτει πως «το πραγματικό ερώτημα» είναι να γνωρίσουμε «γιατί» είναι τόσο ανισόρροπη η ανάπτυξη στις διάφορες περιοχές του κόσμου.
Ερωτηθείς σχετικά με τον δασμό επί των τραπεζών, ο Στρος-Καν δήλωσε πως «κατ? ουσίαν δεν υπήρξε οπισθοχώρηση» από τη Σύνοδο του Πίτσμπεργκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία επιφορτίσθηκε το ΔΝΤ να κάνει προτάσεις για μία τέτοια φορολόγηση και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη υιοθετούν αυτήν την άποψη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.