Στο Βόρειο Αιγαίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έβγαλε από χθες το πρωί η Τουρκία το ερευνητικό της σκάφος “Cesme” προκειμένου να διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης.
Χθες το μεσημέρι το τουρκικό πλοίο έπλεε βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, οκτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε ότι «εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος Cesme στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.
Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, «από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real είχε προαναγγείλει την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των εθνικών χωρικών υδάτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
«Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει έρευνες. Μπορώ να σας πω όμως, ότι οι ενδείξεις -γιατί έτσι δουλεύει η πετρελαϊκή βιομηχανία- που έχουμε στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και πλήρη διαφάνεια, θα προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές για να ψάξουν για πετρέλαιο στη χώρα μας», είπε ο υφυπουργός.
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» που διεξήγαγε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης στα διεθνή ύδατα, στις 16.00 εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις 4.45 μ.μ. αγκυροβόλησε στον Αίνο.