Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

ΠΟΙΑ είναι σήμερα η αίσθηση του μέσου πολίτη για την πολιτική και τα πολιτικά κόμματα; Η μόνη λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την πολιτική κατάσταση είναι η απαξίωση. Και να γιατί:
-Στα 5 ½ χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. (του Κ. Καραμανλή, του νεότερου) η χώρα βούλιαξε οικονομικά. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Σκάνδαλα, μίζες, ομόλογα, ασφαλιστικά Ταμεία, Βατοπέδι?; Δεν είχαμε καν μια στοιχειώδη διαχείριση της παραπαίουσας οικονομίας μας. Θυμηθείτε μόνο πόσο τα ΜΜΕ μας παρουσίαζαν τον κ. Καραμανλή ως τον καλύτερο «μεταπολιτευτικό»? πρωθυπουργό!
-Από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια, θα υπήρξαν υπουργοί που σίγουρα έφαγαν χρήματα από μίζες (έργων), εξοπλισμούς και άλλα (όπως βέβαια και η Ν.Δ.). Αλλά και από την κακή διαχείριση τόσων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τι ουσιαστικά απέμεινε;
-Ο «ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ» ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται σήμερα από τις εσωτερικές του ατέλειωτες διαμάχες. Μέχρι σήμερα τι έκαναν οι? συνιστώσες του για να διατηρηθεί αλώβητος; Έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ουσιαστικές προτάσεις για μια διέξοδο απ΄ τα αδιέξοδά μας; Δεν είναι αυτός που εκμεταλλεύτηκε πολλές άθλιες τρομοκρατικές επιθέσεις, για να κινδυνολογήσει πως το σύστημα καταρρέει; Πρότεινε ποτέ κάτι άλλο ως εναλλακτική λύση;
-ΤΟ ΚΚΕ αποτελεί μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις με την «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» του που τυπώνει τις εφημερίδες των μεγάλων κεφαλαίων που? κατηγορεί! Και φυσικά σε κανένα δεν επιτρέπει να κάνει έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί πολύ απλά δεν επιθυμεί τον έλεγχο! Αλλά, ως κόμμα του Κοινοβουλίου, δεν πρέπει να υφίσταται έλεγχο για τα οικονομικά του;
– Το ΛΑΟΣ «λαϊκίζει» αλιεύοντας ψήφους από τα δεξιά, ενώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι που έδωσαν κάποια ελπίδα για «κάτι άλλο» εξαφανίζονται σε όλα τα καυτά θέματα της καθημερινότητας?
? ΚΑΙ όσο η κοινωνική αδικία θα αυξάνεται, τόσο θα αυξάνονται οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Αλλά κι αυτοί που θα απέχουν από τα πολιτικώς δρώμενα.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

Χανιώτικες εικόνες 2010
-ΚΑΛΕΣ και ευπρόσδεκτες, βέβαια, οι «γαλάζιες» σημαίες στις παραλίες του Νομού μας. Αρκεί να μην είναι μόνο για το θεαθήναι. Έτσι, στη Νέα Χώρα, πλην του χρονίζοντος προβλήματος της εκβολής του Κλαδισού, υπάρχει και αυτό (φωτό, 1): Στοιβαγμένα κάθε λογής σκουπίδια, μόλις λίγα μέτρα από τους λουόμενους. Είναι ευθύνη του Δήμου ή κάποιου ιδιώτη; Κι αν είναι ενός ιδιώτη, γιατί δεν παρεμβαίνει η δημοτική αστυνομία;
-ΤΟ παλιό ΙΚΑ (διασταύρωση Νεάρχου, Σολωμού, Τζανακάκη, Σφακίων κ.λπ.) ερειπώνεται συνεχώς (φωτό, 2). Κι ενώ υπάρχουν ένα σωρό ελλείψεις στον υγειονομικό τομέα του Νομού και της πόλης, το κτήριο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Γιατί;
-ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και ευχάριστη η είδηση του γάμου ενός απ΄τα παιδιά του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Δαμιανάκη Ευτύχη. Η κρίση, κρίση, αλλά και η ζωή συνεχίζεται με τα δυσάρεστα και τα ευχάριστά της. Όσο κι αν ένας γάμος δεν είναι πολιτική είδηση παρά κοινωνική, ο παραπάνω έδωσε την αφορμή να συγκεντρωθεί ένας πολύ-πολύ μεγάλος αριθμός κόσμου, δείγμα της αγάπης και εκτίμησης στο πρόσωπο του κ. Δαμιανάκη. Η «πολιτική χροιά» εμπλουτίσθηκε από την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως των κ.κ. Χρ. Παπουτσή, Καρχιμάκη (φωτό, 3), Σκουλάκη κ.λπ. Αλλά και πολλών δημάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, Γραμματέων, δημοσιογράφων κ.ά. Μια εναρμόνιση, δηλαδή, πολιτικής και κοινωνικότητας.
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
“Τις πταίει” πραγματικά;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος (29-6-10) για μια ακόμη φορά, πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.
ΤΟ ΟΤΙ η χώρα χρειάζεται «γενναίες» μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς δεν είναι μόνον ευκταίο αλλά και αναγκαίο για να διορθωθούν ημαρτημένα δεκαετιών. Το θέμα είναι τι μεταρρυθμίσεις θέλουμε, ποιες λαμβάνουν χώρα, ποια κοινωνικά στρώματα πλήττουν και ποια η απόδοσή τους; Μέχρι τώρα βλέπουμε να γίνονται σαρωτικές αλλαγές κυρίως σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Δεν είδαμε κανένα «λαμόγιο» να μπαίνει φυλακή, ούτε και να συλλαμβάνονται φοροδιαφεύγοντες. Κι ακόμη, ούτε κάν ένας από τους τόσους «διαπλεκόμενους» διεφθαρμένους πολιτικούς, ή προϊστάμενους διαφόρων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, να τιμωρείται?
ΕΤΣΙ, «ανεύθυνοι» συνεχίζουν να παραμένουν: η διαπλοκή, οι υπαίτιοι των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους υπουργοί, οι τράπεζες που παγίδευαν τους απλούς πολίτες με τα «διακοποδάνεια», τα εορτοδάνεια» κ.λπ., οι αρχάγγελοι του Χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα, τα πάρτι που έκαναν (και κάνουν) σε βάρος μας οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. «Ανεύθυνοι» παραμένουν οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, που δεν μπορούσαν να απολύσουν όσους και όποτε ήθελαν! Γι αυτό το λόγο αποφάσισε η κυβέρνηση να μπορούν να? απολύουν σε μεγαλύτερα ποσοστά εργαζόμενούς τους δίνοντάς τους μάλιστα μικρές αποζημιώσεις. Αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν άλλους με κατά πολύ φτηνότερο μεροκάματο!
ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ την κυβέρνηση, η κρίση οφείλεται-πλην μισθωτών και συνταξιούχων (που τους έχει ήδη στο χέρι)-και σε εκείνους τους νέους που δεν έχουν μπει ακόμη στην παραγωγική διαδικασία; Γι? αυτό και τους? μειώνει εκ των προτέρων τους μισθούς; Μήπως φταίνε οι συλλογικές συμβάσεις για τα ελλείμματα της χώρας, οπότε ουσιαστικά τις καταργεί; Σίγουρα φταίει το? ασφαλιστικό, αλλά ποιος ο διαχειριστής του; Κι έπειτα γιατί παραχωρούνται τόσες αυθαιρεσίες στους εργοδότες τώρα; Αν αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» και «επένδυση», τότε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας νέος που να θέλει να δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Θα έχουν μεταναστεύσει όλοι!
? ΝΑΙ! Κάθε κρίση, ιδιαίτερα οικονομική, αποτελεί μια ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Μέχρι τώρα ζούμε τα χειρότερα, ή μάλλον τα χείριστα! Τα αντικοινωνικά μέτρα που παίρνονται-μάλιστα πολλά με παράκαμψη του Συντάγματος- αποτελούν άραγε μια πραγματικά «αναγκαστική επιλογή» της κυβέρνησης, ή μήπως παίρνονται με την ευκαιρία της κρίσης; Μήπως, πιο απλά, ό,τι γίνεται, γίνεται προς όφελος μόνο του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών και των τραπεζών; Όσο για το λαό…, ας μη μιλάμε γι? αυτόν?
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,
Απλός ο λόγος της σοφίας:
«-Αφού οι πολιτικοί δεν ασχολούνται πια μαζί μας,
γιατί εμείς να ασχοληθούμε με την πολιτική τους;»

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα