Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΤΕΖΗΤΕΙΤΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Λευκωσία
Μπλεγμένη στα κατασκοπευτικά “παιχνίδια” Ρώσων και Αμερικανών βρέθηκε η Κύπρος, μετά τη σύλληψη του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο οποίος κατεζητείτο από τις ΗΠΑ για κατασκοπία.
Ο 54χρονος Καναδός, που συνελήφθη τη Δευτέρα λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κατασκοπίας για την οποία ήδη έχουν συλληφθεί και δικάζονται στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα.
Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.
Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του και ζήτησε από το Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με εγγύηση 20 χιλιάδες ευρώ, να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατασκοπία και 20 χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα “βρώμικου” χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Καναδός μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους, που έθεσε ο συνήγορος του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα