Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Αβάνα
Την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό του “κλίματος φόβου” που καλλιεργείται στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, ζήτησε από την Κούβα η Διεθνής Αμνηστία.
Η εδρεύουσα στο Λονδίνο οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεσή της επισημαίνει ότι κουβανοί ηγέτες χρησιμοποιούν το από μακρού υφιστάμενο αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της κομμουνιστικής χώρας ως μία “σαθρή δικαιολογία”, όπως τη χαρακτηρίζει, για τη λήψη κατασταλτικών μέτρων.
“Η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης και ο τερματισμός της κακομεταχείρισης των διαφωνούντων είναι μέτρα τα οποία η κουβανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αμέσως και χωρίς όρους”, τονίζει η Κέρι Χάουαρντ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας σε δήλωσή της που συνοδεύει την έκθεση.
Είναι σαφές ότι το αμερικανικό εμπάργκο έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα, αλλά είναι ειλικρινά μία σαθρή δικαιολογία για να παραβιάζονται τα δικαιώματα του κουβανικού λαού”, παρατηρεί ο Χάουαρντ.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία στην Κούβα υπάρχουν 53 “κρατούμενοι συνείδησης”. Η ανεξάρτητη κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 190 πολιτικοί κρατούμενοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 53 που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Η Κούβα θεωρεί τους διαφωνούντες ως μισθοφόρους που εργάζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εχθρούς για να υπονομεύουν την κυβέρνηση.
Το εμπορικό εμπάργκο επιβλήθηκε πριν από 48 χρόνια όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία στην Κούβα κατά την επανάσταση του 1959 και εξακολουθεί να υφίσταται, αφού ουδέποτε πέτυχε στον σκοπό του που ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η κυβέρνηση της Αβάνας εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους της αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα