Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

Βρυξέλλες
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού της χώρας μετά τον θρίαμβο των αυτονομιστών Φλαμανδών στις εκλογές, το Βέλγιο αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο θεσμικών αλλαγών που θα καθορίσουν το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν τα ηνία της Ένωσης ενόσω εκκρεμεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη χώρα, έχοντας όμως την υποστήριξη του Βέλγου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, «θα βοηθήσει να κάνει “ορατή” τη βελγική προεδρία». Η απουσία κυβέρνησης στο Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την άσκηση της προεδρίας, ωστόσο οι Βέλγοι επιμένουν στην ομοφωνία που υπάρχει στη χώρα στα ευρωπαϊκά θέματα.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει υποβαθμίσει τη σημασία της εναλλασσόμενης προεδρίας, καθώς τα μεγάλα ζητήματα διαχειρίζεται πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εξωτερική πολιτική βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίδας βαρόνης Κάθριν Αστον. Ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι πλέον ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, που παρουσίασε χθες ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα Πιερ Βέσεν, βρίσκονται θέματα που αφορούν τους τομείς της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης.
Ιδιαίτερα το θέμα της Ασφάλειας και Δικαιοσύνης αφορά την Ελλάδα, καθώς εμπεριέχει το θέμα της μετανάστευσης, και η βελγική προεδρία προτίθεται να εργαστεί για κοινή διαδικασία αιτήματος ασύλου, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του trafficking.
Για την κοινωνική διάσταση, η βελγική προεδρία θέλει εν μέσω οικονομικής κρίσης να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ των κοινωνικών κεκτημένων και της υλοποίησης μέτρων λιτότητας.
Τέλος, αναφερόμενος στην εξωτερική διάσταση ο Πιερ Βέσεν είπε ότι «έχουμε νέα εργαλεία με τη νέα Συνθήκη και ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπό την Κάθριν Αστον. Για το θέμα της διεύρυνσης, είπε ότι «θα μελετήσουμε τις υποψηφιότητες με αντικειμενικά κριτήρια», ενώ εξέφρασε την επιθυμία και για θεσμική προώθηση του διεθνούς εμπορίου, με ρεαλισμό και στόχευση στις διμερείς συνόδους με μεγάλες αναδυόμενες χώρες και οργανισμούς. Ο Βέλγος πρέσβης έκλεισε την ομιλία του με την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση συγκρότησης νέας κυβέρνησης στη χώρα του μετά τις πρόσφατες εκλογές δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της προεδρίας, καθώς υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική και ολοκλήρωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα