Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 109 ΧΡΟΝΙΑ

Στοκχόλμη
Οριστικά παρελθόν αποτελεί και επίσημα απο χθες, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Σουηδία, έπειτα από 109 χρόνια. Οι ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν πλήρως επαγγελματικές ως το 2014.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θεσπίστηκε στη Σουηδία το 1901. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια δεν ήταν πραγματικά υποχρεωτική, καθώς έμεναν να κάνουν τη θητεία τους μόνον όσοι ήθελαν από τους νέους που παρουσιάζονταν υποχρεωτικά στο στρατολογικό γραφείο.
“Η στρατιωτική θητεία τερματίζεται από σήμερα στη Σουηδία. Ήταν καιρός”, σχολιάζει η εφημερίδα Dagens Nyheter στο χθεσινό κύριο άρθρο της. “Η θητεία είχε γίνει ντεμοντέ και αναποτελεσματική” μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γράφει η εφημερίδα.
Η Σουηδία, η οποία είχε παραμείνει ουδέτερη στους δύο παγκόσμιους πολέμους, είχε εκπονήσει κατά τον Ψυχρό Πόλεμο σχέδια επιστράτευσης 500.000 στρατιωτών σε μια χώρα που εκείνη την εποχή είχε περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους. Στις περιόδους των μεγαλύτερων εντάσεων με τον ανατολικό συνασπισμό, σχεδόν το 85% των ανδρών έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους, με περίπου 50.000 κληρωτούς σε μια ηλικιακή ομάδα 60.000 ανδρών. Όμως ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε περίπου 5.000 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία από το 1980 υπήρχαν και μερικές εκατοντάδες γυναίκες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα