Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Συνελήφθησαν 400
Κούρδοι αντάρτες
Κωνσταντινούπολη
Στα χέρια των αρχών ασφαλείας της Συρίας βρίσκονται 400 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν σε πέντε πόλεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως μετέδωσε χθες το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. Η Τουρκία έχει ζητήσει τη βοήθεια των γειτονικών της χωρών και των ΗΠΑ στη μάχη της κατά των κούρδων ανταρτών, που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50 τούρκους στρατιώτες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι αντιμέτωπος με την οργή της κοινής γνώμης εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησής του να αναχαιτίσει την αυξανόμενη βία, ζήτησε από τους συμμάχους του να διακόψουν τη χρηματοδότηση των ανταρτών και να εκδώσουν ύποπτους αντάρτες στην Τουρκία.
Το PKK δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν μέσω ενός παρακλαδιού του που ονομάζεται το Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK).
Αργά προχθές το βράδυ εξάλλου, δύο τούρκοι στρατιώτες, τρια μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων και δώδεκα κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανέφεραν χθες τοπικές πηγές και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ρώσικα θωρακισμένα οχήματα
στους Παλαιστίνιους
Μόσχα
Την πρόθεση της Ρωσίας να παραδώσει 50 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στους Παλαιστίνιους στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε χθες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Μέσα στις επόμενες ημέρες 50 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού θα παραδοθούν στην Ιορδανία και στη συνέχεια στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Αντρέι Νεστερένκο.
Η Ρωσία είχε προσφερθεί ήδη από το 2005 να προμηθεύσει τους Παλαιστίνιους με θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για την εσωτερική ασφάλεια, όμως το Ισραήλ είχε αρχικά αντιταχθεί στην προμήθεια αυτή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Μυστική διπλωματική συνάντηση
Τούρκων και Ισραηλινών
   Άγκυρα
Την πραγματοποίηση μυστικής συνάντησης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ισραηλινό υπουργό Εμπορίου, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, επιβεβαίωσε χθες τουρκική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συνάντηση “πραγματοποιήθηκε χθες (σ.σ. προχθές) στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίσημη τουρκική πηγή, που δεν κατονομάζεται. “Έχουμε ήδη διαβιβάσει στο Ισραήλ σημείωμα που περιλαμβάνει τις προσδοκίες μας απέναντί τους… οι προσδοκίες αυτές επαναδιατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης”, πρόσθεσε.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση, αλλά η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί παρά μερικώς από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε δώσει άδεια για μια τέτοια συνάντηση.
Πρόκειται για την πρώτη τουρκο-ισραηλινή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της εφόδου στη ναυαρχίδα της νηοπομπής, το τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι ακτιβιστές.
Η υπόθεση της νηοπομπής επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ματαίωσε τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Απολύσεις και αύξηση
φόρων στη Ρουμανία
Βουκουρέστι
Στην κατάργηση 54.000 θέσεων εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στα όρια που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
“Ορίσαμε το νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση. Είναι πιθανό να ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων θέσεων εργασίας στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ιοάνα Μουντεάν.
Ρουμανία – Πρόσθετος φόρος
για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Την ίδια ώρα, πρόσθετο φόρο καλούνται να πληρώσουν οι Ρουμάνοι, που έχουν στην κατοχή τους δύο ή περισσότερες κατοικίες, έπειτα από τη σχετική απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης, που τέθηκε σε ισχύ χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Εμίλ Μποκ, δήλωσε πως το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους θα διατεθεί σε δήμους για την ανάπτυξη των υποδομών. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να διπλασιάσει το φόρο για τα οχήματα άνω των 2.000 κυβικών, πρόσθεσε ο κ. Μποκ.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Στο ναδίρ η δημοτικότητα
του Νικολά Σαρκοζί
Παρίσι
Πιο χαμηλή από ποτέ είναι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, εξαιτίας των σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται υπουργοί του, της δυσαρέσκειας για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και της αποτυχίας της γαλλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ.
Σύμφωνα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρεία TNS Sofres για λογαριασμό του περιοδικού Le Figaro, η δημοτικότητα του Σαρκοζί μειώθηκε τον Ιούνιο κατά δύο μονάδες στο 26%, ενώ το 71% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν τον εμπιστεύονται.
Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγράψει ο Σαρκοζί από το 2007 οπότε και ανέλαβε την προεδρία και ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά που έχει καταγράψει ποτέ γάλλος πρόεδρος.
Η δημοτικότητα του Σαρκοζί πέφτει σταθερά από τον Οκτώβριο εξαιτίας της εύθραυστης οικονομίας και της αυξανόμενης ανεργίας.
   
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αφαντος
ο Καναδός κατάσκοπος
Λευκωσία
Συνεχείς έρευνες για τον εντοπισμό του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για κατασκοπία σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, διεξάγουν οι Κυπριακές Αρχές, καθώς ο Μέτσος, ενώ είχε συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος δεν εμφανίστηκε προχθές στην Αστυνομία Λάρνακας όπως είχε διαταχθεί από το Δικαστήριο Λάρνακας και οι Αρχές Ασφαλείας πιστεύουν ότι ενδεχομένως να διέφυγε στο εξωτερικό μέσω Κατεχομένων, αφού μάλιστα είχε παραδώσει το διαβατήριό του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Δικαστηρίου να αφήσει τον Καναδό ελεύθερο με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Είπε επίσης ότι συζητούσε με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λουκά είπε ότι έως τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προβεί σε παραστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξαφάνιση του Καναδού. Σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν συνεπέστατη σε ό,τι αφορά την έκδοση φυγοδίκων. Πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για μια δικαστική απόφαση, η οποία έπρεπε να γίνει σεβαστή. Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το που βρίσκεται ο καταζητούμενος, ο κ. Λουκά απάντησε καταφατικά αλλά δεν έδωσε οποιεσδήποτε επεξηγήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα