Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Άσπρη τρύπα? ολόμαυρη!

Οι οικονομικοί υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ έκαναν συχνά αναφορές στην «άσπρη τρύπα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το περιεχόμενο της οποίας μείωναν την «μαύρη τρύπα» του δημόσιου χρέους, θεωρώντας ότι οι Δήμοι έχουν θετικό υπόλοιπο διαχείρισης. Αυτό βέβαια δεν ήταν ακριβές, όπως προκύπτει από τις μελέτες για το κόστος και τις οικονομικές ανάγκες του «Καλλικράτη», που έδειξαν ότι όχι μόνο «άσπρη τρύπα» δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα η υπάρχουσα τρύπα είναι? κατάμαυρη. Όπως εκτιμά η τρόικα (Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ) η «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνουν (αν και όχι σε μεγάλο ποσοστό) το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, γιαυτό εισηγείται στη κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων. Έτσι, περιορίζονται οι προσλήψεις και αναδιαμορφώνεται το καθεστώς είσπραξης των δημοτικών τελών για την υστέρηση των οποίων ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι υπάλληλοι αναλαμβάνουν πλέον μεγάλες ευθύνες. Αυστηροποιείται ο δανεισμός των δήμων, διότι όπως καταγράφηκε υπάρχουν δήμοι (όπως οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαιας κ.ά. κυρίως στο λεκανοπέδιο) των οποίων η «μαύρη τρύπα» υπερβαίνει το 100% των τακτικών εσόδων τους?! Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι, τα δάνεια δεν διοχετεύονται σε αναπτυξιακές δράσεις και έργα, αλλά στη μισθοδοσία του προσωπικού, (πράγμα που απαγορεύεται) και το οποίο προσωπικό μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έχει προσληφθεί με διαδικασίες «ρουσφετιού», ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις δημάρχων οι οποίοι με τα δανεικά αυτά χρήματα, είχαν συστήσει δημοτικές επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων (τους), με προϋπολογισμό που υπερέβαινε το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο?! Τα πράγματα «σφίγγουν» λοιπόν και όσοι υποψήφιοι έχουν συντάξει μεγαλειώδη προεκλογικά προγράμματα με φαραωνικές προβλέψεις, καλόν θα είναι να τα αναθεωρήσουν και να τα προσγειώσουν στην πραγματικότητα η οποία δεν τους επιτρέπει να προσφέρουν? φύκια ως μεταξωτές κορδέλες.
ΑΕΣ

Φως στο τούνελ?

Οι οικονομικοί αναλυτές του ξένου Τύπου και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ μας έχουν κάνει μαύρη την ζωή, οι πρώτοι με τις εκτιμήσεις τους ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους που θέτει το «μνημόνιο» και οι δεύτεροι με τις συνεχώς εμπλουτιζόμενες σε σκληρότητα απαιτήσεις που διατυπώνουν. Η δυσκολία εφαρμογής των μέτρων που εξαγγέλλονται λόγω της οργισμένης αντίδρασης των λαϊκών στρωμάτων τα οποία υφίστανται συνεχείς αφαιμάξεις στα δικαιώματα και στα εισοδήματά τους, οδηγεί τους εξωτερικούς παρατηρητές, σε συμπεράσματα για μεγάλη ύφεση της οικονομίας και συνακόλουθα για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Ήδη η τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, Δ.Ν.Τ) προβλέπει αρνητική ανάπτυξη (μείωση του ΑΕΠ) κατά 4% για το 2010, υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 20-25 μονάδες και μείωση των επενδύσεων κατά 10-12%. Αυτές τις εκτιμήσεις της τρόικας αμφισβητούν οι έλληνες οικονομολόγοι ως υπερβολικές υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκαμψη θα έλθουν ταχύτερα από ό,τι αναμένεται. Όπως σημειώνει ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank κ. Μασουράκης: «Ο στόχος για (έλλειμμα) 8% του ΑΕΠ το 2010 θα υπερκαλυφθεί» διότι «για να μειωθεί από 32 δισ. ευρώ το 2009 σε 19 δισ. ευρώ το 2010 όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα» απαιτούνται λιγότερα από τα 22 δισ. ευρώ που αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank, κ. Χαρδούβελης, θεωρεί «πολύ υψηλή την εκτίμηση για μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2010» και εκτιμά ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας δεν θα ξεπεράσουν τις 10 μονάδες. Τέλος ο κ. Δ. Μαρούλης, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης της Αlpha Βank επεξηγώντας γιατί η τρόικα ζήτησε να ληφθούν περισσότερα μέτρα από αυτά που χρειάζονται, επεξηγεί ότι «Τα μαξιλάρια είναι αναγκαία καθώς η προσαρμογή φέρνει ύφεση και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς θα αντιδράσει η οικονομία στα μέτρα που λαμβάνονται». Άρα ελήφθησαν μέτρα εκ περισσού και επειδή «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Άρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο εμφανίζονται και η (εκτός απροόπτου) πρόβλεψη είναι ότι «η ανάκαμψη θα αρχίσει ενδεχομένως από το δεύτερο εξάμηνο του 2011» δεν θεωρείται εξωπραγματική. Μακάρι.
ΑΕΣ

Στο δρόμο Πλάτανος – Σφηνάρι

Στον δρόμο αυτό που την θερινή περίοδο, πέρα από τα οχήματα των εντοπίων, κυκλοφορούν και πάρα πολλά τουριστών, υπάρχουν, ιδίως προς το τμήμα Πλατάνου, αρκετοί βαθείς λάκκοι παρ’ όλο που δεν είναι πολύς ο χρόνος που είχε επισκευασθεί. Νομίζουμε θα πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο.
ΑΠ

Γιατί όχι οι βουλευτές μας;

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί από χρόνια η Δημοτική Αρχή του Ιναχωρίου Κισάμου, που αγωνίζεται ενάντια στα συμφέροντα για να προστατεύσει την μοναδική ακτή του Λαφονησιού.
Με μοναδική, ίσως, στα δημοτικά χρονικά γενικώς, ομοψυχία, πλειοψηφία και μειοψηφία, προς τιμήν τους, προασπίζουν το συμφέρον του όμορφου τόπου των. Κάθε τόσο και κάποιες επιθέσεις δέχονται από τα όποια συμφέροντα, όχι για αμέλεια αλλά για έργα που ανέδειξαν και αναδεικνύουν την περιοχή, όπως ο παραλιακός δρόμος από Λιβάδια κ.λπ. κ.λπ., αλλά συνεχίζουν απτόητοι. Η απορία μας όμως είναι, γιατί η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν συντομότερη υπογραφή (που περιέργως καθυστερεί) από τον Περιφερειάρχη του ΣΧΟΑΠ δεν υποστηρίζεται και από τους Χανιώτες βουλευτές πρωτίστως, αλλά από βουλευτή εκτός Χανίων, δηλαδή εξ Ηρακλείου, και προς τιμήν του.
ΑΠ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα