Αθήνα
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «λιποταξία και μετάθεση πολιτικών ευθυνών στις πλάτες άλλου συναδέλφου».
«Δεν είμαι δειλός ούτε ευκαιριοθήρας» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
«Αυτοί που μου προτείνουν να παραιτηθώ για να “γλιτώσω”, οι ίδιοι ακριβώς, εάν υπέβαλα παραίτηση θα με έλεγαν “ριψάσπιδα”» πρόσθεσε.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώνει το βάρος των διαρθρωτικών αλλαγών, δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι είχε τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς εάν είχε και τη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, τόνισε: «Ο πρωθυπουργός στήριξε τις προσπάθειές μας στο υπουργείο με τρόπο σίγουρο, σταθερό, έντονο και πάνω απ? όλα δημόσιο».
Ξεκαθάρισε ότι εκφράζεται απολύτως με μεγάλο αριθμό των ρυθμίσεων, τονίζει πάντως ότι σε ένα μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζεται με τις ρυθμίσεις του μνημονίου.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι καταψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει πρόωρες εκλογές, ο κ. Λοβέρδος απαντά: «Πατάμε σε στέρεη βάση. Κάθε άλλη προσέγγιση θολώνει το τοπίο και μεταφέρει αλλού τη συζήτηση».
Σχετικά με τη στάση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις ρυθμίσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, δηλώνει: «Δεν μας διχάζει και δεν μας διασπά η διαφωνία» και συμπληρώνει «Η λέξη “πειθαρχία” δεν τίθεται στο τραπέζι. Προτιμούμε τη λέξη “σύνθεση”».
Παραδέχεται ότι «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 για τα ΒΑΕ».
«Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου» επισήμανε.
Ερωτηθείς εάν ήταν λάθος απόφαση που επιχείρησε τις αλλαγές στα εργασιακά με Προεδρικό Διάταγμα, δήλωσε: «Ανάμεσα στην ορθότερη και τη δημοκρατικότερη επιλογή, επέλεξα τελικώς τη δημοκρατικότερη».