Λονδίνο
Σε περικοπές έως και 40% στις δημόσιες δαπάνες, ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, ζητώντας από Υπουργεία και δημόσιες δαπάνες να επαναπροσδιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους.
Καθώς η νέα Βρετανική κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα – ρεκόρ, οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναμένουν μείωση των δημοσίων δαπανών περίπου 25% στα περισσότερα πεδία. Αλλά πλέον πολλά Υπουργεία έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν εκθέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει μια μείωσης 40% στις δημόσιες δαπάνες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι ζητήθηκε από τα Υπουργεία να εξετάσουν ένα φάσμα περικοπών και πρόσθεσε πως το επίπεδο του 40% είναι μια από τις εξεταζόμενες επιλογές, που θα αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες.
“Είναι υποθέσεις προς σχεδιασμό, όχι τελικές αποφάσεις”, είπε ο εκπρόσωπος. “Αυτές οι υποθέσεις θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση”.
Από το ύψος αυτό των περικοπών, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, αναμένεται να εξαιρεθούν τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Άμυνας. Ωστόσο από όλα τα υπόλοιπα ζητήθηκε να εξετάσουν αυτό το σενάριο -περιλαμβανομένων των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Εργασίας και Συντάξεων κ.ά.
Οι προτάσεις για τις περικοπές 40% πρέπει να οριστικοποιηθούν ως το τέλος του μήνα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν στον κυβερνητικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο μήνα. Περιλαμβάνει μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας ώστε η Βρετανία να μην έχει την τύχη χωρών “όπως η Ελλάδα”, σημείωσαν αναλυτές.
Συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές.
Το Βρετανικό έλλειμμα φθάνει το 11% του ΑΕΠ και η μείωσή του είναι ο διακηρυγμένος πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης που σχημάτισαν το Συντηρητικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
Ο Μαρκ Σερουότκα, επικεφαλής της ένωσης εργατικών ενώσεων του δημοσίου τομέα και των δημόσιων υπηρεσιών, στα 300.000 μέλη της οποίας περιλαμβάνονται πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, εκτίμησε ότι οι περικοπές ύψους 40% στις δημόσιες δαπάνες θα σήμαιναν την απώλεια τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο. “Μιλάμε για πολιτικό σοκ και δέος”, είπε στο BBC. “Είναι πολύ ανησυχητικό”.