ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνεχή προβλήματα από τις πλημμύρες
Βουκουρέστι
Δεκατέσσερα χωριά σε έξι επαρχίες της Ρουμανίας επλήγησαν το Σαββατοκύριακο από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα εδώ και 15 ημέρες και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ανθρώπων.
Περισσότεροι από 50 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τρεις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Γενική Επιθεώρηση Εκτάκτων Καταστάσεων.
Στην κεντρική Ρουμανία οι πλημμύρες πλήττουν την επαρχία Κοβάσνα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας τις επαρχίες Τουλτσέα και Γκαλάτι και στο νότιο τμήμα τις επαρχίες Άργκες, Ιαλομίτα και Πράχοβα. Περίπου 450 αγροκτήματα και 22 κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες και τα νερά έχουν καλύψει βοσκοτόπια και αγροτικές καλλιέργειες έκτασης 1.324 εκταρίων.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές στην επαρχία Σουτσεάβα, δήλωσε ότι σε όλα τα υπουργεία θα γίνει επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων, ώστε να διατεθούν πόροι για την ανακατασκευή των υποδομών και των κατοικιών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Ο κ. Μποκ τόνισε ότι με τη βοήθεια των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιριών και επιχειρηματιών, όλα τα σπίτια που καταστράφηκαν θα είναι ξαναχτιστούν και θα είναι έτοιμα πριν από το χειμώνα.
Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράγιαν Μπασέσκου επισκέφθηκαν διάφορες πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες και δεσμεύθηκαν να αποζημιώσουν τους πληγέντες.
Στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και την άνοδο της στάθμης των υδάτων των ποταμών, έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι και περισσότεροι από 16.500 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Σε ισχύ παραμένουν έως σήμερα έκτακτα μέτρα προστασίας σε 16 επαρχίες της χώρας, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Σε ρόλο διαμεσολαβητή
οι Ηνωμένες Πολιτείες
Μπακού
Ετοιμες να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να συνάψουν συμφωνία ειρήνης θέτοντας τέλος στη διαμάχη τους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι οι ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, να δηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι “υψηλής προτεραιότητας” για την αμερικανική κυβέρνηση.
“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία και να την εφαρμόσουν”, τόνισε η Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μπακού με τον ομόλογό της του Αζερμπαϊτζάν, Ελμάρ Μαμαντιάροφ.
“Τα τελευταία βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης είναι τα πιο δύσκολα, αλλά βλέπουμε την ειρήνη ως μια πιθανότητα. Πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόοδος. Είναι μια υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε η Κλίντον.
ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010
2.405 νεκροί στο Ιράκ
Βαγδάτη
Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, του πρώτους έξι μήνες του 2010.
Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ ανέφερε ότι 2.405 σκοτώθηκαν στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες, κατά τους οποίους η βία κλιμακώθηκε λόγω της μετεκλογικής έντασης, ανέφερε η Διαδικτυακή ενημερωτική υπηρεσία Yaqen προχθές.
Το Παρατηρητήριο της Συνταγματικής Ελευθερίας και της Χάρτας των Δικαιωμάτων ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή του ότι άλλοι 7.163 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 63 απήχθησαν.
Ανάμεσα στους νεκρούς 369 ανήκαν στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι νεκροί ήταν 2.326 και οι τραυματίες 4.797.
ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
Εθεσε σε κίνδυνο
βρέφη στη Βουλγαρία
Σόφια
Μία νοσοκόμα, υπό την επήρεια αλκοόλ, χορήγησε σε οκτώ βρέφη υπερβολικές δόσεις αντιβιοτικών στο νοσοκομείο της πόλης Ίχτιμαν, στην περιφέρεια της Σόφιας.
Τα βρέφη ανέβασαν αιφνιδίως πυρετό και παρουσίασαν σπασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας «Τρουντ». Οι μητέρες, τους, μέλη της κοινότητας των Ρομά, πανικοβλήθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν συγγενείς και οικείοι τους και να συγκεντρωθούν έξω από το νοσοκομείο.
Αστυνομικοί έσπευσαν στην περιοχή και απέτρεψαν επεισόδια έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Η νοσηλεύτρια τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Τα βρέφη υποβάλλονται σε θεραπεία και οι ζωές τους δεν κινδυνεύουν.