Στην τελική ευθεία για την ψήφισή του μπαίνει αυτήν την εβδομάδα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια και την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, αναμένεται να ψηφιστεί.
Υπ? ατμόν βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος υπό τον φόβο διαρροών κατά την ψηφορία.
Η κυβέρνηση μπαίνει σε μια δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη έχοντας υποστεί φθορές από τις εσωκομματικές εντάσεις. Για τον λόγο αυτόν, όπως σημειώνει η εφημερίδα “Το Βήμα”, ετοιμάζεται με μυστικότητα μια σημαντική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό με στόχο να αλλάξει το κλίμα πριν από την ψηφοφορία.
Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη τομή και σχολίασε πώς «την επίγνωση αυτής της μεγάλης αλλαγής και αυτής της ευθύνης την έχουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού».
Στην ερώτηση εάν οι αλλαγές που έχουν γίνει έως τώρα τυγχάνουν της υποστήριξης όλων των κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση είναι συλλογικές της αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την επεξεργασία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχουν διατυπωθεί -οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας έχουν συμπήξει κοινό μέτωπο για το θέμα αυτό- αλλά συζητούνται και προτάσεις για την ομαλότερη εφαρμογή τους τούς προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με το “Mega” αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται αντιπαράθεση κορυφής, καθώς στο βήμα αναμένεται να ανέβουν τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπολίτευση προσανατολίζεται στο να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υπόθεση της κομματικής πειθαρχίας που είναι το ζητούμενο για τα δύο μεγάλα κόμματα.
Μικρές βελτιώσεις
Το Ασφαλιστικό αναμένεται να ψηφιστεί με μικρές βελτιώσεις. Σύμφωνα με “Τα Νέα”, με τις διορθώσεις που έγιναν για τις περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων, στις οποίες πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και της ηλικίας συνταξιοδότησης, θα προβλέπεται η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης να αρχίζει από το 2012 και όχι από το 2011. Έτσι:
1) Διασφαλίζεται οριστικά ότι οι προ του 1983 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται από φορείς Τύπου, ΔΕΚΟ και τραπεζών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
2) Για τα 10.500 ένσημα (ΙΚΑ, άνδρες και γυναίκες): Στο 58ο έτος ηλικίας με 10.500 το 2010, στα 10.800 στο 58ο το 2011, στα 11.100 στο 59ο το 2012, με 11.400 στο 60ό το 2013, στα 11.700 στο 60ό το 2014 και στα 12.000 στο 60ό το 2015.
3) Για τις μητέρες ανηλίκων (ΙΚΑ): Το 2010 με 5.500 ένσημα στα 55 για πλήρη και στα 50 με μειωμένη. Το 2011 με 5.500 στα 57 (πλήρη) και στα 52 μειωμένη. Το 2012 στα 60 και στα 55. Τo 2013 στα 65 και στα 60. Προϋπόθεση να είχε η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικο τέκνο όταν ήταν 50 ετών.
Για τη θεμελίωση των ενδιάμεσων ορίων κατά τη διετία 2011 – 2012 απαραίτητες είναι οι προϋποθέσεις της προϋπηρεσίας και της ηλικίας του παιδιού, χωρίς να προσμετράται η ηλικία της μητέρας.
4) Διόρθωση έγινε και στον ανακαθορισμό των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για μηχανικούς, γιατρούς και νομικούς, καθώς αντί των 37 ετών ασφάλισης που έπρεπε να συμπληρώνουν από το 2011 για να φτάσουν σταδιακά στην 40ετία, με την προσθήκη 9 μηνών κάθε χρόνο, τώρα ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης από το 2011 που αρχίζει η αύξηση ορίζεται στα 36 χρόνια.
5) Για τις ασφαλισμένες στα ταμεία Τύπου (με 25ετία) που εξέρχονται το 2010 στο 55ο έτος, τα όρια αυξάνονται στο 57ο το 2011 (52ο για μειωμένη), στο 60ό για πλήρη και στα 55 για μειωμένη, το 2012 και τέλος στο 65ο το 2013 για πλήρη (στο 60ό για μειωμένη).
6) Αύξηση κατά ένα έτος στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (και όχι κατά δύο έτη) από το 2014 προβλέπεται για τις ασφαλισμένες προκειμένου να συμπληρώσουν σταδιακά το 65ο έτος της ηλικίας τους.
7) Συνυπολογίζεται ως πλασματικός χρόνος (1 έτους) η μαθητεία των stages, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης στην εργασία μέχρι και το 68ο έτος της ηλικίας για μέλη του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.
8) Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης.
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Νέο συνταξιοδοτικό
καθεστώς για ένστολους
Αθήνα
Τροπολογία για το ασφαλιστικό καθεστώς των ένστολων κατέθεσε στη Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με την τροπολογία διασφαλίζονται πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι τις 31-12-2010.
Για όσους στρατιωτικούς θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις μέχρι την 31/12/2014 προβλέπεται ήπια κλιμάκωση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας από ενάμισι έως 6 έτη.
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος, όπου θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31/12/2014 θα ισχύουν και οι υφιστάμενες διατάξεις ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης.
Όσοι στρατιωτικοί θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2015 και όσοι εντάσσονται στο εξής στην στρατιωτική υπηρεσία θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ή στα 40 έτη συνολικής υπηρεσίας, στα οποία θα συνυπολογίζονται αθροιστικά ο χρόνος σπουδών και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.
7 χρόνια πλασματικής ασφάλισης με εξαγορά προβλέπεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Η εξαγορά προϋποθέτει περίπου 22.000 ευρώ για τους άνδρες και 16.000 ευρώ για τις γυναίκες.
Ο Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Οικονομικού και Κοινωνικού Ελέγχου, δεσμεύθηκε ότι το κράτος θα εγγυηθεί όλες τις μορφές συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών.
Αναφερόμενος στο εργασιακό, ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της διαιτησίας πάσχει από μεροληπτικότητα και ότι είναι έτοιμος να εντάξει σε νομοσχέδιο τις προτάσεις κοινής αποδοχής που θα του υποβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι.