Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Αθήνα
Αλλαγές και προσθήκες της τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που χθες (Τρίτη) ξεκίνησε η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι αλλαγές ερμηνεύονται ως μια τελευταία προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να κατευνάσει τις αντιδράσεις τουλάχιστον των βουλευτών και έτσι να εξασφαλισθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη. Οι αλλαγές αφορούν καταρχάς στη μείωση κατά 30% έως 50% του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας, ως πλασματικού χρόνου για τη συνταξιοδότηση.
Η δεύτερη προσθήκη αφορά στην οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Η τρίτη προσθήκη αφορά την δυνατότητα αναπροσαρμογής των επιδομάτων των 800 ευρώ, τα οποία χορηγούνται αντί της 13ης και 14ης σύνταξης.
Τα επιδόματα αυτά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της οικονομικής κατάστασης της χώρας με υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Tέλος, η τέταρτη προσθήκη αφορά τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.
Μία από τις σοβαρότερες κατηγορίες που δέχθηκε το νομοσχέδιο ήταν ότι ουσιαστικά σταδιακά καταργεί την συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει επί της αρχής το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο άδικο και αναποτελεσματικό, τονίζοντας πως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ επισήμανε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αιτιολογώντας την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το κράτος αποσύρεται και δραπετεύει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική, επισημαίνοντας πως η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία.
Κοροϊδία και προσβολή για τον κόσμο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
“Το θέμα ξεκινάει από το εξής: Είσαι υπέρ ή κατά του μνημονίου; Που είναι ένα μνημόνιο σωτηρίας των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των πιστωτών, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Εάν είσαι κατά του μνημονίου, τότε πρέπει πραγματικά να καταψηφίζεις ότι γεννάει και σχετίζεται με το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Όλα τα άλλα τώρα, επιλεκτικά άρθρα, επιλεκτικές τροποποιήσεις, είναι κοροϊδία για τον κόσμο και προσβολή”, τόνισε.
Το απόγευμα της Τρίτης σε δηλώσεις της στη συναυλία του ΠΑΜΕ, η κ. Παπαρήγα τόνισε: “Είναι πολύ σημαντικό όταν ενώνεται η φωνή των απεργών, των εργαζομένων και των καλλιτεχνών. Βεβαίως οι καλλιτέχνες είναι ένα κομμάτι του εργαζόμενου λαού και αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά μπορούν με την τέχνη τους να βοηθήσουν και στη διαμόρφωση συνειδήσεων και κυρίως αγωνιστικής ανάτασης που χρειάζεται”.
“Σαφέστατα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά αποπνιχτικό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
Την απόσυρση του διάτρητου και αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
“Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αντισυνταγματικές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ μαζί με επιστημονικούς φορείς θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ακόμα και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις”, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
“Είναι πλέον φανερό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση στερείται στοιχειώδους συνταγματικής νομιμότητας. Παρ? όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει και φέρνει σήμερα στην ολομέλεια ένα διάτρητο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο”.
Hπιες οι ενστάσεις
του Επιστημονικού Συμβουλίου
Στο μεταξύ, αρκετά ηπιότερες των αντιρρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι οι ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στη σχετική έκθεσή του.
Η βασική θέση που εκφράζεται είναι ότι δεν κωλύεται ο κοινός νομοθέτης, καταρχήν να μεταβάλει, για το μέλλον, το σύστημα συνταξιοδότησης κατηγοριών ασφαλισμένων, ιδίως δε το ύψος των ασφαλιστικών παροχών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος, εν όψει των εκάστοτε βιοτικών αναγκών που επικρατούν και των οικονομικών δυνατοτήτων των ασφαλιστικών οργανισμών.
Στην ένσταση που εκφράζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συγχωνεύσεις φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει πως έχει κριθεί ότι δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος η κατάργηση υγιούς και αυτοδιοικούμενου ειδικού ασφαλιστικού οργανισμού και η σύσταση νέου οργανισμού που δεν διοικείται από εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά από εκπροσώπους του κράτους, ούτε η ενιαία αντιμετώπιση ασφαλισμένων και συνταξιούχων που τελούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, μετά την ενοποίηση ταμείων εύρωστων με ταμεία μη βιώσιμα.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής συμφωνεί με το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο απλής νομοθετικής εξουσιοδότησης (δηλαδή υπουργικής απόφασης) αλλά απαιτείται «ειδικός νόμος».
Όσον αφορά τα Επικουρικά Ταμεία και την διάταξη του νόμου που ορίζει ότι το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμά τους, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το κράτος εκτός από την υποχρέωση άσκησης του ελέγχου νομιμότητας των πράξεών τους, είναι υποχρεωμένο να καλύπτει και τα ελλείμματα των Επικουρικών Ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ομόφωνη η υπερψήφιση από
τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και απαντώντας στις προσκλήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο καταψήφισής του από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το νέο ασφαλιστικό θα περάσει από τη βουλή με την ομόφωνη έγκριση όλης της Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται καλά απέναντι στους ψηφοφόρους της γιατί πήρε δύσκολες αποφάσεις να σώσει τη χώρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Απαντώντας, δε, σε όσους υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις με τη στάση που θα επιδείξουν κάποιοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία, δήλωσε κατηγορηματικά:”δεν έχετε παρά να περιμένετε μερικές μέρες για να το δείτε”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εμμένει στη ρύθμιση για ένταξη στο ΙΚΑ από το 2011 των νεοδιοριζόμενων στο Δημόσιο και πρόσθεσε πως όσοι επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ και από τώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα