Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ – ΙΣΡΑΗΛ

Ουάσιγκτον
Κρίσιμες, για το μέλλον των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ, χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος βρέθηκε χθες στον Λευκό Οίκο, μετά από έναν μήνα “ψυχρότητας” στις σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων, εξαιτίας της ισραηλινής απόφασης να συνεχιστούν οι κατασκευές οικιών για 1.600 Εβραίους στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει το πάγωμα της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ αλλά ο κ. Νετανιάχου αγνόησε την αμερικανική έκκληση και ανακοίνωσε την κατασκευή των 1.600 οικιών στην Ιερουσαλήμ, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν εκεί για επίσκεψη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γεγονός που ενόχλησε πολύ τις ΗΠΑ.
Την εποχή εκείνη (Μάιο) ο κ. Νετανιάχου επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον κ. Ομπάμα αλλά η συνάντηση λόγω του γεγονότος δεν εστέφθη με επιτυχία και δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο (φωτογραφίες και συνέντευξη Τύπου).
Οι δύο ηγέτες επιθυμούν να δείξουν ότι οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν αποκατασταθεί.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν χθες είναι η πρόοδος των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και η λήξη, στις 26 Σεπτεμβρίου, του προσωρινού και μονομερούς τερματισμού της κατασκευής εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε επίσης και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.   
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως ελπίζει σε πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων που θα μπορούσαν να αρχίσουν πριν τον τερματισμό του μορατόριουμ που έχει τεθεί για τους εβραϊκούς οικισμούς και το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ γραφείο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια μοναδικής έκτασης απειλή ως προς την ασφάλειά του και υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι “έφτασε η ώρα” για άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και θέμα την ειρηνευτική διαδικασία.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Την ίδια ώρα, νέα “επίθεση” κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε η Άγκυρα, αυτή τη φορά δια στόματος του προέδρου Γκιούλ, ο οποίος έκανε λόγο για “παραλογισμό” του Ισραήλ.
“Οι διαιρέσεις στους κόλπους του ισραηλινού συνασπισμού εμποδίζουν το εβραϊκό κράτος να διορθώσει τις σχέσεις του που υπέστησαν βλάβη μετά την επιδρομή στον διεθνή στολίσκο πριν από περισσότερο από έναν μήνα”, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ κατά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Καζακστάν, ο Γκιούλ χαρακτήρισε παράλογη τη φαινομενική ετοιμότητα του Ισραήλ να απομονωθεί περισσότερο, βυθίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις του με τη χώρα που ήταν ο μόνος μουσουλμάνος σύμμαχός του. “Δεν έχουν πολλούς φίλους στην περιοχή”, δήλωσε ο Γκιούλ. “Τώρα φαίνεται ότι θέλουν να απαλλαγούν από τη σχέση με την Τουρκία”, προσέθεσε.
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν σιωπηλά τις δύο κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ωστόσο στα σχόλια αυτά που έκανε πριν από την προβλεπόμενη συνάντηση σήμερα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι πιστεύει πως αυτό που εμποδίζει μια προσέγγιση είναι οι πικρές αντιζηλίες που υπάρχουν στους κόλπους του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού.
“Απ? όσο μπορώ να δω, η εσωτερική πολιτική πάλη στο Ισραήλ είναι πολύ σκληρή. Υπονομεύουν ο ένας τον άλλον (…) εμποδίζουν πάντα ο ένας τον άλλον”, είπε.
“Είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν τι είδους πολιτική υπάρχει εκεί”, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι “η δική μου εντύπωση είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργήσουν λογικά”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα