Λευκωσία
Έντονη αντιπαράθεση στο Κυπριακό Κοινοβούλιο προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προχθές το βράδυ ανέφερε πως “η Βουλή εξελίσσεται σταδιακά σε «κυβερνώσα»”, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις για τη δήλωση του προέδρου, είπε ότι είναι αδικαιολόγητες, γιατί ο κ. Χριστόφιας σέβεται πλήρως τη Βουλή. “Ο πρόεδρος αναμένει και ο ίδιος τον ανάλογο σεβασμό από τα κόμματα”, είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστόφιας “επεσήμανε κάτι που συνέβη αρκετές φορές, με τη Βουλή να λαμβάνει αποφάσεις που οδηγούν σε μείωση των κρατικών εσόδων και αύξηση των εξόδων”.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπήρξαν πολλές ενέργειες της Βουλής που υπερβαίνουν ή και παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη υπερψήφιση νόμου που δίδει την ιδιότητα του πρόσφυγα στα παιδιά προσφύγων γυναικών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, προσθέτοντας ότι με το “ξέσπασμά” του “εξέφρασε την αγωνία του για τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στην κοινωνία”.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε υπερβολικές τις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας περί κυβερνώσας βουλής. Ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη θέση του κ. Χριστόφια ότι η Βουλή ξεφεύγει από τα θεσμικά της όρια ή ότι υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες άλλων εξουσιών.
“Αντιλαμβάνομαι ότι από πολιτικής άποψης ο πρόεδρος εκφράζει το παράπονο και τη διαφωνία του για κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις της Βουλής. Ομως, αυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η Βουλή έχει εκτροχιαστεί ή έχει ξεφύγει από το θεσμικό της πλαίσιο”, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Επιτροπή όχι μόνο δεν δυσκόλεψε την εκτελεστική εξουσία, αλλά τη βοήθησε, αποκόπτοντας έξοδα του κράτους και προχωρώντας σε σειρά εξοικονομήσεων. “Με βεβαιότητα δηλώνω ότι στα τέσσερα χρόνια παρουσίας μου στην Επιτροπή Οικονομικών, η Βουλή δεν έχει αυξήσει τα έξοδα και τις δαπάνες του κράτους παρά μόνο με συγκατάθεση της εκτελεστικής εξουσίας”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε ατόπημα τη δήλωση του προέδρου, λέγοντας ότι εγείρονται θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι η Βουλή ενήργησε πάντοτε και ενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στη βάση των προνοιών του Συντάγματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και δεν συνάδει με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών που ρητά προνοείται και καθορίζεται από το Σύνταγμα.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι με τις προεδρικές δηλώσεις δημιουργείται αχρείαστο και επικίνδυνο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο ανώτατος θεσμικός πολιτειακός παράγοντας, αναμένεται να επιδεικνύει απόλυτη προσήλωση στη θεσμοθετημένη αυστηρή διάκριση των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα και στις προβλεπόμενες από αυτό αρμοδιότητες και εξουσίες της Βουλής”, ανέφερε σε δήλωσή του.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του προέδρου και τον κατηγόρησε ότι δεν θέλει να λειτουργούν οι θεσμοί.
Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων ανέφερε ότι οι δηλώσεις συνιστούν αδικαιολόγητη και πρωτοφανή προσβολή προς τον Κοινοβούλιο.